29 november 2008

Hädelse och förtal


Islamiska länder har fått FN: s stöd för en "anti-hädelse resolution" som Kanada och andra västerländska kritiker säger riskerar att användas för att begränsa yttrandefriheten.

"Förbudet mot förtal av religioner" gick igenom med 85 -50 med 42 nedlagda röster i FN: s Generalförsamling utskott, och kommer att ingå i det internationella protokollet efter ett förväntat godkännande senare i år.
Godkännandet av resolutionen är en del av en tioårig handlingsplan för "Organization of Islamic Conference" som inleddes 2005 och består av 57 stater. Organisationen arbetar för att säkerställa en pånyttfödelse av den "muslimska Ummah" eller gemenskap.

Även om årets förslag är mindre Islam-centrerat än resolutionerna från tidigare år, så noterar analytiker att det mer kraftfullt sammankopplar religions-förtal med uppvigling till våld.

"2008 års förslag understryker behovet av att bekämpa förtal av religioner och religiöst hat i allmänhet, och nödvändigheten av att planera och samordna åtgärder på lokal, nationell regional och internationell nivå."

Det begränsar naturligtvis ett brett spektrum av fredlig tal och uttryck.

USA säger i ett svar till förslaget att "Förtal" har en speciell juridisk mening i olika länder och att termen är otillfredsställande när det handlar om religion.
I USA-dokumentet påpekas också den juridiska svårigheten att ens definiera begreppet "förtal" eftersom "en persons uppriktiga övertygelse om att hans eller hennes tro enbart är sanningen står i konflikt med en annan persons uppriktiga åsikt om vad som är sanning."

"Ett kränkande uttalande ... är mer än bara ett offensivt sådant. Det fastslår också att uttalandet är falskt."

"Kanada avvisar den grundläggande förutsättningen att religioner har rättigheter. De mänskliga rättigheterna hör till människan," säger Catherine Loubier, taleskvinna för utrikesminister Lawrence Cannon.

Muslimska länder säger att de bara försöker skära ner på vad de ser som omfattande fördomar mot islam i västvärlden. Många gav som exempel publiceringen av danska karikatyrerna 2005, vilka drev med Muhammad och startade upplopp i den muslimska världen.

Kanada säger att regeringar redan har missbrukat lagar mot förtal eller förakt för religioner genom att "åtala och fängsla journalister, bloggare, akademiker studenter och fredliga politiska dissidenter."

Det iranska parlamentet, till exempel, avväger för närvarande ett förslag till ändring av strafflagen som skulle innebära dödsstraff för avfall från religionen.

Pakistan har de tuffaste anti-hädelse lagar, och de användas säkert för massor av minoritetsreligioner, de används främst för muslimer.
"De har använts för att skrämma affärspartner, undertrycka reformistiska idéer, fängsla människor som diskuterar kvinnors rättigheter."

Ett mycket aktuellt exempel ser vi i Österrike där politiker Susanne Winter står under utredning och hon riskerar två års fängelse eftersom hon yttrat att "profeten var pedofil och att hans religion skulle kastas tillbaka på andra sidan Medelhavet där den kom ifrån."

Hon har också sagt att det förekommer vitt utbrett barnsex bland muslimska män.
"Varför kan jag inte säga det? Det har ingenting att göra med hat-tal (hate speach) Vi vill inte ha vare sig österrikiska eller utländska pedofiler".

Läs också EU:s tankepolis på besök, om en del av "förarbetet" inför FN-resolutionen.

9 Kommentarer:

Anonym sa...

Vi borde lämna både FN och EU.

Anonym sa...

Resultatet var väntat. Sverige valde så vitt jag vet att närvara istället för att som en del andra FN-nationer (de med ballar och en ryggrad som inte är gjord av nykokt spaghetti) bojkotta hela skojeriet.

Skall bli intressant att ta del av diskussionen som rimligtvis borde uppstå efter en sak som denna. Förhoppningsvis leder det till ett tydligt avsttåndstagande från hela spektaklet och kanske att man i förlängningen inser att FN är totalt genomsyrat av antidemokratiska krafter. Hela FN-projektet borde demonteras så man kunde börja om från början.

Kanadas uttalande var exempel på hur en västerländsk sekulär demokrati bör förhålla sig och uttrycka sig då totalitära religioner sticker upp sin ruttna och stinkande nuna. Den dagen Sveriges regering gör ett liknande uttalande, skall jag äta en hel låda sötsliskig baklava.

Om inte de västerländska regeringarna tar ställning på rätt sida i denna fråga, riskerar de i förlängningen att deras folk vänder sig mot dem. Det är en sak att islamisterna vill tvinga folket på knä inför islam, när även våra folkvalda väljer att göra det kommer det att vara droppen som får bägaren att rinna över. Då om inte förr, kommer de att få se prov på verkliga hatbrott.

Anonym sa...

LP, mkt ord och ingen verkstad.

Muslimerna har tagit över stora delar av tex Malmös stadsbild.

Den svenska björnen är tyvärr inget annat än en en liten sömndrucken kattunge.

/David

Anonym sa...

David, jag vet inte om du syftar på mina eller våra kära folkvaldas ordflöde, kanske både och?

Hur som helst, om man berövas tillräckligt mycket hopp om att man har något att förlora, tror jag att de flesta till slut når en gräns. Vad man gör när man nått denna gräns och exakt var den ligger, vet man inte i förväg. Vissa vänder hatet inåt och kryper ihop än mer. Andra vänder det utåt.

midgardsjarlen sa...

David, åk hem och ställ dig i skamvrån. Kampen har bara börjat. Patrioter strömmar till och utbildningen av det hitintills hjärntvättade folket pågår oförtrutet. Det är inte i första hand genom våld man segrar. Konsten är att sprida sanningen och sammtidigt avslöja lögnen. Lögnerna är numera så uppenbara att ett kastat föl märker dom. Jag talar alltid med främmande äldre svenskar, själv är jag 75, vi som sett en annan ordning råda i vårt Sverige. Ännu har jag ej mött en enda, (och jag är mycket social till läggning), som hurrar för den ohämmade massinvandringen. Har ofta med mig kopior på inlägg från ickePKbloggar, och dom är många och duktiga. Det finns en del riktiga bålverk. De är alla våra vårdkasar. Jag uppmanar alla svenskar och de integrerade invandrare av gamla stammen som älskar vårt lan att sprida bloggarnas innehåll

Xogede sa...

midgardsjarlen: Det är nog tyvärr bara bland de äldre svenskarna som denna medvetenhet råder. Det min lilla erfarenhet säger mig är att en överväldigande majoritet av <45-åringarna (ungdomar inkluderat) i Sverige har ungefär samma åsikter som kvällstidningarna när det gäller invandring. Kan dock bero på att jag mest rör mig i svensktalande områden.

Anonym sa...

"Det är inte i första hand genom våld man segrar."

Så sant midgardsjarlen. Och man kan inte upprätthålla en med våld vunnen ordning, med mera våld. Det har supermakterna smärtsamt fått uppleva flera gånger.

Därför är media, utbildning och uppfostran nyckelord då det gäller att vinna framtiden. Tyvärr har även de destruktiva krafterna förstått detta, och tex kan diverse friskolor med tveksam värdegrund lägga beslag på både utbildnings- och uppfostringsinitiativet för att förgifta kommande generationer.

Media i Sverige gör även den skada, både aktivt genom att sprida skönmålningar och ibland tom rena lögner (läs tex om "Gustavsyndromet" på Fria Nyheter http://frianyheter.wordpress.com/2008/10/29/nsandare-bankranaren-gustav-15ar-och-metro/), men kanske framförallt genom att inte göra sitt jobb som borde vara att förutsättningslöst granska utan att ta hänsyn till den politiska korrekthetens agenda.

Anonym sa...

Jag tycker bara att det som hänt talar sitt tydliga språk, svensken vågar inte slåss för sina egna intressen. Nu talar jag om majoriteten, se bara på hur våra städer har förvandlats, hur våldet har ökat, utanförskapet som man upplever i sitt egna land.

Slaget är redan förlorat, det finns snart mer barn med utländsk härkomst än vad det gör etniskt svenska barn. Vi har bäddat för enorma problem som vi helt enkelt inte kommer att kunna reda ut annat än med våld när tiden är mogen. Och dom som kommer slåss då, dom tillhör förmodligen inte dom svenskar som vi anser vara svenskar idag.

/David

Anonym sa...

"Förbudet mot förtal av religioner" gick igenom med 85 -50 med 42 nedlagda röster i FN: s Generalförsamling"

Och då ska vi se hur dom dömer dom anti-judiska karikatyrerna och hatet mot judar och kristna i islamska predikostolar som florerar i muslimvärlden? Aldrig att det kommer att hända!

Det handlar enbart om att inte få säga vad Islam lär ut. Men det är inte konstigt när FN består mestadels av diktaturer ur muslimska länder.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.