19 december 2008

Diskriminering kan vara bra


Priset för bilförsäkringar varierar efter ålder och kön, där är det tillåtet att diskriminera. Att diskriminera efter etnisk tillhörighet går däremot inte. Men varför får inte en taxichaufför vägra att ta med vissa passagerare om han haft dåliga erfarenheter av en viss folkgrupp? Eller en butiksägare eller restaurangägare som dragit sina slutsatser efter att ha varit med om människor som stjäl och slåss. Är det inte en form av slaveri att kräva av privata näringsidkare att de måste ställa upp på vad som helst?

Bortdiskriminering är inte bara av ondo. Det skulle kunna leda till att familjer i vissa folkgrupper anstränger sig mer för att få styr på sina yngre medlemmar.

Vid närmare eftertanke. Diskriminering från taxichaufförer förekommer redan. Det har hänt att muslimska taxichaufförer inte vill ta med passagerare med hundar och systembolagspåsar. Det är inte giltiga skäl anser jag. Däremot är det okej att vägra att ta med folk som man kan misstänka skulle vara benägna att göra olagligheter som misshandel och rån.

Måste man välja mellan att bli rånad eller bli stämd för diskriminering? Det måste bli stopp för kränkthetskulturen.

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Försäkringar är ett glömt område när det gäller kostnader kopplade till invandringen. MENA folk har en olycksstatistik som är 4 gånger högre än svennar. Detta gäller både män och kvinnor. Men hur kan man motivera att unga människor skall betala en högre premie vilken även gäller kvinnor. Men inte olycksdrabbade invandrare? Var ligger logiken? Feghet bara?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.