05 januari 2009

Mänskliga sköldar

Det förekommer emellanåt att man jämför palestiniernas aktioner med nazisternas eftersom bådas mål är att utrota judarna.
Professor Barry Rubin går ett steg längre och påstår att Hamas är värre än tyskarna under andra världskriget eftersom nazisterna inte använde sin civilbefolkning som ofrivilliga mänskliga sköldar och de placerade inte ammunition i bostadshus.

Palestinska Media Watch har återgett ett tal som hölls av Fathi Hamad, en av de främsta Hamas ledare, på rörelsens egen Al-Aqsa TV-kanal den 29 februari 2008.
Han förklarade:

"För det palestinska folket blev döden en industri där kvinnor kunde glänsa och så kunde alla människor i detta land: de äldre glänste , Jihad-krigarna och barnen glänste. Följaktligen skapade palestinierna en mänsklig sköld av kvinnor, barn, äldre och Jihad-krigare mot den sionistiska bombningsmaskinen, som om de menade: "Vi önskar döden på samma sätt som du önskar livet."
Trots nazisternas fruktansvärda, omänskliga handlingar strävade de efter välstånd, lycka, och egenmakt för det tyska folket. Följaktligen såg den tyska armén och regeringen det som sin plikt att skydda människor. Och eftersom de var den överlägsna rasen fanns det desto större behov av att skydda dem.

Men radikal islamism är annorlunda.
Dess mål är inte att skydda folket - palestinier eller muslimer som sådant, utan att följa Guds vilja. Gud står över folket. Och en gudom måste lydas oavsett hur många personer, även muslimer, som dör eller lider. Av samma anledning kunde vi se den massiva blodsutgjutelsen i det algeriska inbördeskriget och terroristattackerna mot andra muslimer på platser som Saudiarabien och Egypten. Även en anti-Israel demonstration i Irak drabbades nyligen av en självmordsbombare.

Därför ser vi också denna outtröttliga tonvikt på martyrskap och att människor kan bli martyrer även om de inte väljer att offra sig själva.

Vad som är häpnadsväckande, och i likhet med så många andra väsentliga fakta förblir obemärkt i stora delar av världen, är att Hamas aldrig haft ett program för social utveckling eller utbildning av hög kvalitet, förbättrad hälsovård , eller någonting annat förutom krig om Gazaremsan. Det enda de bryr sig om är att föra förintelsekriget mot Israel, oavsett hur mycket tid det tar och hur många liv det kostar.

26 Kommentarer:

From Sweden with Grief sa...

Intressant redogörelse. Det var tankeväckande. Just tyskarnas kliniska kyla och målmedvetenhet skrämmer många, men samtidigt är det som om många kan hylla Hamas för sin religiösa glöd. Visst talar man om Hitlers eldande av massorna, men det är ändå som om tyskarna blev indoktrinerade av en människa. Det verkar som om folk gillar Hamas påstående att Allah driver dem till frihetskamp. Att det har ett mycket högre mål och mening än bara jordiska fördelar att delta i det.

Ja, lite funderingar bara, men intressant och tydlig jämförelse.

Berit sa...

Det handlar ytterst inte om fördelar i detta livet. När den iranska revolutionen var framgångsrik för nästan trettio år sedan varnade Ayatollah Ruhollah Khomeini oss "att om vi trodde att den islamiska revolutionen handlade om att sänka priset på vattenmeloner förstod vi ingenting."

Och det är också problemet med våra motståndare på vänstersidan. De hatar oss--oss= Israel eller USA eller västvärlden i allmänhet-- och motsätter sig de principer och institutioner som har gett dem frihet och ett bekvämt liv. Vad som verkligen är oroande är dock att de förstår så lite om världen, sunt förnuft, logik, ärlig debatt- vad som verkligen är demokrati och diktatur.
Samtidigt försvarar vi yttrandefriheten som ger dem möjlighet att uttrycka sitt hat gentemot oss -vilken ironi!

Unknown sa...

"Hamas aldrig haft ett program för social utveckling eller utbildning av hög kvalitet, förbättrad hälsovård , eller någonting annat förutom krig om Gazaremsan."

Enligt engelska wikipedia så är detta inte korrekt:

"Since its formation in 1987, Hamas has conducted numerous social, political, and military actions. Its popularity stems in part from its welfare and social services to Palestinians in the occupied territories, including school and hospital construction. The group devotes much of its estimated $70 million annual budget to an extensive social services network, running many relief and education programs, and funds schools, orphanages, mosques, healthcare clinics, soup kitchens, and sports leagues. According to the Israeli scholar Reuven Paz "approximately 90 percent of the organization's work is in social, welfare, cultural, and educational activities".[90]"
http://en.wikipedia.org/wiki/Hamas

Berit sa...

Meningarna är allt delade om det, Claes Leo.

"When I saw this article I was shocked. Terrorist apologists and news agencies love to justify and legitimize existence of Hamas through Hamas’ public programs for Palestinian society. These groups claim that Hamas is not a terrorist group. Many in news organization especially in
Europe tries to justify having relation with Hamas because of their social programs and their hospitals. I bet this helps their position."

Unknown sa...

Det verkar inte så..
Även det du citerar konstaterar att Hamas har ett socialt program.. "because of their social programs and their hospitals".
Vad ditt citat säger är att detta inte rättfärdigar Europas relationer med Hamas.
Men det är något helt annat.

Berit sa...

Läs hela artikeln ovan om "europa tries to justify".

Tack vare judarnas styre över Gaza mellen 1968 till 1986 och därefter med hjälp av alla de miljarder som flutit in från USA och andra länder har palestinierna det bättre än andra arabländer, men det är TROTS Hamas, inte tack vare.

During the Six Day War in June,1967, Israel took over the administration of the West Bank and Gaza from Jordan and Egypt, respectively. From 1968 to 1986, a period of economic growth and rapid improvement in standard of living ensued for Arab residents of the West Bank and Gaza.. By 1986 per capita GDP had doubled, and the Palestinian economy's growth rate was higher than even the rapidly growing Israeli economy (See "The Palestinian war-torn economy: aid, development and state formation," The United Nations Conference on Trade and Development - UNCTAD, 2006). Arabs in the West Bank and Gaza enjoyed a higher standard of living than their immediate neighbors in Jordan and Egypt. Despite recent setbacks in the Palestinian economy, the Palestinians still remain above the regional average by all standards of measuring health and education. Palestinian literacy is the highest among Arab states and their lifespan, childhood mortality rates, immunizations, access to clean water and school attendance are all among the highest in the region.

Unknown sa...

Fortfarande, det du säger har inget med ditt ursprungliga påstående att göra:

"Hamas [har] aldrig haft ett program för social utveckling eller utbildning av hög kvalitet, förbättrad hälsovård , eller någonting annat förutom krig om Gazaremsan."

Föreslår att du läser vad Council on Foreign Relations skriver om Hamas
http://www.cfr.org/publication/8968/.

Eller t ex Los Angeles Time: Hamas Victory Is Built on Social Work
http://articles.latimes.com/2006/mar/02/world/fg-charity2

LP sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
LP sa...

Jag tror att man kan påstå att Hamas maktgrund (vare sig de bryr sig om bagateller som skolor och sjukvård i denna värld, eller ej) vilar på islamismen på samma sätt som nazismen vilade på en absurd och överdriven form av nationalism och en biologisk rasism.

När en person, en organisation eller ett helt folk, inte har ett balanserat förhållande till sin övertygelse, vare sig den kallas religiös eller politisk, går det nästan garanterat åt h_e förr eller senare.

Man brukar kalla detta extremism eller fundamentalism, och jag frågar mig då - extremt/fundamentalistiskt i förhållande till vilken (ickeextrem/ickefundamentalistisk) normalitet? Vad är det för måttfullhet, förnuftighet och balanserat förhållningssätt som saknas?

Kanske är det så att i vissa ideologier och religioner är konstruerade så att möjligheten att glida över i en extrem och fundamentalistisk tillämpning, är alltför stor om de ges makt?
Kanske blir det då riktigt illa om detta gäller för ideologier/religioner som har urkunder och programförklaringar som är rent omänskliga om de verkligen tillämpas fundamentalistiskt?

Michel Onfray sa något (som jag citerat förut) om att det värsta som finns är när politik blir religion. Den här konflikten handlar nog tyvärr inte bara två folks kamp om land och makt. Det är en mycket giftigare och skitigare konflikt än så, och vi är alla delaktiga vare sig vi vill eller ej.

Berit sa...

Professor Barry Rubin som jag citerade är bland dem som har en annan uppfattning än du om Hamas sociala program. Tittade igenom det du föreslog från Foreign Relations som säger följande:
"Historically, Hamas has sponsored an extensive social service network. More notoriously, the group has also operated a terrorist wing carrying out suicide bombings and attacks using mortars and short-range rockets. The group has launched attacks both in the Palestinian territories of the West Bank and Gaza Strip, and inside the pre-1967 boundaries of Israel"

På EN rad talar man om deras sociala service, resten, flera hundra rader, beskriver deras roll som den mest militanta gruppen i området och hur de bombar och attackerar.

Berit sa...

Ovanstående riktat till Claes Leo, inte LP. Såg inte att du skrivit!

Unknown sa...

Du påstår också att det är häpnadsväckande att den övriga världen inte har upptäkt att Hamas inte har något socialt program.
Men det är inte så "häpnadsväckande" eftersom du har fel - Hamas har ett socialt program oavsett om det är beskrivet på en rad eller ej.

Att Hamas utför raketattacker mot Israel är ingen som förnekar - inte ens dem själva.

F ö det är inte bara en rad som CFR skriver om Hamas sociala program

"Is Hamas only a terrorist group?

No. In addition to its military wing, the so-called Izz al-Din al-Qassam Brigade, Hamas devotes much of its estimated $70-million annual budget to an extensive social services network. It funds schools, orphanages, mosques, healthcare clinics, soup kitchens, and sports leagues. "Approximately 90 percent of its work is in social, welfare, cultural, and educational activities," writes the Israeli scholar Reuven Paz. The Palestinian Authority often fails to provide such services; Hamas's efforts in this area—as well as a reputation for honesty, in contrast to the many Fatah officials accused of corruption—help to explain the broad popularity it summoned to defeat Fatah in the PA's recent elections."

Berit sa...

Claes Leo, lika många sidor som du kan hitta vad gäller Hamas' omtanke om folket lika många finns det som påstår att det är en PR-stunt för att dra in mer hjälp-pengar till landet.
Varje gåva för sociala program ger Hamas mer möjlighet att spendera pengar på raketer, gevär och självmordsbälten
Och jag tycker fortfarande att det är häpnadsväckande att du och andra inte förstår det.

ProfessorPelotard sa...

Det är riktigt att Hamas vann valet 2006 delvis på sin sociala agenda och sin antikorruptionsretorik riktad mot Fatah. Efter valet drev man en antikoruptionspolitik (t ex Hamas vows anti-corruption drive as Gaza tastes local democracy) som efter de blodiga utrensningarna av Fatah 2007 följdes upp med nya avslöjanden om Fatahs korrpution (t ex Hamas shows proof of PA corruption eller för den mer skabröst intresserade Hamas captures Fatah's collection of blackmail sex tapes).

Nu när Hamas har erövrat hela makten i Gaza verkar det dock som om "kriget/islamismen" och värnandet av de egna institutionerna får gå före "clean politics":

Hamas seizes aid meant for Red Crescent

"A Hamas official said the aid was seized because the organization was distributing aid to former Fatah fighters and not to impoverished Palestinians.

Employees from the Red Crescent said they were meant to distribute the aid to some 8,000 needy Gaza residents from lists of people the organization keeps. The aid came from the organization's regional headquarters in Jordan, an employee said."

PA: 'Hamas is staging Gaza blackouts'

"Hamas has seized more than 220,000 liters of fuel that was intended for generators belonging to our company," he revealed. "There's no shortage of fuel and as such there is no reason for a crisis."

Behind the Headlines: Hamas holding Gaza population hostage

(Den sista länken är från det israeliska utrikesdepartementet vilket säkert får håren att resa sig i nacken på alla rättänkande vänstermänniskor och även en del "neutralister" men man bör notera länkarna till både UNRWA, EU och tidningen Independent (London) som alla beklagar sig över Hamas politk som hindrar hjälpsändningar och distribuering av förnödenheter. Med bästa vilja i världen kan ingen av dessa organ anses vara israelvänliga.)

Slutligen en intressant analys av Hamas struktur från 2006. Precis som andra totalitära regimer så blandar Hamas sociala och "militär-ideologiska" instutioner. (Jag bör inte behöva nämna exempel från t ex nazityskland och Stalins Sovjet. Historiskt bevandrade hittar lätt många fler exempel.)

Grass Roots Terrorism: How Hamas’ Structure Defines a
Policy of Counterterrorism
.

Det kan ju dessutom vara värt att notera att Hamas inte bara riktar sin ilska mot judar (och Fatahanhängare) om nu någon råkar tro det:

Muslim grinches steal Christmas

"Contacted by WND, Abu Islam, chief of Jihadia Salafiya, denied making any threats against Christians.

Still, Abu Islam commented, "Gaza is a Muslim state. Why do 3,000 Christians need to celebrate openly in a territory of 1 million Muslims? Any celebrations are clearly for missionary purposes and must not be tolerated." "

Unknown sa...

LP -> Nu är ju Hamas en ganska sen aktör i konflikten. Hamas skapade 1987 även om ursprunget Muslimska brödrarskapet fanns i dåvarande Palestinamandatet redan 1936.
Men huvudstråket av det palestinska motståndet mot Israel som växte fram efter 1967 års krig och ockupation av Västbanken och Gaza var sekulärt och de ledande grupperna var antingen marxistiska PFLP/GFLP eller närmast panarabiska som Al Fatah.
Under den tiden finns det ett antal uppgifter om att Israel via Mossad på olika sätt stödde Hamas för att skapa en motvikt mot Al Fatah.
"Islamiseringen" av konflikten tog fart först under den första intifadan 1987-93 då Hamas började spela en allt tyngre politisk roll.
När Palestinska myndigheten skapades 1994 tog Hamas på sig rollen som en militant opposition gentemot det tämligen korrupta Al Fatah och vann också valet 2006.
De flesta politiska bedömare är överens om att Hamas seger 2006 inte i huvudsak berodde på Hamas militanta kamp mot Israel eller islamism utan det beroende på dels deras samhälleliga förankring genom det sociala arbete och att de uppfattades som icke-korrupta. /Så helt bagatellartat är inte Hamas sociala arbete/
Om man tittar på den israelisk sidan av konflikten så har den från början inte heller haft religiösa grunder. Sionismen var en närmast socialistisk nationell rörelse (icke national-socialistisk) och från början var det inte alls viktigt att ett nationellt hem för judarna skulle skapas i Palestina - man diskuterade olika alternativ.
Många strängt ortodoxa judar tar t o m avstånd från Israel.
Judaiseringen av konflikten (religiösa argument för ett Stor-Israel) står främst de radikala bosättarna och deras religiöst-sionistiska partier i Knesset t ex National Religious Party.
Stöd har man också av fundamentalistiska kristna som tror att Jesus återkomst förbådas av judarnas återvändande till Palestina.
Så konfliktens ursprung är inte religiös till sin natur. Däremot har numera religiösa motiv försvårat lösningen.
För det tragiska är att alla egentligen vet vilket som är den enda möjliga lösningen - ett Israel och ett Palestina som existerar inom 1967 års gränser, de religiösa platserna i Jerusalem under internationell kontroll, bosättarna bort från Västbanken (eller stannar kvar som palestinska medborgare), ekonomisk kompensation till de palestinier som drevs bort från egentliga Israel efter 1948. Självklart skulle en sådan lösning kräva internationell närvaro för att säkra freden i området.
Men ingen ledare har orkat genomföra detta - ingen amerikansk president, inga ledare i EU eller arabvärlden.
Den ende som varit nära var Yitzhak Rabin som blev mördad av en israelisk extremist.

Unknown sa...

Berit -> Jag har inga sympatier för Hamas lika lite som för fundamentalistiska kristna. Eller för den delen extremistiska bosättare. I övrigt hänvisar jag till mitt tidigare inlägga.

LP sa...

@Claes Leo

Om jag förstår dig rätt, skulle du alltså kunna hålla med om att situationen blivit mera religiöst förgiftad? Detta pga Hamas idag tydligt islamistiska profil.

Oavsett vad Hamas motiverades av då de trädde in på scenen (kanske var det som du skriver mest en reaktion på det korrupta Al-Fatah?), bidrar de avgjort till att göra situationen än mera omöjlig genom att islamisera konflikten. Vad är det som ligger bakom denna globala tendens? Kanske är den oundviklig - en clash of civilizations?

De religiöst extrema judarna du skriver om, är självklart också en del av detta problem och denna tendens. Konflikten kräver en pragmatisk politisk lösning, och när religiösa föreställningar blandas in i alltför hög grad, försvåras arbetet för denna lösning till att bli en omöjlighet.

LP sa...

Dra en parallell till utvecklingen i Iran. Även där utnyttjades folkets missnöje av islamister för att avsekularisera och islamisera landet. Vilka var skälen till att de lyckades med denna kupp? Hade de folket bakom sig? I valet mellan kommunism och islamism, blev det (med USAs goda minne) islamism. Pest eller kolera...

Unknown sa...

LP -> Självklart har den religiösa dimensionen försvårat en lösning, men det var inte religionen som skapade grundkonflikten i gamla Palestinamandatet.
Sedan har religiösa fundamentalister (judiska, muslimska och kristna) exploaterat situationen.
Vad gäller Iran så kunde schiitiska fundamentalister ta makten på grund av det folkliga missnöjet med shahens förtryck..
Börjar man krafsa på problemen i Mellersta östern så ser man att konflikterna nästan undantagslöst fanns innan framträdandet av dagens fundamentalistiska islamister.
Så grunden finns inte i någon "clash of civilizations", de som hävdar det brukar snarast var de som eldar på konflikterna.
Snarast har det handlat om "clash of powers", vid förra seklets början var dåvarande stormakterna Ryssland, Frankrike, England och Tyskland involverade i konflikterna. Senare blev det Sovjetunionen och USA som blev påeldare av konflikterna. Idag är det USA med lokala allierade i området som står i motsättning mot främst Iran - samtidigt som Ryssland sakta återigen börjar sträcka sina maktambitioner gentemot området.
Självklart har lokala krafter försummat många möjligheter till utveckling - jag ställer inte upp på arabernas självömkan - men samtidigt så har gårdagens och dagens stormakter ett stort ansvar för situationen..

LP sa...

@Clas Leo

Vad kom först, hönan eller ägget? Var islam en rent existenstiellt grubblande rörelse då Muhammed en gång grundade islam? Många säger nej, den politiska dimensionen har funnits där och varit en del (en del säger tom att de politiska ambitionerna var och är huvudsyftet) från första början. Muhammed var en erövrare, en folkförenare och en uppviglare. Liksom Hitler btw.

Som sagt, när politiken bli religion, då blir det nasty.

Du har säkert rätt när du säger att det handlar om "clash of powers". Men powers of what and for what?
Det inte endast förklaras som önskan att få makt över rena ekonomiska resurser och landområden. Det handlar om makten över ideologierna, språket, kulturerna mm, det har det alltid gjort.

Vad skapar ett land? Ett sammanhållet ekonomiskt system med en valuta? Knappast bara det. Det handlar om språk, kulturellt arv, religion, lagar (lagar som ju skapas utifrån kultur, tradition och ideologi), traditioner etc.
Vad är islam? Endast en maktfaktor att bruka för att kontrollera resurserna? Långtifrån bara det. Man kan inte önska bort sådant "unket" och "förlegat" som nationalitet, kulturell gemenskap, inbillad eller verklig, det kanske kvittar, de existerar.

Att underförstått eller öppet hävda att allt ordnar sig, bara folket får "rättvisa", är precis som Huntington hävdade i "clash of..", bara naivt och en typisk förenkling som vänstern ofta driver in absurdum. Det finns flera variabler att ta hänsyn till.

http://everykindapeople.blogspot.com/2009/01/ett-ljus-i-mrkret.html

Unknown sa...

Nu har nog Muhammed lika lite att göra med dagens situation som Jesus hade med första världskriget, trots att såväl tyskar som engelsmän ansåg ha Gud på sin sida.
Det var länge sedan islam var ett - redan på tusentalet var den politiskt/religiösa rörelsen splittrad i olika gentemot varandra fientliga rörelser.
Du frågar efter vilka "powers"? Den nuvarande situationen ska snarare sökas tillbaka till det ottomanska imperiets försvagning och sammanbrott under perioden 1750 och fram till början av 1900-talet än en politiskt religiös ledare på 600-talet.
Det maktpolitiska vakuum som skapades gjorde att de stormakter jag tidigare nämnt kunde "ta för sig" och bilda allianser med olika lokala makthavare - klanledare. De mäktigaste - och mest samarbetsvilliga - klanledarna upphöjdes senare till kungar i de av stormakterna bildade kungadömen som Irak, Jordanien och Saudi-Arabien.
Under hela den här processen spelade islam en mycket underordnad roll.
Och den opposition som fanns mot den rådande ordning kom från städernas intellektuella eller olika klaner men förkläddes oftare i "socialistisk" eller "kommunistisk" termer än i religiösa..
Vad sedan gäller palestinierna behöver man inte hitta förklaringen att de tycker illa om Israel i religionen.. de tycker illa om Israel därför att de har blivit fördrivna därifrån för 60 år sedan och senare varit ockuperade i 40 år.
Visst, det räcker inte med att folk får "rättvisa" för att allt ska ordna sig, men det underlättar..

LP sa...

citat:
"Nu har nog Muhammed lika lite att göra med dagens situation som Jesus hade med första världskriget, trots att såväl tyskar som engelsmän ansåg ha Gud på sin sida."

Gott mit uns - hur kunde de tro det, de tyska soldaterna? Och hur kunde de tro att de tillhörde en överlägsen ras och kultur och att det var rätt (i förhållande till en högre rättvisa, naturens eller guds, det kvittar kanske) att de gjorde som de gjorde?

Jag argumenterar egentligen inte mot dig. Du verkar påläst då det gäller historiska fakta och din analys verkar också genomtänkt.

Fast kanske är det just analysen - om man väljer att vifta bort islamismens roll som en maktvariabel, tror jag man begår ett fatalt misstag.
En bra grogrund för islamismen (eller som man korrektare borde benämna den islamofascismen) och annan totalitarism, är självklart ett folk som anser sig leva en orättvis och hopplös tillvaro. Tyvärr verkar det dock inte vara så enkelt att rättvis fördelning och möjlighet om en bra framtid helt desarmerar de totalitära krafterna. Detta kan man tex se hos andra och tredjegenerations invandrare som dras till islamofascismen även då de lever i samhällen där de är garanterade tak över huvudet, mat för dagen, kläder på kroppen och utbildning oavsett hur lite de presterar.

Jag tror man skall se lockelsen till islamofascismen precis som då det gäller lockelsen till andra primitiva och förment definitiva "endlösungs". Till detta kan läggas en naiv längtan om att komma tillbaka till de trygga (ofta inbillade) rötterna i ett till synes rotlöst och som man uppfattar det, omoraliskt samhälle. Liknande drömmar som närs av den extrema vänstern vare sig de dröms fram av bortskämda medelklassundomar i Sverige eller fattiga arbetare som lever under existensminimum i någon genomkorrupt bananrepublik.

I förvirrade och oroliga tider kan totalitära ideologier göra sig gällande. Islam är (även) en totalitär ideologi.

Unknown sa...

Jag viftar inte bort islamismen roll som maktfaktor men det är inget specifikt för Islam.
Framförallt kan monoteistiska religioner - kristendomen, islam, judendomen - lätt inom sig utvecklas till till totalitära läror. Man har ju guds ord på vad som gäller - att sedan tolkning av guds ord anpassas efter ens eget huvud. Och guds ord får inte ifrågasättas.
Lyssna på fundamentalistiska kristna eller religiösa bosättare "Gud har sagt så eller så".
Så religiös fundamentalism dyker upp lite här och där..
Men som jag sagt - ursprunget till dagens konflikter i Mellersta östern har inte sitt ursprung i islam, även om islamisterna naturligtvis försöker exploatera dessa (likaväl som fundamentalistiska bosättare och fundamentalistiska kristna gör det).
Vad sedan gäller andra o tredjegenerationens invandrare och deras eventuella lockelse av islam så är det ett välkänt fenomen att just dessa grupper ofta blir mera etniskt/religiöst ivriga än sina föräldrar. De flesta förstgenerationsinvandrare ser sin situation ofta som en klar förbättring. Men deras barn o barnbarn befinner sig i en situation där de inte jämför sin situation med hur det var i deras föräldrars hemland - utan hur de har det i förhållande till andra grupper i det nya hemlandet.
Och upplever de att de stängs ut - befogat eller inte - så tenderar de att markera sin samhörighet o bilda subkulturer - ibland med religiösa förtecken, ibland i ren kriminalitet.
Redan i den tredje generationen börjar det dock lösas upp och den "gamla" identiteten blir ofta bara ngt som man tar fram vid speciella tillfällen som t ex de finländare, italienare, greker o jugoslaver som kom till Sverige på 1950-talet.
Jag är tillräckligt gammal för att komma ihåg vilka "problem" de grupperna var under 50 o 60-talet.

ProfessorPelotard sa...

LP & Claes Leo

Intressant diskussion men jag tänker inte ge mig in i den. Den ursprungliga frågan var ju om Hamas har en socialpolitik för att utveckla Gaza. Som jag noterade ovan så hade man det när man vann valet. Mer och mer har dock självintresset kommit att stå ivägen. Nu senast en nyhet (ursprungligen publicerad i PalPress) att Hamas gör profit på mjöl man fått i hjälpsändningar från Qatar:

Local sources: Hamas is selling flour donated by the people of Qatar for the sector for the amount of NIS 140 per bag.

Gaza, Palestine Press — Local sources in the Gaza Strip said that Hamas is selling flour and humanitarian aid to citizens that was donated by the State of Qatar and which the Egyptian authorities allowed to enter the sector.

The sources added that bags of flour sold by Hamas and made by Qatar as aid to the Palestinian people is valued at the amount of 140 to 150 NIS per bag, pointing out that the transaction is for the benefit of Hamas is evil and that [the Hamas movement is working against the public interest] .

LP sa...

Att islams potential som enande maktfaktor inte är unik, gör den inte mindre farlig eller mindre intressant.

Jag tror man måste se på en företeelse som islam ur två perspektiv (det finns säkert flera iofs) - dels islams faktiska innehåll och tradition, och dels dess potential som enande faktor.

Innehållet är till alltför stora delar förskräckligt. Det är inte unikt för islam och även om en islamolog och en teolog säkert kan träta om vilken religion som är minst bloddrypande, ligger islam ganska "bra" till. Det har potential tack vare sin relativa klarhet och enkelhet.

Som enande faktor tror jag också att islam ligger bra till. Det är i sig inget ont. Herregud, om idén om världsfred vore en starkt enande idé (vilket den i praktiken tyvärr inte verkar vara), så skulle åtminstone inte jag kritisera "världsfredsideologin" pga detta, även om jag spontant alltid är skeptisk mot massrörelser.

Fenomenet med invandrarbarnen är säkert relevant att betrakta på det sätt du nämner - också. Problemet är att jämförelsen med tex finska, grekiska eller jugoslaviska invandrare inte har med faktorn "I" som i ideologi och Islamism. Man odlar även nu en romantisk och idealiserad bild av den "gamla" kulturen och i denna ingår bla religionen, så långt är allt "normalt".
Om vi däremot kryddar anrättningen med den islamistiska våg som sveper över världen i vår tid (och här måste vi inte gå in på orsakerna till denna våg och vem som ligger bakom), blir anrättning något mera svårsmält. Denna ideologiska islamvåg hade ingen motsvarighet i någon slags storfinsk världsomspännande nationalistisk ideologi, då de stora finska invandrarströmmarna gick till Sverige. Det fanns inga finska fundamentalister ute på de finska kulturföreningarna och bastuklubbarna här i Sverige, som försökte värva de unga finska invandrarbarnen till idén och kampen för den världsomspännande finska "Umman" (fast "Umman" låter faktiskt finskt!).

Vilka intressen som ligger bakom islams utbredning vet jag inte. Muslimska brödraskapet nämns ofta. Saudiska intressen nämns, liksom Iranska. Egentligen är det väl inte så konstigt. Liksom USA gör sitt för att sprida sin version av kapitalism och liberalism, liksom Sovjetunionen gjorde sitt för sin sak, kan man tänka sig att en världsomfattande form av islam, som iofs skulle bli både omstridd och splittrad, är mycket bättre för de islamskt dominerade staterna än ingen islamsk spridning alls.

Verklig sekularism och islam har hittills visat sig trivas ganska dåligt tillsammans eftersom islam pga sin grundläggande natur inte kan tillämpas på rätt sätt i ett sekulärt samhälle. Detta kan naturligtvis ändras om man reformerar islam, men islam är väldigt motspänstigt då det gäller reformation. Det är lätt för islamisterna att bevisa att det är fel att inte tillämpa islam med tillhörande sharia fullt ut. Det är lätt att påstå att de mänskliga rättigheterna måste göras om för att passa islam och inte tvärtom, så som man ofta gjort då det gäller kristendomen.

Anonym sa...

"Att Hamas utför raketattacker mot Israel är ingen som förnekar - inte ens dem själva"

Jasså? Titta på detta eminenta försök till att få Hamas raketer till att vara Israelernas och att det är dom själva som skjuter dom in i Israel från Gaza! Hahah.....

THE HAMAS ROCKETS is a HOAX - part 1 - MOSSAD is shooting rockets into Sederot,Israel
http://www.youtube.com/watch?v=HM-JaaPPTwI

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.