28 november 2008

Ett ljus i mörkret

Från första januari 2009 efterträder Tjeckien och Vaclav Klaus, Frankrike som ordförande i EU.
Även om ordförandeskapet i det närmaste är symboliskt är det ändå inte populärt bland många av de andra EU-ledarna.

Klaus har gjort sig känd som en provocerande och frispråkig man som inte drar sig för att kritisera mycket av det som pågar inom EU. Man är därför rädd att han kan sätta käppar i hjulet genom att uttala sig offentligt.

Han propagerar för en fri marknad och opponerar sig emot "räddningsaktionerna" när det gäller europeiska banker; kallar det oansvarig protektionism ... menar att problemen beror på alltför mycket regleringar, inte för få.
Han kallar Global Uppvärmning för en farlig myt och säger att åtgärderna för att bekämpa klimatförändring leder till ruin och misär.
Det Klaus emellertid har varit mest ilsken över är EU i sig själv. Han vill skippa det helt och hållet (2005) och nu protesterar han högljutt mot Lissabon-fördraget. Han säger att det kommer att bryta ner allt som fortfarande existerar vad gäller självständighet.

Klaus prisade de politiska aktivister i Irland som företrädde Nej-sidan, han har också ställt sig på Putins sida när det gäller kriget i Georgien.

Under tiden som finansminister och premiärminister var Klaus den som var ansvarig för den fredliga splittringen av Tjeckoslovakien 1993 och den som hjälpt till att göra Tjeckiska Republiken till det ekonomiskt mest framgångsrika landet bland de tidigare sovjetiska staterna.

"När man en gång levt under kommunismen är man väldigt känslig för krafter som försöker kontrollera och begränsa människans frihet."

10 Kommentarer:

Anonym sa...

Han har min röst.

Anonym sa...

Suck, ännu en drömmare som vill avskaffa allt europeiskt samarbete. Påminner om republiken Jämtlands president och dennes planer att bryta sig loss från Sverige.

Förlåt, nejsägarna vill inte avbryta allt europeiskt samarbete, bara avskaffa formerna för det enligt principen "Var och en för sig" eller "ensamma är vi starkast".
/lasse

Berit sa...

Lasse, det verkar som många svenskar inser att medlemskap i EU blir "dyrbart" på alltför många sätt, inte bara ekonomiskt. Sverige och svenska intressen kommer sannolikt att köras över och inte vara önskvärda.
Vägen till integration kommer att kantas av "mångfaldens" ekonomiska och kulturella intressen. Det krävs starka ledare vilket verkar saknas.
Vilka bestämmer egentligen? Är det EU:s "council of Ministers" som utsetts av regeringarna eller är det MEPs som valts av folket?
Vi ser hur kulturskillnader orsakar stora problem inom Sverige och det är ett intet mot vad som kommer att hända när olika länder börjar protestera över att de behandlas"orättvist" och "hänsynslöst".
Ta en så enkel sak som att bara ett begränsat antal sånger med engelsk text får spelas i Frankrike varje dag, (och det tycker man ju är en struntsak.) Motsättningarna mellan medlemsländernas olika nationella intressen har historisk bakgrund och härstammar i många fall från ett djupgående hat.

Anonym sa...

Berit, min poäng är att EU blir vad vi gör det till. Det är ingen snabb process men på sikt kan vi påverka hur EU utvecklas.
Hur många av röstade på våra delegater till EU-parlamentet? Hur många av oss ville låta oss väljas?
EU kan inte väljas bort. EU finns här och nu. Det gäller att göra det bästa möjliga av det vi har och att inte fåfängt drömma om det som varit.
Lasse

Berit sa...

Lasse, du får mig att tänka på hur vissa människor alltid säger att man ska kämpa vidare med ett äktenskap, även om det är alldeles åt skogen dåligt, bara för att man en gång lovade i "nöd och lust".
:0)

Anonym sa...

Berit, visst måste man både ge och ta i ett äktenskap. Jag tror också att Sverige måste göra det bästa möjliga av äktenskapet med de andra europeiska länderna och inte bara lägga sig och "tänka på England".
Vi kan påverka. Vi måste påverka!
Lasse

Anonym sa...

Det är du lasse liten som är en drömmare. Starkare krafter drev oss in i EU för dom behöver oss som mjölkko. Debit och kredit lasse talar sitt tydliga språk. Samma med FN, där har vi heller litet att säga till om. Stora länder har ju en viss makt,va. I alla internationella organ. Små länder däremot har ofta en inneboende kraft hos folket, den av socialister och deras medlöpare så hatade känslan för fäderneslandet och dess kultur. Sitter som en varig vagel i ögat på förädare. Du som ej orkat läsa inlägget i helet eller medvetet blundar, Vaclav Klaus uttalande ovan: När man en gång levt under kommunismen är man väldigt känslig för krafter som försöker kontrollera och begränsa människans frihet. Stirra dig ej blind på ordet kommunism, se åt alla håll ty dessa krafter finnes över hela färgskalan. Måtte mitt land bli fritt igen så vi kan spela med i de små stolta ländernas lag. Irland och Tjeckien har redan visat vägen, låt oss hålla pucken.
midgardsjarlen

Anonym sa...

http://www.youtube.com/results?search_query=vaclav+klaus+glenn+beck&search_type=&aq=f

Anonym sa...

"Lasse liten". Så dräpande formulerat.
Vem är det som drömmer? Jag eller han som fantiserar om mytologins Midgård? Tror att "jarlen" lever två tusen år för sent.
Lasse

Anonym sa...

Vaclav Klaus sa redan för tre år sen att mångkulturen ödelägger våra västerländska samhällen och dessutom skapar terrorism. Han liknar mångkulturens fördärvlighet vid det elände som det kommunistiska systemet i hans eget land och resten av östblocket gav upphov till.

http://www.berlingske.dk/article/20050717/verden/107170081/

H: Ördög

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.