25 januari 2009

Fanatism

Efter allt klagande och gnällande från folket i Gaza och deras vänner i New York Times och olika vänstergruppers frivilligorganisationer, över det ekonomiska "förtryck" som gazaborna lidit, skulle man kunna tro att det kanske - bara kanske - vore lämpligt under vapenvilan att koncentrera de resurser och insatser som finns tillgängliga på återuppbyggnad av infrastruktur som sjukhus, skolor och bostäder.

Men inte för folket i Gaza, vars perversa tänkesätt värderar förstörelsen av Israel högre än att bevara och förbättra sina egna liv. Och de verkar inte bry sig om att hålla det hemligt. Det nätverk av tunnlar byggda under Gazagränsen mot Egypten tjänar främst som smugglingsväg för alla de vapen som terroristerna förses med och alla de stora mängder av raketer, missiler, och granater som ska skjutas över gränsen mot den israeliska civilbefolkningen.

Det finns ingen fungerande flygplats, vägarna längs den israeliska gränsen är oanvändbara för vapensmuggling, transporter över havet förbjuds av den israeliska marinen, så det blir tunnlar i stället. Det var därför som Israel gjorde sig besvär med att förstöra så många som möjligt under sin flyganfall.

Men så snart striderna upphört, gör gazafolket allt de kan för att reparera och bygga om tunnel-nätet i hopp om att kunna smuggla in mer vapen som kan användas mot Israel - vilket i sin tur naturligtvis kommer att leda till att fler militära maktmedel tillämpas av IDF och oundvikliga skador och dödsfall kommer att inträffa.
Så pervers och enkelspårig är gazafolkets fanatism att de ställer döda judar över välfärden för sina egna familjer och vänner och de gör ingen hemlighet alls av sin iver att dra nytta av det israeliska vapenstilleståndet för att omgruppera och upprusta sina mordiska styrkor. En fotograf från NY Times bevittnade vad som händer:

"Alla är upptagna med återuppbyggnadsplan nu," säger en chef vid en grävningarna . "Om en månad, kommer vi att återgå till det normala."
Denna trotsiga attityd verkade förvånansvärt fräck mot bakgrund av den senaste tidens händelser: Israel sade att smugglingstunnlar var en av de största problemen näst efter Hamas raketer och under attackerarna mot Gaza förstörde man mängder av dem.

Vad kommer man att göra nu?
Har israelerna ännu inte lärt sig läxan från förra Libanonkriget? Kan de inte förstå anledningarna till varför Roosevelt och Churchill krävde fullständig och ovillkorlig seger under andra världskriget ?

Det går inte att resonera med sinnessjuka ideologier, det finns inga eftergifter, det går inte att förhandla enligt konventionella avtal. Precis som med en pit bull som blivit folkilsken är den enda lösningen att komplett och fullständigt göra sig av med det som orsakar skada.

Att ge andrum för återuppbyggnaden av tunnlar, och avsluta anfall innan dessa tunnlar har förstörts totalt, kan visa sig vara en militär och politisk blunder som Israel kommer att i högsta grad beklaga.

Richard N. Weltz (översättning)

Video från NY Times finns här

11 Kommentarer:

Anonym sa...

Ovanligt vettiga tankar...mycket balanserat...
tack

Anonym sa...

"Precis som med en pit bull som blivit folkilsken är den enda lösningen att komplett och fullständigt göra sig av med det som orsakar skada."

Så du förespråkar utrotning av alla palestinier?

/Thor

Berit sa...

Tack för din "Straw man", Thor. Jag har bara översatt en artikel som du kan se i länken till Weitz. Läs själv!

Berit sa...

Anonym, kolla dina fakta och samtidigt också ett lexikon för definitionen av mord

Rolle sa...

Tror du inte att man ska skilja mellan folket i Gaza och de politiska ideologier de har att välja mellan? Att värdera förstörelsen av Israel högre än att bevara och förbättra sina egna liv verkar ju sannaerligen sjukt för oss. Men det är Hamas som förespråkar det om jag förstår rätt. Enligt en artikel idag är det bara 14 % som stödjer Hamas men de kom, tyvärr, till makten på grund av missnöje med Fatah. Och nu vågar man inte ens längre säga sanningen på Gaza-remsan. Hade Israel återtagit kontrollen - med ännu flera döda till följd - över hela Gaza igen skulle man antagligen ha fått hela världsopinionen mot sig, och definitivt. Nu är det upp till gazaborna att göra sig av med Hamas och till världen att föreslå lösning för en varaktig fred. Vad föreslår du?

Berit sa...

Jag är inte säker på om dina 14% är riktiga, vi översvämmas av siffror från Gaza men egentligen har det inte så stor betydelse. Folket kan mycket väl vara missnöjda med Hamas men det betyder inte att de accepterar judarna.
Arabernas hat mot judar gör det omöjligt att bilda en kombinerad Israel-Palestina stat.
Det har aldrig funnits en nation med identifierade gränser som kallats Palestina, inte heller ett speciellt språk. Folket i Gaza hör mycket mer samman med Egypten och talar en dialekt som liknar den som talas av egyptier i Sinai.
Ekonomiskt har Gaza också mer samband med Egypten och Hamas utvecklades ur Muslim Brethren, en Egyptian organisation.
Egypten bör ta ansvar för Gaza och säkerheten där. Sätta ett stopp för de raketer och missiler som Hamas skjuter.
Det enda sättet att få fred är att skilja de båda folken åt.

Knute sa...

Liknelsen med pitbull syftar på Hamas, inte folket.
Om människorna i Gaza ska få fred och ett normalt liv med arbete och öppna gränser måste Hamas krossas.
Gazanerna själva verkar inte klara av att göra sig av med dessa fanatiker.

Knute sa...

"Öppna gränser" var nog överdrivet optimistiskt, det var menat på lång sikt. Men det är vad Obama kräver nu. Han verkar inte ha koll på läget eller också vill han uppfylla löften till gamla kompisar i vänsterträsket.

Anonym sa...

Vi talar om 800 till 1000 tunnlar. Dessa grävdes inte med endast spade utan grävmaskiner under Egyptens och FNs övervakning. Viktigare än förnödenheter till befolkningen i Gaza är vapen.
Att inte flygplatsen finns längre beror på att den användes som militärbas.
Ingen av arabländerna exporterar olja till Israel. Den olja som Israel förser Gaza med utan kostnad är importerad utifrån mellersta östern bl. a. från Norge.
Israels energiförsörjning består till 30% av importerad naturgas och 70% av kol.

Anonym sa...

"Så pervers och enkelspårig är gazafolkets fanatism att de ställer döda judar över välfärden för sina egna familjer och vänner och de gör ingen hemlighet alls av sin iver att dra nytta av det israeliska vapenstilleståndet för att omgruppera och upprusta sina mordiska styrkor."
Det hela påminner mig väldigt mycket om det tyska folks fanatism i slutskedet av andra världskriget, men då som nu var och är det inte folkets vilja utan man blev och blir tvungna till att göra så av fascistiska krafter som ställer sina ideologiska mål långt högre än sitt egna folks mänskliga rättigheter för att sedan beklaga just bristen på dessa. Det är det som var och är pervers!

LP sa...

Lyssnade på ett radioreportage på P1. Där hade en reporter strax efter vapenstilleståndet stämt träff med en Hamaskille på ett café. I lönndom hade hon även avtalat med en vanlig gazabo att slå sig ned vid ett bord intill och tjuvlyssna.

Hamaskillen hävdade att det vanliga folket gladeligen hade offrat sig för Hamas sak och han skämdes därför inte över att inte ha kunna skydda civila.

Efter intervjun talade reportern med "den vanlige mannen" och han menade att det är Hamas som borde skämmas eftersom de bar en stor del av skulden till att folk hade dött.

Ganska ovanligt för att vara ett reportage från SR P1. Även en blind höna kan hitta ett korn ibland.

Minns inte vilket program det var, men skall leta upp det och lägga ut länken.

Hela situationen är genomsyrad av fanatism och hat på ett sätt som gör att det blir mycket mycket svårt krångla sig ur. Hamas är helt klart inte legitima företrädare för något fok öht - de drivs av hat och fanatism, och detta är nog iofs inte unikt i konflikthistorien, även om islamismen ger en krydda åt anrättningen som är ganska ovanlig.

Frågan är hur man skall undvika att parterna målar in sig i sina hörn än mer. Jag tror att man måste sätta sin tilltro till folken och inte de som för närvarande råkar ha makten. Islamkritikern/reformivraren och tillika muslimen Irshad Manji, menar att det finns andra krafter. Krafter som inte drivs av islamistiskt motiverat hat, men att de inte tillåts/vågar träda fram pga rädsla för repressalier från Hamas men även Fatah.

Ideologin/religionen är som vanligt ett fängelse för människorna, och de som vill utnyttja detta gör det för närvarande med stor framgång. Förnuftet står inte högt i kurs när känslorna styr.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.