14 november 2008

Lojalitet


Många svarta familjer har funnits längre i Amerika än otaliga familjer av annan kulör. Ändå envisas svarta med att kalla sig African-Americans fast inte ens deras farfars-farfar någonsin varit i Afrika.
Det är förståeligt att politiska aktivister försöker dela in människor i grupper för att kunna spela ut den ena mot den andra men är det inte på tiden att vi gör oss av med bindestrecket nu när Amerika har en svart president.?
Amerikas president bör fullständigt anse sig som amerikan och inte något halvdant med lojalitet på två kontinenter.
Vem beskriver någonsin sig själv som Europa-Amerikan?

En person som har behov av att referera till sig själv som "Bindestrecks-amerikan" är ingen riktig amerikan.
Barack Obama kommer snart att bli Amerikas näste president och vi bör kunna kräva att han är Amerikas president och inte en African-American president. Det är på tiden att vi ägnar lite mer uppmärksamhet åt vad ord egentligen betyder.


Politiker har också lanserat Kwanzaa som en afrikansk helg trots att den uppfanns i Los Angeles och de svartas gatuspråk kallar man ebonics fast ingen i Afriika pratar på det viset.

3 Kommentarer:

Anonym sa...

Ska man hård dra det så är han väl inte mer svart än vit eftersom som han har en vit mor och en svart far. Han är alltså mullat, så jag tycker i princip att det är fel att kalla honom USA:s svarta president för i mina ögon är han inte det, han är lika mycket vit som svart...

Anonym sa...

Det är rätt att i denna nya era med Obama som president finns det inte längre någon anledning att särställa någon etnisk grupp, vare sig det gäller diskreminering eller speciella fördelar.
Amerikaner med europeiskt ursprung refererar hellre till den nation de kommer från. Jag hör fortfarande termen svenskamerikaner.
Ofta blir ett ord slitet och negativt. Neger är definitivt inte pk längre. Jag undrar ibland om svart är korrekt. Afrikansk amerikansk är tungt och verkar inte riktigt. Persons of color används ibland men det låter konstruerat.Bara amerikan är det riktiga nu.
Eva

Anonym sa...

Har Amerika en president liksom Europa och Asien?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.