31 december 2008

Skrattar bäst som skrattar sist

Minns ni Rod Blagojevich, guvernören i Illinois, som försökte sälja Obamas senstorplats till högstbjudande?
Han valdes 2002 för att städa upp den då skandalomsusade republikanska administrationen men hamnade ganska snart i smeten själv. Dessutom blev han åsidosatt när Obamas stjärna började lysa upp himlavalvet.

Blagojevich är nu åtalad för korruption och mutor och inväntar rättegång och media undviker i möjligaste mån att skriva att han är demokrat.
Han vägrar emellertid att avgå frivilligt och roar sig med att hämnas den uteblivna posten i Obama-administrationen genom att orsaka problem för sina partikamrater.

Trots demokraternas uttalande om att de inte kommer att godkänna någon som Blagojevich utser, har han ändå utnämnt Roland Burris till Obamas efterträdare.
Burris är naturligtvis svart, ( det är en förutsättning för att efterträda Obama) och bland alla Chicagos korrumperade politiker, oavsett färg, verkar det som man hittat en man utan dåligt rykte, eller som ännu inte åkt fast.

Obama har emellertid utfärdat följande uttalande:

"Roland Burris är en bra människa och en fin tjänsteman, men Senatens demokrater klargjorde för flera veckor sedan att de inte kan acceptera en utnämning som görs av en guvernör som är anklagad för att sälja positionen. Jag håller med dem, och det är oerhört tråkigt att guvernör Blagojevich har valt att ignorera det. Jag tror att den bästa lösningen vore att guvernören avgår och möjliggöra en laglig och lämplig process. Guvernör Blagojevich har rätt till sin dag i domstolen men människorna i Illinois har rätt till en fungerande regering och viktiga beslut utan bismak och polemik."

Senatens Majoritetsledare Harry Reid från Nevada står nu inför en svår politisk situation.
Om man inte godkänner Burris blir man säkert anklagad för att vara rasister. Alternativet är att utlösa allmänt val om senatorsplatsen men då löper man risken att förlora och i stället få en republikan som senator.

Det är känt att svarta, som för det mesta är demokrater, inte bryr sig om att rösta i enstaka lokala val och går man utanför Chicago till landsbygden, eller exempelvis Springfield, finner man att majoriteten är republikaner, vilka har ett mycket större valdeltagande.
Människor som pendlar mellan olika partier ser också denna händelse som en så stor skandal att de förmodligen röstar på en Republikan.
Under tiden flinar Blagojevich.

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Kuriosa som jag ej vet stämmer.

För några år sedan gjorde Absolut vodka en reklam med sin flaska där bokstäverna blåste bort.
Absolut Chicago.

Jag nämnde det som kallprat med en affärsbekant som bor där. Hon sade att windy city inte kommer från blåsten utan från att politikerna är kända för att vända kappan efter vinden.

En historia som gör sig bäst utan att googla verkligheten :)

Gott nytt år och tack för bra blogg!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.