21 december 2008

Amerikas säkerhet

Nu är det mindre än en månad kvar tills George Bush lämnar över stafettpinnen till Obama. Känslorna har svallat vad gäller Bush Jr. och jag har varit kritisk gentemot hans inrikespolitik men när det gäller kampen mot terrorism har han varit framgångsrik.

Bush-administrationen skapade Department of Homeland Security, följt av Patriot Act och startade ett övervakningsprogram av utländska terrorister och deras inhemska kontakter som visade att priset för frihet består av konstant vaksamhet.

Utbyte av information underlättades av Patriot Act och var avgörande för nedmontering av terrorist-celler i Portland, Ore, Lackawanna, NY, och Virginia. Det stoppade också personer i San Diego som sysslade med en "al-Qaida-droger-för-vapen"-komplott som omfattade Stinger luftvärns-robotar.
Det stoppade lastbilsföraren Lyman Harris, som 2003 erkände att han var inblandad i al-Qaidaplaner att förstöra Brooklyn Bridge.
Man har stoppat försök att spränga bränsletanken på ett flygplan, en attack mot ett köpcentrum i Chicago och ett sprängattentat mot Los Angeles högsta byggnad.


Demokraterna kämpade emot Patriot Act och övervakning av våra fiender och var motståndare till förhör av fångade jihadister i Guantanamo. Men det var förhör av Abu Zubaydah, som ledde oss till medbrottslingen vid 9 / 11 Ramzi Binalshibh. Förhör av båda dessa terrorister gav oss Khalid Sheikh Mohammed, hjärnan bakom 9 / 11.

Bush tog kriget till fiendens revir och beslutade att det var bättre att slåss på gatorna i Bagdad än i Boston. Bushs ansträngningar har vunnit stora segrar och åstadkommit stora förändringar i Mellanöstern, inte minst genom befrielsen av 50 miljoner människor i Irak och Afghanistan.

Hans insatser ledde till de första stegen mot demokrati i två av de mest brutala diktaturerna på jorden, samtidigt som förföljelserna mot al-Qaida i Irak och fördrivelsen av talibanerna från makten i Afghanistan har besparat miljontals människor tortyr, förtryck och massdöd.

Bushadministrationens insatser kan ha förhindrat många fler förödande terrordåd, men det får vi aldrig veta. "Även om det finns utrymme för en ärlig och sund debatt om de beslut jag gjorde - och det finns gott om debatter - kan det inte bli någon debatt om resultaten vad gäller Amerikas säkerhet," säger George Bush.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.