21 december 2008

De illegala lämnar landet

Uppsägningar, minskande arbetstillfällen, negativa känslor mot invandrare och repressalierna mot de illegala utlänningarna gör att många mexikanska medborgare nu återvänder hem. Även om det än så länge inte är en mass-flykt, så återvänder många för gott.

Den amerikanska ekonomiska krisen har vänt upp och ner på mångas liv. Oräkneliga illegala invandrare planerar att lämna, eller har redan lämnat landet.
Miljontals illegala invandrare ställs inför nya utmaningar på grund av små utsikter för legalisering, mer aggressiv federal utvisning och en försämrad ekonomi.

Färre immigranter fångas när de försöker ta sig in i USA genom att vandra genom den farliga Sonoran-öknen och färre riskerar sina liv ombord provisoriska båtar i Västindien, vilket tyder på att färre försöker. De som tar sig igenom riskerar att placeras på en av många dagliga federala charterflyg som skickar utvisade tillbaka till hemlandet.

Följdeffekterna visar sig redan. Samhällen i Latinamerika och Västindien rapport en minskning av penningförsändelser - pengar som skickas hem från USA. Dessa pengar är avgörande för överlevnaden för familjer och för ekonomin i hemländerna. Gränssamhällen som en gång frodades genom att vara servicestationer för illegala och hjälpa dem över gränsen norrut är nu i det närmaste spökstäder.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.