23 december 2008

Vellinge, Stockholm och Bryssel

Riksdagspolitikerna retar sig på skånska Vellinge kommun som inte vill ta emot tre stycken ensamkommande flyktingbarn (ynglingar i 17-årsåldern). Ja, det har retat rikets överhet till den milda grad att de med en ny grundlag tänker avskaffa de sista resterna av kommunalt självstyre. I fortsättningen ska Sveriges riksdag ha sista ordet i alla kommunala frågor.

Men betänk en sak rikspolitiker: även om kommunerna har förlorat nästan all betydelse i Sverige, betyder det inte att makten har centraliserats i Stockholm. Därför att Stockholm har överlåtit det mesta av beslutsfattandet till Bryssel. Er grundlagsberedning väger lätt emot det Lissabonfördrag som ni så villigt svalde med hull och hår.

EU-granskning

2 Kommentarer:

En Vettig Student sa...

Bara en kort sakfråga innan jag vet om jag håller med dig eller inte; hur ställer du dig i frågan om kommun- gentemot statstyre?

Knute sa...

En vettig fråga. Kommunalt självstyre är bra i synnerhet om det finns möjlighet till direktdemokrati och folkomröstningar. Men det måste gå att överklaga olagliga beslut. Kommunen får inte bli ett litet kejsardöme.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.