24 november 2008

Rädsla på marknaden


Börsen gick ner ytterligare 400 poäng eller så i fredags. Folk undrar var i all världen det kommer att sluta.
Pensioner är ödelagda. Människor förlorar sina arbeten. Bilden är verkligen inte ljus just nu, och ingen kan riktigt förklara varför. Media, å andra sidan är helt säkra på att det finns en händelse som inte har några som helst effekter på den ekonomiska bilden, och det är valet av Barack Obama.

OK ... gör ett försöka sätta dig in i investerarens situation för ett ögonblick. Låt säga att du överväger att komma tillbaka in i aktiemarknaden. Du vet att vissa aktier har nått historiska bottenrekord, och de är mycket troligt att de kommer tillbaka ... rätt? Så varför tar du inte fram lite pengar ur madrassen och stoppar tillbaka dem i marknaden?

Låt oss se om vi kan hitta några orsaker till att du tvekar.

Vi har en president runt hörnet som ...

... har lovat att höja kapitalvinstbeskattningen, kanske till och med fördubbla den. Han bara väntar på den som tänker gå in på börsen och tjänar lite pengar så han kan lägga beslag på en stor del. Varför hoppa nu? Obama har tillfrågats om han planerar att gå vidare med sin kapitalvinst-skatteökning, men han svarar inte. Om han ökar skatten kanske det är bättre att flytta pengarna utomlands tills han är ute ur bilden?

... har lovat att underteckna det så kallade "Card Check" förslaget. ( Det är ett avtal som i stora drag tvingar företagare att skriva kontrakt med facken.) Återigen, den som är smart inser att detta "hot om tvångsanslutning" kommer att ha en negativ inverkan på amerikanska företag. Så snart förslaget är undertecknat kommer fackrepresentanter att börjar sin bearbetning av tusentals företag i hela nationen. Stora företag och små företag. USA: s största arbetsgivare, Wal-Mart, kommer att bli en av de första på listan. Du vet inte hur långt detta kommer att sprida sig, men du vet att varje företag som är fackorganiserat kommer att vara en dålig investering för dig. Så du väntar ... du väntar på vad som kommer att hända med "Card Check"-förslaget.

... har lovat att höja skatt på den största jobbproducenterna i vår ekonomi, de små och medelstora företagen. Under kampanjen hävdade han att han inte skulle höja skatten för 95% av små och medelstora företag, men vi vet att de flesta jobben finns hos de återstående 5%, och det är också där de flesta av de nya arbetstillfällena skapas. Den okunniga väljaren köpte de 95% , men de som har pengar att investera är inte så dumma. Vänta och se vad Obama kommer att göra med dessa skattehöjningar på USA: s största jobb-producerande maskin.

... har lovat mer regler för företagare. Obama är ingen anhängare av fri företagsamhet. Han älskar regeringen. Obama anser att Amerika är storslaget på grund av regeringen. Man väntar för att se vilka regler och bestraffningar Obama har i åtanke för den fria marknaden.

Vi har bara skrapat på ytan här. Vi skulle också kunna tala om att utöka lagen om föräldraledighet och många andra statliga godsaker. Varför investera nu? Det är bättre att vänta tills vi får ett riktigt mått på vår nya anti-kapitalistiska president.

2 Kommentarer:

Anonym sa...

Precis! Den ekonomiska krisen är som en trafikstockning. Man avvaktar för att se hur man kommer fram. Man väntar också med att köpa något dyrt i dag som är billigare nästa vecka eller månad. När sikten sedan klarnar och villkoren verkar vara någorlunda vettiga så rullar ekonomin igång igen.

Knute sa...

Liberalistik skriver:

Redningspakker straffer de ansvarlige banker

Den ene økonomiske redningspakke efter den anden vælter ud af regeringskontorerne og ind på bankernes regnskaber. Desværre skaber det endnu flere problemer på lang sigt.

De banker, der opførte sig ansvarligt før finanskrisen, nød på det tidspunkt ikke godt af store overskud. De kørte i stedet en sikker forretning med god, men ikke prangende indtjening – og tog ingen unødige risici ved at låne ud til folk, der ikke kunne betale tilbage. Sådan bør banker og firmaer naturligvis ledes. Ellers bør de gå konkurs. Det er markedets usynlige hånd.

Men den mekanisme bliver sat ud af kraft, når staten holder kunstigt liv i de banker, der tog alt for store risici. Derfor venter der det meste af verden et stort ressourcespild i årene fremover: Skattepenge skal gå til at holde uduelige banker og virksomheder i live, mens ansvarlige firmaer får mindre og mindre incitament til at opføre sig ordentligt, fordi de ved, at de bliver reddet af staten, hvis det går galt. Men socialister og andet godtfolk skal nok skyde skylden på den kapitalisme, som redningspakkerne faktisk sætter ud af spillet.

De samme problemer med elendig økonomisk styring gør sig også gældende for delstater i USA – for eksempel Californien. Læs her guvernør Mark Sanford fra South Carolina – som har ført en meget ansvarlig finansiel politik – forklare, hvorfor han ikke vil reddes af staten.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.