09 oktober 2008

Varningshäkten

Sverige är handlingsförlamat inför den den ökande ungdomskriminaliteten. Straffen är för låga för att avskräcka ungdomar från brottets bana. De släpps lika fort som de blir tagna.

Skulle de engelska ungdomsdomstolarna, så kallade Youth Courts, vara något att ta efter? Där hanteras de fall där den som begått ett brott är mellan 10-17 år. Domarna kan frihetsberöva barnen i upp till två år eller utdöma samhällstjänst. I England finns 10-12-åringar som mördar.

I Tyskland kan unga kriminella hamna i så kallade
varningshäkten, i stället för att släppas ut på gatan med villkorliga straff. "Det krävs en hel palett av åtgärder. Hårdare straff är bara en," säger Angela Merkel.

Kan man föreställa sig Reinfeldt eller Sahlin tala om varningshäkten och hårdare straff?

Nu har i alla fall Inger Davidson, (kd) vice ordförande i justitieutskottet, kommit med ett förslag om att inrätta särskilda
domstolar för unga:

Alltför ofta överlämnas idag ärenden till de sociala myndigheterna i stället för att utredas av polis. Ett sätt att göra processen snabbare, utan att för den skull ge avkall på rättssäkerheten, vore att inrätta särskilda ungdomsrotlar inom åklagarväsendet. Ungdomar som gjort sig skyldiga till vardagsbrottslighet och blivit ertappade på bar gärning kan då dömas omgående och få sitt straff.

Ett problem idag är dock socialtjänstens dubbla roller som både hjälpande och verkställande av ett utdömt straff. Det är svårt för både socialtjänstens personal och ungdomarna att se skillnaden mellan rollerna. Kristdemokraterna vill därför att socialtjänsten helt kopplas bort från den straffande rollen och enbart får ansvar för att stödja och hjälpa de unga brottslingarna.
Den ungdomsbrottslighet vi ser på många håll i Sverige tyder på avsaknad av kristet västerländska värderingar. Brottslingarna har aldrig hört talas om tio Guds bud utan uppfostras med en rövarmoral där "respekt" betyder att den starkaste får rätt och svaghet föraktas. En rövarmoral som får ständig påfyllning av nya invandrare från den islamiska världen och och av imamernas "heliga" vrede mot det "syndfulla" Västerlandet där kvinnor inte bär slöja.

Läs också: Modiga män försökte rädda flicka från kulturberikning

Beväpnade ungdomsgäng sprider skräck. Personal på Klockaregården fruktar för sina och åldringarnas liv

sds

2 Kommentarer:

Anonym sa...

När jag var liten blev vi hotade med uppfostringsanstalt. Det kanske vore nå't igen.

Lisa/

Anonym sa...

Samma här. Uppfostringsanstaltspöket hade nog sin beydelse för svenska folkets laglydighet.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.