16 november 2008

Våldsamma människor

Ofta stöter jag på argumentet att Amerika är ett så våldsamt land och att kriminaliteten är hög jämfört med Sverige.

Jag har tidigare gjort jämförelser med New York eftersom den staden har ungefär samma folkmängd som Sverige. Det är fler mord där men annars är all annan brottslighet betydligt lägre än i Svedala.
Det är emellertid missvisande att jämföra två platser så vitt skilda när det gäller ytstorleken och befolkningstäthet så därför har jag tagit fram siffror (från år 2005) från min hemstat Georgia som har lite över 9 miljoner invånare och består av både stad och landsbygd.

Vi finner samma tendens där, när det gäller mord, som i jämförelsen med New York.
Georgia hade 526 mord jämfört med Sverige 243, alltså mer än dubbelt så många
Men....Sverige har också något som kallas mordförsök och det uppgick till 690 det året. Georgia har inte den rubriceringen och jag undrar vad man definierar som mordförsök?

När man tittar på våldsbrott och speciellt våldtäkt är tendensen en annan.
Georgia 2,086 våldtäkter; Sverige 3,787. Det är en ökning med 44% jämfört med året innan.
Vad är siffrorna i dag?

Fler jämförelser:
* Överfall: Georgia - 22,409, Sverige - 72,645.
* Inbrott: Georgia - 79,834, Sverige - 113,604
* Rån: Georgia - 13,801, Sverige - 9,398
* Stöld: Georgia - 234,444, Sverige - 372,882
* Motorfordonsstöld: Georgia - 43,414, Sverige - 56,719

Dessa siffror motsäger allt man hör i Sverige om "hur mycket värre det är i USA"
Man kan ju också tänka sig att siffrorna är högre i Sverige därför att den svenska polisen är bättre på att fånga in brottslingar. Men om så vore fallet tycker jag att det borde resultera i en minskad brottslighet eftersom fler och fler brottslingar hamnar i fängelse.

En stor skillnad är att Georgia ingår i det man kallar Bibelbältet; det som det sekulariserade Sverige föraktar och flinar åt.
Trots att antalet mord är högre här kan man verkligen inte påstå att amerikanarna är våldsammare än svenskarna.

Brå

Georgia Crime Statistics

3 Kommentarer:

Anonym sa...

Bilden av USA som våldsamt går nog direkt att hänföra till den mediabild, filmer och tv-serier, som kommer från Amerika. Dessutom hjälper väl inte de svenska vänsterjournalisterna till så mycket för att korrigera bilden. Ska dom porträttera någon republikansk väljare kan man ge sig f*n på att dom väljer ut nån hick från vischan som stöder trupperna, är hyper-patriot och har livstidsmedlemskap i NRA.

/Paraflex

Anonym sa...

Vad är siffrorna i dag, undrar Berit.

"4 749 våldtäkter anmäldes i Sverige i fjor.

Motsvarande siffra för Norge är 945

och för Danmark 566.

Enbart i Skåne har 515 våldtäkter anmälts under årets första nio månader, en ökning med 38 procent i jämförelse med samma tid ifjor.

Källor: Brå, Statistisk sentralbyrå i Norg och Danmarks Statistik."

http://sydsvenskan.se/sverige/article389724/Stora-skillnader-i-varden-av-valdtaktsoffer.html

Anonym sa...

Ang. antalet mord i Sverige förekommer troligen ett omfattande fiffel, där riktiga mord inte räknas statistiskt som mord, för att ge ett exempel så blev Riccardo Campogianis MÖRDARE (kungsholmsmordet) bara dömda för grov misshandel och vållande till annans död och man skrev i media föraktfullt om "dödmisshandel". Alltså inte ens dråp!
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1581319.ab

Hur USA har det med dessa uppdelningar vet jag i och för sig inte särskilt mycket om, men de kan väl inte vara lika vanvettiga som de svenska.

Ang. din fråga om mordförsök är det naturligtvis när man FÖRSÖKER mörda någon. Alltså t.ex. skjuter någon i uppsåt att döda, men misslyckas. Då vore det ju konstigt att fälla för mord då offret bevisligen fortfarande lever!


När det gäller tron på det våldsamma USA så har väl även historien en inverkan. För 30 eller 50år sedan var det väl så?!?

Tack för en utmärkt blogg!

Pli

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.