09 november 2008

Malmö.....laglös stadEfter Studio 1 program i juli om Livsstilssboendet - "gated communities" skrev Inger-Siv Mattson ett brev till

Institutionen för samhällsbyggnad, KTH
Professor Göran Cars
Kopia : Universitetslektor Lennart Tonell, samhällsplanering, Stockholms universitet

Det brevet kan läsas här och följande är del två:

I inslaget i Studio 1 den 22 juli 2008 sade Ni att livsstilsboendet, Gated communities, ”förstört Malmö.”
Malmö var kanske inget riktigt lyckat exempel på att ett tryggt boende ”förstör Malmö”.

Malmö har länge varit drabbat av skottlossningar i bostadsområden, på lekplatser och på öppen gata. Sedan midsommar har en utdragen uppgörelse mellan två kriminella falanger ägt rum i staden. Personer, bostäder, restauranger har utsatts för både beskjutning med automatvapen och bombdåd.

Ungdomsgäng” – medias eufemism för invandrargäng - attackerar brandmän och ambulanspersonal och deras fordon med stenar när de kommer till bl a Rosengård för att släcka bränder och rädda liv. Under årets fem första månader anlades mer än 90 bränder. Räddningstjänsten vägrar åka till vissa adresser utan poliseskort. Brandbilarna har utrustats med skottsäkert glas och polisen vågar inte fotpatrullera i området.

2004 sköts en tungt belastad kriminell man till döds på en gata i centrala Malmö.
2005 sköts en man i Örtagårdsparken vid Västra Skrävlinge kyrka.

Den 2 juni 2005 sköts en 29-årig grovt kriminellt belastad serbisk medborgare i huvudet med flera skott men överlevde. Några månader senare sköts han till döds i samma område - Möllevången i centrala Malmö.

Sommaren 2005 ägde tre våldtäktsförsök på kort tid rum i området kring Möllevången.

I juni sköts en grovt kriminell 62-årig man till döds på en välbesökt trottoarservering på Södergatan i centrala Malmö. Gågatan var full av människor: barnfamiljer, ungdomar, äldre…
En 32-årig man träffades av en kula i benet och en 76-årig kvinnlig turist från Argentina fick splitterskador i handen. Ett vittne sade i SvD: ”Jag tänkte på att det var så mycket folk ute i det fina vädret. Det är ett under att inte fler blev skadade.”

Hösten 2005 knivskars en 23-årig man i halsen vid ett bråk på Möllevången.

Natten till den 20 augusti i år besköts en 22-årig man i en silverfärgad Mercedes på Tornfallsgatan. Bilen har tidigare använts av två bröder med anknytning till den krog på Mårtenstorget i Lund som ett dygn senare utsattes för ett sprängattentat. Enligt polisen var attentatet en hämnd för ett mordförsök mot en 20-årig man i Malmö i midsommarhelgen.

Natten mot lördagen den 23 augusti i år utsattes en flerfamiljsfastighet på Agnesfridsvägen i bostadsområdet Almgården för en handgranatsattack. Den våldsamma explosionen slet upp fasaden på huset. Granaten var avsedd för en kriminell 23-årings lägenhet. Mannen, som är känd av polisen, är knuten till den kriminella organisationen Brödraskapet. ”En ny attack i ett intensivt gängkrig” konstaterade polisen.

Den 30 augusti exploderade en bomb i ett flerfamiljshus på Almedalsgatan i stadsdelen Kirseberg. Bomben låg utanför en dörr på tredje våningen och orsakade ett stort hål i golvet samt skadade flera ytterdörrar i trapphuset. Även fönster i trapphuset krossades och glassplitter landade på gångvägen nedanför.

Den 4 september hittades en misstänkt sprängladdning på motorhuven på en bil på Bjällhögsgatan i Bulltofta. Bostadshusen kring bilen evakuerades.

Den 8 oktober sköts en 26-årig man ihjäl på Östra Kristinelundsgatan i centrala Malmö av en maskerad man. Den skjutne var knuten till den kriminella grupperingen Chosen Ones och straffad för bl a narkotikabrott.

Landskrona – laglös stad

Landskrona är en av de svenska städer som har en mycket hög importerad kriminalitet. Av de 50 mest våldsbenägna ungdomarna i Landskrona är 35 kosovoalbaner, 14 övriga utlänningar och en svensk! På kort tid har Landskrona drabbats av 19 väpnade butiks- och bankrån.

Det är inte bara de skånska städerna som drabbas av den importerade kriminaliteten. Även den skånska landsbygden är utsatt. Nyligen exploderade en sprängladdning i ett bostadshus utanför Klippan. Laddningen kastades in i ett kök som totalförstördes.

Helsingborgs Dagblad skrev den 12 mars 2006 om det eskalerande ungdomsvåldet i staden ”De använder sig av grovt våld och känner inte någon empati för sina offer.

Gängmedlemmarna (med de svenskklingande namnet – min anmärkning) Feriz och Pajtim berättar om hur de rånar folk på stan. ’Många av oss ingick i gäng som slogs mot serberna under kriget i Kosovo, så vi har våldet i blodet. Det är därför vi vågar göra så mycket saker och inte är rädda för någon.’

De siktar in sig på ett ensamt offer och gör det till syndabock. ’Vi får det att se ut som om den personen råkat stöta till någon av oss. Då har vi en anledning att gå på honom. Sedan omringar vi honom och slår och sparkar honom tills han inte kämpar emot längre’ säger Feriz.

Varken Feriz eller Pajtim uttrycker några sympatier för sina offer ’Blir de skadade får de skylla sig själva för då är de svaga’ säger Pajtim och rycker på axlarna. Lika känslokallt kommenterar de att deras offer inte vågar polisanmäla dem. ’Det är bra – för deras eget bästa. Annars får de dubbelt tillbaka’ säger Feriz.”


Kommentar överflödig, eller hur professor Cars?

Läs vidare här >>

10 Kommentarer:

Knute sa...

Snaphanen skriver:

To breve. Inger-Siv Mattsons Sisyfos-kamp er prisværdig, men den er tabt for længe siden og bliver tabt lidt mere for hver dag der går. Om ti eller tyve år, vil der ikke være flere i landet, der ikke har indset det. De, der da vågner vil være stillet overfor et fait accompli. Selv i Danmark vil det være common knowledge. Historikerne vil obducere de sørgelige rester, hvad gik galt ? Ingenting der ikke kunne forudses og forebygges i 1990. Det er iøvrigt snart en offentlig hemmelighed, at 95 % af dem der er strømmet til Sverige, ikke er flygtet fra “krig och förtryck”, men er kommet efter bedre levevilkår ... er en hel legitim grund til at afvikle landet: Der er millioner, der gerne vil bo her. Sverige er en undergangshistorie, der kræver stærke nerver.

Berit sa...

Varför man inte kan tillåta människor att bära dolda vapen i självförsvar är för mig en gåta.
Bara vetskapen om att det finns människor som efter tillstånd och träning kan försvara sig själv och även ingripa för att hjälpa andra får skitstövlarna att tänka sig för innan de angriper någon.

midgardsjarlen sa...

Vi kommer aldrig få tillstånd att bära försvarsvapen. Vi kommer aldrig försvaras av svensk polis eller militär. Säkert förstår ni vad vi måste göra.

Geoffrey Goines sa...

"Varför man inte kan tillåta människor att bära dolda vapen i självförsvar är för mig en gåta."

Därför att vi vill inte odla fram en "skjut först, fråga sen"-mentalitet i Sverige

Berit sa...

OK, bli nedslagen, rånad och våldtagen då och tacka och ta emot.

Anonym sa...

Berit

Har du testat på att leva i ett land där alla får bära dolda vapen? Jag vill definitivt inte behöva uppleva detta i Sverige, även om det går emot dina själviska intressen.

Berit sa...

Geoffrey, jag lever just nu i ett land där man i de flesta stater kan få tillstånd att bära dolt vapen om man uppfyller kraven. Jag har själv ett sådant tillstånd och har också i Kalifornien där jag bodde tidigare varit i en sådan situation att jag skulle ha blivit misshandlad av tre gangsters om jag inte burit vapen.
En mycket viktig följd av att menige man får bära dolt vapen är att buset drar öronen åt sig när de inte säkert vet om det tilltänkta offret kan försvara sig eller om någon i närheten kan hjälpa till.
Jag hoppas att du fortsatt och läst om alla städer i Sverige som Inger-Siv skriver om och tagit dig en funderare på hur det snabbt ökande våldet i landet ska hanteras. Jag ser också fram emot en realistisk redogörelse från din sida om hur problemet praktiskt ska lösas och inte bara något svävande önsketänkande.

Geoffrey Goines sa...

Mina erfarenheter är helt annorlunda.
Jag stödjer inte att gemene man ska få bära dolt vapen då det i mina ögon ökar riskerna för att drabbas av grova våldsbrott.

Jag vill stärka statens våldsmonopol, snarare än att ta bort det. Det är mitt realistiska förslag till att bekämpa kriminalitet.

Om du nu lever i ett land utanför sverige, hur vet du om otryggheten har ökat där? (hörsägelser från olyckskorpar räknas inte som tillförlitliga källor)

Berit sa...

Geoffrey, jag är intresserad av att få ta del av din erfarenhet.
Jag har skrivit tidigare på bloggen om den MÄNSKLIGA RÄTTEN att försvara sig här och här.
Dessutom finns det en intressant sida kallad CONCEALED CARRY, Facts & Statistics
Om du googlar namnet John Lott Jr. hittar du mycket statistik.

Geoffrey Goines sa...

Mina erfarenheter är att brottsofferen skadas i mkt större utsträckning när dom kriminnella vet/tror att offret bär vapen.
Du får gärna kämpa för rätten att försvara, men då jag ser att denna rätt går ut över mig (jag kan utsättas för mer våld eftersom det antas att jag kan vara beväpnad), och därför kämpar jag för min rätt (vilket går ut på att försvara statens våldsmonopol).

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.