04 november 2008

En albatross runt halsen

Det är dags för Nobelpris igen och intressant att titta tillbaka på var de olika mottagarna kommit ifrån.

Den muslimska världen med sina 1.5 miljarder människor har åstadkommit 1 (en) vinnare inom naturvetenskap och det var 1979, Abdus Salam från Pakistan för sitt arbete inom atomfysik. Fem muslimer har däremot mottagit Fredspriset; en av dessa var PLO-ledaren Yasser Arafat som verkligen inte var särskilt fredlig.

Man måste gå tillbaka till en kort period för omkring TUSEN år sedan för att hitta arabiska kulturella bidrag som stått sig genom tiderna.
Vi använder fortfarande ord som jacka, soffa. divan, kaffe, socker, apelsin och lemonad som alla är arabiska i grunden.

"Tusen och en natt", skrevs för tusen år sedan.
Arabiska bidrag inom matematik, fysik, kemi, filosofi och astronomi var betydande.
Systematisering av bokstäverna skedde också då.
Enastående byggnadsverk som moskén i Cordoba uppfördes. Läkarvetenskapen var avancerad och man hade sjukhus i Bagdad, Cairo, Damaskus och Samarkand- också för tusen år sedan.
Utvecklingen var magnifik och beundransvärd men sedan kom Profeten!
Efter det att Islam fått fotfäste har utvecklingen stått still.

Faktum är att Muslimer i stort förkastar nästan alla vetenskapliga framsteg.
Många framstående vetenskapsmän inom konst, underhållning, psykologi, filosofi, matematik, kemi, ekonomi, etc har dessutom varit judar och det är kanske därför som araberna hatar dem så mycket.
Under de senaste 10 åren har judar mottagit 10 Nobelpris inom fysik.

Hatet beror kanske inte på att judarna har bosatt sig på 1/167 av arabisk mark utan på att araberna med 167 gånger mera land ändå är så underlägsna.

Araberna är till 90% muslimer och så länge som de envisas med att ha en albatross runt halsen kommer de aldrig att utvecklas till moderna människor.

--------------------

" Albatross runt halsen" kommer från dikten Ancient Mariner av Taylor Coleridge.
Uppgifterna ovan är tagna från Nyhedsbrev fra Den Danske Forening och skrivna av Bernie men dit hittar jag tyvärr inte någon länk.

6 Kommentarer:

Anonym sa...

Intressant iaktagelse. Finns med säkerhet ett samband

Anonym sa...

Eh, du vet att för tusen år sedan så hade profeten varit död i +300 år? "Enastående byggnadsverk som moskén i Cordoba uppfördes...
Utvecklingen var magnifik och beundransvärd men sedan kom Profeten!" Hm, tja, moskéer byggdes nog mestadels /efter/ Muhammad kommit. Det här kan nog vara det mest anakronistiska inlägget jag sett på länge.

Berit sa...

Du har alldeles rätt Johnny , Cordoba moskén byggdes naturligtvis efter Mohammed.
Den räknas närmast som ett underverk och byggdes under lång tid ( 784-786; 961-976, 987 ....) och konstruerades av arkitekter från många olika länder. Vi kan se att gavlarna är syriska, mosaikerna är byzantinska, kryptorna år tunisiskt inspirerade, bågarna är iranska, och övergången mellan sten och mursten är romersk.
Det förändrar inte alls iakttagelsen att det arabvärlden kan vara stolt över skedde för runt tusen år sedan och ju mer inflytande islam fått över befolkningen desto mer stagnerar den.
Håller du med om det?

Knute sa...

Johnny, det är inte anakronistiskt att påstå att "guldåldern" för tusen år sen varken hade med araber eller islam att göra:

När araberna och islam år 632 svepte in över Mellanöstern stötte de ihop med 600 år av ASSYRISK KRISTEN CIVILISATION, en högt utvecklad kultur med avancerade lärdomsskolor.

En assyrisk bedrift var grundandet av det första universitetet i världen, skolan i Nisibis, som hade tre fakulteter, teologi, filosofi och medicin, och som blev en magnet och ett centrum för intellektuell utveckling i Mellanöstern. Stadgarna för skolan i Nisibis från år 496 är bevarade och fick stå modell för det första italienska universitetet.

Det kristna assyriska samhället blev åderlåtet på sin befolkning genom tvungen konvertering till islam, och när samhället hade krympt under en kritisk tröskel, vilket inträffade omkring år 850, upphörde det att frambringa de vetenskapsmän som hade varit den intellektuella drivkraften i den islamiska civilisationen.

Ett liknande öde gick KOPTERNA = EGYPTERNA till mötes när de blev invaderade av araberna år 641.

Anonym sa...

Ja absolut, jag hålled med om påståendet i sak, dock tyckte jag det var väldigt märkligt formulerat.

Anonym sa...

Ett namn till: Ahmed H. Zewail var ensam Nobel-pristagare i kemi 1999. Han föddes 1946 i Egypten, och tog sin M.S. i Alexandria, men flyttade sedan till USA för sin Ph.D., och har stannat där.

--- Förre påven, Johannes Paulus II, sade att den allra kortaste summeringen av kristen tro är "Sanningen skall göra er fria" (Joh 8:32). Det finns en objektiv sanning om tillvaron och om människor.

Det klara intryck man får av den muslimska världen är att Sanningen är mindre viktig än Lojaliteten. Man ska ALLTID stödja en släkting, en som tillhör samma klan.

Av någon anledning kommer jag här att tänka på MSM, Mainstream Media. OBJEKTIV sanning? Allt beror väl på vem det handlar om -- Obama eller Palin, till exempel.

"Sanning, vad är det?" som redan Pontius P. frågade sig...

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.