07 december 2008

"Vem ska beskydda oss?"

Kravaller i Aten efter att polis skjutit 15-åring. Det sägs att han var del av ett gäng på 30 som anföll en polisbil med stenar och brandbomber. Med andra ord hade upploppen börjat redan innan dödsskjutningen.

Vid en presskonferens sade inrikesminister Prokopis Pavlopoulos: "Förlusten av liv är något som är otänkbart i en demokrati."

Ett oroande uttalande som fått Hans Rustad på Document.no och Baron Bodissey på Gates of Vienna att reagera. Hans Rustad skriver:

"Historien från Paris-upploppen upprepar sig. Anarkister och invandrarungdom går amok på gatorna och förstör utan förskoning. En ung man är skjuten och dödad av polisen. Det utlöser ett våldsamt raseri, som används som en ursäkt för ännu större förstörelse. Vad gör politikerna: De kritiserar polisen! ... Skall polisen vänta tills bilarna eller uniformerna står i brand? ... Ett samhälle som överlåter rätten att bruka våld till gatans parlament, har förlorat."

Baron Bodissey: "När den absoluta säkerheten för alla ständigt är garanterad, och förlust av liv är "otänkbart", då blir ett samhälle sårbart för utpressning från banditer för vilka livet är värdelöst. Kom ihåg mujahideens triumferande stridsrop: "Ni älskar livet, men vi älskar döden!"
De som älskar döden har överläge när de stöter på dem för vilka förlust av liv är otänkbart. Tendensen hos de fega är att förhandla bort allt annat för att rädda sitt eget skinn."

Document.no, Gates of Vienna, Snaphanen

18 Kommentarer:

Anonym sa...

Christian Science Monitor i Boston ger nu "8 dec" en, som det verkar, realistisk bakgrund. Det handlar om en kronisk grekisk konflikt, där anarkister (som ju anses vara vänster, och onekligen inte är konservativa) ända sedan diktaturens fall 1974 har hållit grytan kokande i Athen. Man låter ofta små bomber explodera i staden; senast i onsdags mot AFP, samtidigt som man satte eld på en av bosniska ambassadens bilar, och förstörde en bankautomat.

Längst ner på sidan länkar Monitor till en artikel från januari 2007 om Greklands "protest-kultur". Till och med nunnor kan man tydligen få se i demonstrationståg. I genomsnitt är det två gatu-protester om dagen, och då är strejker och upplopp inte medräknade. Amerikanska ambassadören menade att de radikala grupperna var rätt små och verkade ha en social funktion, ungefär som fotbollshuliganerna i UK. "Det är nog lättare att vara anarkist i ett milt klimat", trodde han.

Möjligen kan man också våga påstå att grekerna inte har någon längre erfarenhet av reell demokrati. Ute i landet klarar det sig väl; där känner man sina grannar; men Athen har idag 3,2 miljoner invånare, de illegala oräknade.

Anonym sa...

Det här är en sån här ironiblogg va? Humor?

Ja, när polisen har mördat en 15-årig kille så bör det tamejfan visa sig genom att folk går man ur huse och är förbannade. Att du anser att skulden inte ska läggas på polismännen, bara för att det kan ses som ett svaghetstecken gentemot några samhällsgrupper... ja jag finner inte ord. Tur att folk inte tänker så.

Anonym sa...

Har de ingen dialog-polis i Grekland?
Lisa/

Knute sa...

Det är ganska tydligt att polisen sköt i självförsvar. Eller ska polisen vänta "tills bilarna eller uniformerna står i brand?"

Anonym sa...

Du namnlöse anonyme har FEL!
midgardsjarlen

Anonym sa...

Tragiskt att media vill dölja hela kedjan orsak-verkan. Dom vill att man ska tro att polisen sköt ihjäl en 15 åring helt oprovocerat.

Att det är kopplat till vänsterextremism är för känsligt för våra journalister.

Anonym sa...

"Det här är en sån här ironiblogg va?" Jag hoppas sannerligen att den enda ironin på den här sidan var ditt inlägg, för om svenska folket tänker som du så är jag synnerligen bekymrad. Skulle det vara legitimt att attackera polisen? Är det rimligt att kasta sten mot polisbilar? Hur mycket våld och dumheter kan man begå i utanförskapets namn innan sådana som du vaknar och inser att det är våldsverkarna det är fel på. Släpp sargen och kräv att folk tar ansvar för sina handlingar.

Att en person dött är tragiskt, men att inte fokusera på händelserna som ledde dit är ju historierevisionism. Skärpning!

Anonym sa...

Förr fanns det ett talessätt som löd: "Ger man sig in i leken får man leken tåla." Poliserna har pickadoller på grund av en anledning. Helt rätt att skjuta skarpt mot folk som attackerar dem med medel som kan få dödlig utgång.

Berit sa...

"Förlusten av liv är något som är otänkbart i en demokrati."
Vad har demokrati med det hela att göra?
Släpp in mobben på inrikesministerns kontors så blir det nog annat ljud i skällan.

Anledningen till att vi har ett rättsväsende och poliser är för att skydda laglydiga medborgare från kriminellt slödder.
De första stegen för att ett samhälles ska fungera beror i första hand på vanor ,normer, traditioner och värderingar som inpräntats sedan barnsben. När det som lärts in inte är vett, skamkänsla, hänsyn, artighet och ansvar; när behärskning inte stoppar mänskligt beteende kan det inte ersättas av polis eller lagbok.
Polisen är bara ett desperat försvar emot de element som inte fungerar i ett civiliserat samhälle.

Kontemplerande kille sa...

Tydligen så anser extremvänstern att de med all rätt bör få bruka våld mot andra människor, dock får ingen slå tillbaks. De anses sig vara bättre och mer värdefulla eftersom de har kommit till insikt. Om detta hade varit Sovjet, så hade dessa människor tillhört nomenklaturan och haft precis samma inställning. Det vill säga, de får döma och skada andra, ingen får göra detsamma mot dem dock.

Anonym sa...

Jag tycker att den grekiska poliskåren skall gå i strejk, så får vi se om inrikesminister Prokopis Pavlopoulos fortfarande håller fast vid sin vansinniga åsikt...

Anonym sa...

Reagerar också över att det ständigt ses som polisens fel, alternativt att polisen skulle ha provocerat fram detta våldsbeteende. Att kravallerna och våldet skulle ha inletts med att polisen dödade en 15-åring är rent nonsens. Hade slöddret inte anfallit polisen, hade skottet aldrig avlossats. Jag tycker självklart att det är tragiskt att ungdomar ska behöva sätta livet till, men på samma gång föredrar jag en polismakt som slår tillbaka hårt mot människor och organisationer som hotar vårt samhälle och demokrati med odemokratiska, våldsamma och ursinniga attacker

Anonym sa...

Polisen borde allmänt få skjuta mycket mer.

Knute sa...

"Såg för några år sedan prg från USA där man presenterade ickeletala vapen. T.ex. en kletig massa som sköts ut över försökspersoner.Ju mer dom försökte bli fria dess värre satt dom. Som taget från Arachnes värld. Kom inte ihåg alla uppfinningar men samtliga var effektiva och ickeletala."

Ur en kommentar av Midgårdsjarlen

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=otIhSaY4ykk


Snälla svensson Börja tänka själva jag ber dig bara en gång

Anonym sa...

Det är illavarslande med tystnaden kring orsakerna. Det verkar som om läsarna även i dessa sammanhang skall förbli okunniga om orsak och verkan. som det nu förs fram är det en motreaktion till polisvåldet.

I Köpenhamn var det muhammed karikatyrerna som orsakade upploppen, i alla fall i svensk media.

Syftet med all detta vilseledande måste ju vara att det är bättre med en svag polismakt och anarki på gatorna. Jag fattar likson inte riktigt sen långsiktiga strategin. Resultatet blir ju till sist inbördeskrig mer eller mindre. Bloggvärlden som vinner mer och mer i terräng påvisar ju hur censuren lägger ett falskt lock över informationen. Förljugenheten inom journalistkåren kommer ju att dra det kortaste strået när räkenskapens timme slår...

// Toke

Anonym sa...

Bodisseys formuleringar är skrämmande träffande. Precis så är det. Det är därför vi måste tänka om radikalt och förbereda oss mentalt.

Anonym sa...

Träffande

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.