29 december 2008

Vet du vart pengarna går?

Som ett apropå till gårdagens posting om Generositet är det på sin plats att titta lite på den svenska avdelningen av Röda Korset.

Så här skriver Knute på "Kulturvänster blir pophöger:"

Före detta folkpartiledaren Bengt Westerberg är chef för Röda Korset. Han kostar en del i drift - inte mindre än 1,5 miljoner kronor.
Varje år!
Röda Korset har hittills lyckats få ihop dessa pengar, men kommer det att lyckas även fortsättningsvis?

Ett brev från Westerberg bekräftar uppgiften:

"Hej Peter!

Du undrar över vad jag kostar Röda Korset per år. Jag är ordförande i Svenska Röda Korset och vice president i Internationella Rödakors- och Rödahalvmåne Federationen så kostnaderna avser dessa bägge uppdrag. Min lön, inklusive sociala avgifter, uppgår till cirka en miljon kronor och övriga kostnader, vilket i praktiken framförallt är resor, till cirka en halv miljon kronor. Jag har inget pensionsvatal och tar inte ut några traktamenten. Jag får inte heller något avgångsvederlag om jag avgår eller blir avsatt. Den totala kostnaden är alltså 1,5 miljoner kronor per år. I det ingår inte kostnaden för min arbetsplats.


Vänliga hälsningar 
Bengt Westerberg"
Peters kommentar är att Röda Kors-damerna måste alltså sticka ca 30 000 tumvantar och sälja alla dessa på auktion för 50 kr paret för att få in till Westerberg-kostnaden - fatta strumpstickorna, nu, och sätt igång.

Westerberg, chef i Sverige, är bara en droppe i havet och från Röda Korsets sida säkert värd pengarna, annars skulle han ju inte få den lön han har. De som skänker pengar till kolossorganisationer som denna bör dock vara medvetna om att Röda Korset finns i 181 länder i världen med likartad byråkrati.
Blågula Frågor skriver om "Saligt att giva?" och ifrågasätter den statliga inblandningen i välgörenhet.
Robin Hood beskrivs klassiskt som en god person som tog från de rika och gav till de fattiga. Min tolkning av Robins förfarande är emellertid att han tog tillbaka skatterna som Staten,( i detta fall kungen) drivit in och gav pengarna tillbaka till folket.
Alltså en sorts skatteåterbäring!

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.