01 november 2008

Iran: jordbävning var provsprängning av kärnvapen?

En jordbävning i södra Iran kan i själva verket ha varit ett underjordiskt atombombsprov. Skalvet som mätte 5,0 på Richterskalan ägde rum den 25 oktober strax före midnatt.Platsen för provet och utvecklingsanläggningen ligger nära varandra. Platsen förefaller ha varit noggrant utvald. Området är utsatt för betydande seismisk aktivitet, som kan användas till att dölja kärnvapenprov, även om de två senaste jordskalven inom den aktuella området avsevärt avviker från den historiska trenden. Ett skalv med 6,2 på skalan drabbade området den 10 september 2008, den största seismiska händelsen i området på mer än 33 år.

Läget vid Persiska viken i närheten av Hormuzsundet underlättar transport av material och personal. Den strategiska betydelsen av närområdet kan också ha som syfte att avskräcka. Attacker mot anläggningarna skulle kunna stänga flödet av en stor del av världens olja.Högre tjänstemän i Teheran rekommenderar ett föregripande slag mot Israel för att förhindra en israelisk attack mot Irans kärnreaktorer. Obekräftade iranska källor säger att Iran redan har utrustat två raketer med kärnvapen.

Iran warns of strike on Israel, may have nuclear rockets

Iranian source: "Quake" Saturday was nuclear bomb test

Has Iran Already Tested a Nuke?

USAs näste president kan få en tuff start om både han och atombomber ska testas.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.