03 november 2008

Sverige: 94 procent av brotten olösta


"Ett av alliansens löften i valrörelsen 2006 var att öka tryggheten för medborgarna och minska brottsligheten. Av detta märks ännu ingenting", skriver Dagen. Var sjunde person råkade ut för ett brott förra året, men hittills har polisen bara tagit fast var tjugonde gärningsman. Det går många skurkar lösa.

Justitieministern suckar uppgivet och säger att det finns en "kultur" inom polisen som inte går att göra något åt. Hon syftar nog på dialogpoliser och genuscertifiering och sånt. Men skyll inte bara på regeringen; sossarna, vänsterpartiet och miljöpartiet har en ännu fegare attityd mot brottsligheten.

Den goda danska bloggen Monokultur skriver om vår blogg att "Every Kind of People skal man have nerver til at læse, da det er en førstehåndsbeskrivelse af Sveriges kurs mod undergang." Vilket härmed är bevisat.

Sydsvenskan har en förklaring till att det skrivs bra deckare i Sverige: "Deckare säljer. Intresset för svenska kriminalromaner har växt och en rad författare i genren åtnjuter numera stjärnstatus. Säger det något om dagens Sverige? Nog finns det skäl att längta till deckarfiktionen, där brottslingar oftast åker fast."

Tyvärr har tidningen lika lite som justitieminister Beatrice Ask något recept på vad som ska göras. Journalister och politiker och polisforskare lever i fiktionens värld. Världen har blivit platt som en TV-skärm.

Jag instämmer med Säfflemannen: "Bloggen är av princip helt solidarisk med polisen i Sverige. Inget snack om det, men nåt som inte är ännu en omorganisation måste nu till. Det krävs en mer eller mindre revolutionär omdaning av rättsväsendet i det här landet; envar kan konstatera det; som måste inbegripa en helt annan attityd till förutsättningarna hos åklagare och polis, och en omarbetning av lagstiftning och praxis, från åtgärderna mot 12-åriga ligister till längd och art av straff för de grövsta våldsbrottslingarna. Vad som behövs är helt enkelt en verklighetsanpassning av det repressiva systemet till den exploderande kriminaliteten."

I princip helt solidarisk med polisen, ja vad kan man annat vara när det i stort sett är förbjudet att själv försvara sig. Men det är tråkigt när man läser om korruption och vapenfiffel hos polisen. Nästan lika tråkigt som kvoteringstänkandet att varannan polis ska vara kvinna, och att språkkraven sänks så att fler invandrare ska kunna bli poliser. Till ett sådant yrke ska det definitivt vara de mest lämpade som anställs.

Men det är dumt att bara klaga på polisen, för grundproblemet är den invandrade brottsligheten. Om det svenska samhället ska hänga med kommer det att blir dyrt, fler arresteringar, fler rättegångar, fler fängelser. Fler utvisningar. Alternativet att sitta med armarna i kors blir ännu dyrare.Uppdatering: Folkpartisten Daniel Rhodin har gjort en faktakoll och visar att det inte stämmer att 94 procent av brotten är ouppklarade. "Uppklarningen totalt sett ligger runt 30% enligt den enda tillgängliga statistiken. Det finns enbart en brottskategori som är i närheten av de av Kalla Faktas angivna 5.8%, nämligen stöld ur fordon (3.74%)."

Han skriver också: "Sverige behöver fler poliser, bättre arbetssätt och kraftfulla verktyg för att möta brottsligheten. Därför kommer Alliansen se till att vi får 20 000 poliser i Sverige. Detta kommer sannolikt att förbättra situationen i uppklarningen. Idag har Sverige ca 193 poliser per 100 000 invånare.

Som mest hade hade vi 212.5 (1993). När vi får 20 000 poliser så tar vi ett skutt upp till 218 poliser per 100 000 invånare. Alliansen gör skillnad!"

Uppdatering: se kommentarerna!

5 Kommentarer:

Knute sa...

"Andelen af førmoderne kulturer må ikke komme op over 10% hvis vi skal undgå vold, kaos og økonomisk kollaps."

http://snaphanen.dk/2008/10/29/dialog-eller-dawa/

Anonym sa...

Att det ligger på 30% beror på att många brott som anmäls och lagförs direkt av polisen är med i statistiken. Fortkörningar med fartkamera, bilbälte och liknande finns med och där är uppklarningen 99,999%. Ta bort prioriterade brott så blir det inte mycket kvar.

Och prioriterat är då fortkörning, bilbälte, skattebrott, mord och sexköp.

Anonym sa...

Folkpartisten Daniel Rhodin vilseleder. Han har fått svar.

Every Kinda People bör uppdatera sin uppdatering.

MVH, Muninn

Daniel Rhodin sa...

@Muninn

Låt mig bara klargöra att jag vilseleder ingen, i alla fall inte med vilje. Du ska inte förutsätta att alla människor är ute för att lura dig.

Kalla Fakta anger i sitt program uppseendeväckande låga siffror på uppklarning i Sverige. Ett tiotal gånger hänvisas till siffran "3 uppklarade brott per polis". Jag blev som många andra förånad, förbannad och nyfiken. Därför tittade jag igenom statistiken på BRÅ:s hemsida. Jag gick även bakåt i tiden för att se om det har skett en drastisk försämring.

Det Kalla Fakta anger har inget stöd i den statistik som BRÅ redovisar. Jag anser att det var ett vilseledande reportage, som sedan okritiskt reciterades av en drös med tidningar. Därmed inte sagt att jag försöker försvara polisen, rättsväsendet eller BRÅ. Jag tycker också att vi ska ha fler poliser och att lagföringen måste öka. Vilket jag också skriver i mitt inlägg.

Ge gärna din syn på saken, höj Kalla Fakta till skyarna. Jag ser inget problem med det. Men påstå inte att jag vilseleder, för då vilseleder du.

Anonym sa...

@ Daniel Rhodin

Daniel Rhodin skrev: "Låt mig bara klargöra att jag vilseleder ingen, i alla fall inte med vilje."

SVAR: Jag har inte uttryckt någon som helst uppfattning om, huruvida folkpartisten Daniel Rhodin vilseleder p.g.a. förslagenhet eller enfald.

Daniel Rhodin skrev: "Du ska inte förutsätta att alla människor är ute för att lura dig."

SVAR: Jag förutsätter inte, att "alla människor" försöker lura mig.

Det är däremot tyvärr min grundade mening, att svenska politiker (såväl professionella som fritidspolitiker) utgör ett negativt urval.

Göran Perssons omdöme om Mona Sahlin - "Tänkandet är inte hennes starka sida" - det är en beskrivning, som verkar stämma in på alltför många svenska politiker.

Det ter sig därtill en smula osannolikt, att någon som befinner sig i Sverige och är intresserad av politik (t.ex. folkpartisten Daniel Rhodin) skulle kunna vara helt omedveten om skillnaden mellan personuppklarade brott och s.k. uppklarade brott.

Kalla Fakta redovisar f.ö. följande på sin hemsida:

Andel personuppklarade brott 2007 (dvs så ofta får polisen tag på gärningsmannen).

Brottsområde 1 - våldsbrott, sexbrott, inbrott, rån: 5,8 procent

Att politiker och Brå gemensamt och i samförstånd fifflar med dessa deprimerande siffror genom att polisen har ålagts att räkna fall som avskrivits (!) t.ex. pga "brist på spaningsuppslag" som uppklarade (!) - det borde den som är politiskt intresserad (i Sverige) vara medveten om.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.