15 november 2008

Spekulationer

Amerikas statsskuld är över 10,5 trillioner dollar (18 nollor !)och har ökat med strax under 4 miljarder dollar per dag.

Det kommer att ändras mycket snart eftersom Washington öser ut nya statsobligationer för att finansiera massiva bailouts i olika banker, försäkringsbolag och industriföretag. "Bailout" Ben Bernankes och Hank Paulsons generositet gentemot dessa parasiter kommer att öka skulden alltifrån 3,6 triljoner upp till 5 triljoner dollar när räntan är inräknad.

I helgen kommer världens industrialiserade nationer, G-20, att träffas i Washington för att diskutera och ta itu med planetens monetära / ekonomiska kris. En kris som påstås orsakad av skapandet av Fiat pengar och undermålig kredit i dessa nationer.
Pengar som inte enligt lag kan växlas in mot något värdefullt kallas FIAT pengar och accepteras endast pga att lagen säger så. På dollarsedlar står det: "This note is leagal tender for all debts, public and private."
Så länge som FIAT money accepteras för handel och köpkraften består är alla nöjda och glada.

Mötet kan resultera i en devalvering av världens valutor.
Man kan tänka sig att:

De upphör med all guldförsäljning och i stället för att konfiskera det, höjer den nuvarande officiella centralbank priset på guld från bokfört värde av $ 42.22 för en ounce - till ett pris som monetäriserar en tillräckligt stor del av världens utestående skulder.

På så sätt, precis som i 1933, blir skulderna en del av det återupplivade tillgångspriser

Och den här gången blir det inte enbart dollarn som står som reservvaluta. G-20 inför tre nya monetära enheter i stället, var och en med lika reservstatus.

De tre valutorna kommer att i huvudsak vara en ny dollar, nya euron, och en ny pan-asiatiska valuta. (Den kinesiska yuan kan överleva som ett fjärde valuta, men kommer att vara knuten till de tre nya valutorna.)


Enligt denna mardröm (?) skulle det nya priset på guld variera mellan $ 53,000 och $10,000 per ounce beroende på hur stor andel av skulden som blir monetäriserad.
Den första tanke som slår en är att detta kan naturligtvis inte hända men kom ihåg: Artikel 8 av U.S Constitution ger kongressen befogenhet att tillverka pengar. Amerikanska valutasystemet har inte haft någon koppling till ett metall-myntsystem sedan 1971.

Om någon för tjugo år sedan hade sagt att vi år 2008 skulle välja en marxist till president i USA skulle vi inte ha förutsett det heller.

5 Kommentarer:

midgardsjarlen sa...

Ajajaj! Jag som redan är fattig kommer att drabbas hårdast. "Rikare" klarar sig alltid längre. Även de djävla skrälingar som vällt in över våra vidöppna gränser kommer före. Daltandet med dem fortsätter så klart. ÄKTA svenska fattigpensionärer och sjuka står utan kölapp. GRRR!

Anonym sa...

Fortfarande är amerikanens statsskuld per capita ca 60%
av svenskens statsskuld per capita

midgardsjarlen sa...

Har på känn att ngt är fel i den uträkningen. Skulle vara bra veta hur många i resp.land som faller under fattigdomströskeln bl.a. eller skall varenda lus räknas med. Ack min okunskap i nationalekonomi ligger mig i fatet. Statistik, statistik. Har för mig att vi under senaste mandatperiod sänkt statsskulden betydligt. Var det bara falska påstående. Kanske våra importerade räddare ej är medräknade, men dom har vi ju egentligen aldrig räknat med.

Berit sa...

"Fattig" är en beskrivning som avgör om en person är berättigad till bidrag för bostad, mat och understöd för barn
Nivån är satt i procent till medelinkomsten i landet och varierar därför betydligt från land till land. En siffra jag sett i USA är att gränsen sätts vid 42,64% under medelinkomsten i landet.
En person i USA som inte har någon inkomst alls fick 9645 dollar per år.(2004)
Att jämföra det med andra länder är svårt eftersom köpkraften varierar kraftigt.
Rapporter visar att 46% av de som lever under "fattiggränsen" äger sina hem, i ett tre-sovrums-hus, ett-och-ett-halvt badrum, garage och uteplats. I garaget hittar du en bil; i 31% av fallen två bilar.
En tredjedel av de personer som räknas som fattiga är studenter och alltså bara tillfälligt under gränsen. Man räknar med att det bara är 4% av befolkningen som verkligen är fattiga under lång tid. Jämför det med Afrika(90%) och Kina (75%)

Vi måste be londo förklara statsskulderna, den jämförelsen vet jag inget om.

Anonym sa...

"Vi måste be londo förklara statsskulderna, den jämförelsen vet jag inget om."

Ok, jag måste rätta mig här. Mindes siffrorna fel.

Svenska statsskulden var (31/10) ca 1150 miljarder, BNP = 2729 (42% av BNP). Motsvarande för USA är 65%.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.