04 december 2008

Snålblåst


Lyckligtvis har USA bara lånat ut 500 miljarder dollar till den sk. Tillväxtmarknaden ; Japan har lånat ut mindre, bara 200 miljarder.
Men Europas banker har lånat ut fem gånger mer än USA och Japan tillsammans.

Dessa lån är så stora att de utgör 21% av Europazonens totala BNP och tittar man på individuella länder är summorna än mer skrämmande.

* I Sverige har man lånat ut 25% av landets BNP.
Detta är siffror från Bank for International Settlements.

[Nicolai Wadström säger i en kommentar på Veckans Skifte: Sverige har ställt ut utökade krediter till banker på ca 360 miljarder SEK (ca 10 - 11 % av BNP).
- Utöver detta har staten lovat 30 + 130 + 50 miljarder i andra stödåtgärder. USA’s hjälppaket på 700 miljarder dollar motsvarar ca 3% av USA’s BNP.]

* Schweiziska banker har lånat ut 50% av sin BNP.

* Österrikiska banker har gett lån på 85% av BNP varav 80% gått till de länder i östra Europa som nu drabbats hårdast av den ekonomiska krossen.

Investerare finns knappast längre. Krediter är obefintliga, exporten har avstannat och inkomsterna försvinner.
Det är två kriser som nu har drabbat "Tillväxtmarknadsländerna."

Först, den sjunkande exporten. Under de senaste åren har den ekonomiska tillväxten i länder som Ukraina, Sydkorea, Tjeckiska Republiken, Polen och andra, drivits enbart genom exporten till Europa och USA.
Med ekonomin på fallrepet har efterfrågan på varor från dessa länder minskat betydligt . De har väldigt liten inhemsk efterfrågan på sina egna produkter och kämpar nu för sin överlevnad.

För det andra. Den ekonomiska krisen har skurit ner efterfrågan på olja med nästan två-tredjedelar. Oljeproducerande länder som Ryssland, Venezuela, Ecuador och andra har nu inte tillräckligt med pengar för att betala sina räkningar.

Dessa båda faktorer startar en kedjereaktion som kommer att få allvarliga konsekvenser för de största kreditgivarna Europa och Storbritannien.

Jack Crooks vid Weiss Research

1 Kommentarer:

Knute sa...

Sverige har lånat ut en fjärdedel av sin totala ekonomi, BNP! När kommer svenskarna upptäcka vad som hänt med deras pengar?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.