11 december 2008

Skottet i Aten hördes ända till Köpenhamn

I lördags blev en 15-åring skjuten av polisen i Aten. Sedan har de våldsamma protesterna spridit sig till London, Berlin, Paris och nu senast till Köpenhamn. 200 svartklädda demonstranter med gatsten och färgbomber var i går kväll på väg till den grekiska ambassaden men hejdades av polisen. Bilden: En polis blev överhälld med röd färg.

* * *

Förmodligen för att blidka stämningen har den grekiska regeringen sett till att polismannen som sköt har fängslats anklagad för "olaglig användning" av sin tjänstepistol. En orättvis anklagelse av allt att döma, eftersom hans polisbil blev attackerad med stenar och brandbomber av ett ungdomsgäng på 30 personer. För att tala klartext: den grekiska regeringen har gett efter för utpressning från banditer, och inte fått något för det eftersom kravallerna fortsätter och polisen nu, efter politikernas inblandning, inte vågar sätta emot.

Den utlösande orsaken var alltså inte dödskottet. Kravallerna hade redan börjat eftersom polisbilen attackerades. Det skulle vara intressant att veta om det finns något samband med det bråk som började när hundratals invandrare, som väntade på att lämna in asylansökningar i centrala Aten, tappade tålamodet och började sätta eld på soptunnor och angripa passerande bilar.

Aten är en kokande gryta med inte bara våldsdyrkande vänsterungdomar utan också minst hundratusen illegala invandrare. Är det så här Europas framtid kommer att se ut? Vi har sett det förut, i Paris för tre år sedan, och faktiskt, i Danmark i början av detta år. Och i förrgår fick vi se en planerad attack med raketer och brandbomber mot polisen i Trollhättan:

Strax efter klockan 22 på tisdagskvällen gick det ut larm om att någonting brann på Lantmannavägen.
Räddningstjänsten och en polispatrull åkte ut. På Lantmannavägen, i höjd med Kronogårds torg, ligger en hög bildäck och brinner.
Framme vid platsen blir polispatrullen angripen. Det skjuts rakter mot dem och två Molotowcocktails landar strax intill polisbilen.
Borde inte poliserna försvarat sig? Hade det blivit kravaller i Sverige då? Hur hade politikerna reagerat? En sista fråga: går det inte att fånga busarna och bura in dem?

Tidigare inlägg om Trollhättan: Ungdomsgäng skjuter mot äldreboende

Arga greker vill sprida protesterna

10 Kommentarer:

Hjalbert sa...

Skicka busarna till något land där de får användning av sin krigiskhet.

Hjalbert sa...

Och tillåt dem aldrig någonsin att återvända till Sverige.

Anonym sa...

Den naturliga reaktionen borde ju vara att utvisa packet till den stenöken dom har kommit från. Eller hur? Vi har mindre än 3000 utvisningsfall och en takt och metod som gör att det tar cirka 20 år innan dessa är ute ut landet.

Det är uppenbart att ansvariga inte vill att detta skall klaras av.

Det kan inte vara något som helst problem att lösa detta med en effektiv flygbro eller i sopkontainrar om det skulle vara nödvändigt. Det är bara att välja.

Toke Viking

Anonym sa...

Läste någonstans att den dödande kulan var en rikoschett. Då kan man väl knappast anklaga polisen för något?

Anonym sa...

Delar reflektionen kring åtalet mot polismannen, han är ett offerlamm kort och gott.

Sambandet mellan vänsterdrägg och invandrare är tydligt överallt. Se t ex vem som står och kastar sten/ägg när Sd håller torgmöten. Klart att dessa importerade våldskulturer tar alla chanser att få utlopp för sina naturliga drifter när tillfälle ges.

Anonym sa...

Vi har också sett det innan: Europas Dark Age och senast under Weimarrepubliken! De som inte ser att Europa håller på att falla sönder är fan blind. Så tragiskt men det är vad kontinenten karmiskt förtjänar. / Holger

Arlav sa...

En grek som bott i Sverige i många år yttrade att det värsta med kravllerna var att man hade inte ställt några krav!
Dvs han antydde att det enbart var "små busungar ute på pojkstreck". (den sk svenska versionen)
Man ville helt enkelt inget annat än att ställa till bråk med ett mycket oklart motiv.
Samtidigt ville inte den politiska oppositionen agera för att de kände på sig att de kunde tjäna på kravallerna! Korkade politiker!
Det gäller nu att skydda fredliga medborgare mot dräggen, (vänster)anarkister och illegala och då är det mesta tillåtet och att då försöka "leka politik" när medborgarnas säkerhet är i fara, fy f-n...
Aten har idag runt 100K illegala invandrare (på svenska "papperslösa")
//E

Anonym sa...

Video om Klockaregården togs bort av youtube kontot men jag hittade den igen:

http://se.youtube.com/watch?v=85Vwl2LyX0M

Anonym sa...

Jag bor i Aten och det som startade detta är egentigen inte skotten men tack vare det kom det att bi en långvarig protest most polisen i Grekland. Det fanns ingen anledning att gå till attack mot polserna men dom skapade en anledning och då tar man chansen att totalt protestera mot detta korrupta Land som är byggt på korruption sedan årtionden tillbaka.

Regeringen är ganska paralyserad och vet nog inte hur dom ska hanskas med detta problem men dom har ju inte vetat hur dom ska handlas med något problem sedan dom tillträdde som regering, skandaler och korruption styr Grekland och det kan inte vara enkelt att ändra en sådn inställning eller stat.

Att bo och leva i Grekland är inte heller enkelt, lönerna är på nivå som sverige hade på sent 80-tal, minimilönen ligger på 680 euro efter skatt per månad men mat och liknande är som i resten av Europa.

Nu har grekerna en chans att kanske få bort en värdelös regering som bara sitter där som sitter för att ingen egentligen kan göra nåt.

Jag tror inte karamalis sitter länge eller vågar sitta kvar beroende på vad som kommer hända det kommande veckorna.

Den som lever får se...

Knute sa...

Tack Micke för information från insidan!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.