04 november 2008

Imamer är övervärderade

En sympatisk fängelse-imam i Malmö kallar sig "kulturtolk" och om jag förstått honom rätt försöker han informera fångarna om västerländska värderingar.

Men hur ska man förhålla sig till själva fenomenet fängelseimamer? Kan man vara helt säker på att de inte predikar jihad? Vore det inte förnuftigare att anställa en "kulturtolk" som inte är imam?

"Det krävs mer än enskilda människor som fungerar som kulturtolkar för att skapa möten mellan olika grupper i samhället," säger socialantropologen Aje Carlgren i Sydsvenskan. "Kanske ska man organisera faddersystem där svenskar tar emot flyktingar. Ett första steg är att vi erkänner kulturella skillnader och visar att det ibland uppstår enorma kulturkrockar och att det inte är lätt att gå från en värld till en annan."

Ett exempel på kulturkrock är att kvinnliga badgäster och kvinnlig personal blir kallade "hora" av unga invandrargäng på Aq-va-kul i Malmö.

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Anställ fler fångvaktare som kan arabiska :-))
Kurtn

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.