25 februari 2009

En ny era

Det är synd att man lär ut så lite historia i skolorna i dessa dagar.
I stället för att lära sig värdet av återvinning, en "grön" livsstil och underverken som uppstår genom mångfald, vora det bättre om våra unga medborgare förvärvade de kunskaper som behövs för att jämföra dagens händelser med vad som hänt tidigare. Därmed kanske man skulle kunna undvika obehagliga upprepningar.
Hela vårt samhälle påminner mig mycket om en tonåring som just har förlorat sin oskuld och tror han är den som upptäckt sex.

Vi lever idag i en tid inte olik Romarriket sönderfall. Trots Hollywoods försök att skriva historia fanns det faktiskt många områden inom riket där barbarer välkomnades av befolkningen som en välsignad befrielse från den förtryckande beskattningen som kejsaren och hans Curiales (skatteindrivare) ägnade sig åt.
I början av trehundra-talet var det vanligt att medelklassens hantverkare och små-jordbrukare övergav sina affärer och företag, för att undvika de förtryckande skatterna, och flydde till landsbygden för att ansluta sig till de livegna som brukade jorden.

Zosimus, en samtida till kejsaren Constantine I, skriver följande, som också gäller för vår egen förvaltning i dag:

"Constantine inte bara fortsatte att slösa rikets inkomster på meningslösa utgifter och gåvor till onda och värdelösa personer. Han förtryckte också dem som betalade skatterna och berikade dem som var värdelösa för staten. Han förväxlade nämligen slösaktighet med storslagenhet. "


Tyvärr är det troligt att dessa lektioner måste läras igen innan någon förbättring av det nuvarande läget kommer att ske.

De flesta historiker är medvetna om att Romarriket: s "officiella" fall var den 4 september 476 AD, när det uppgick i imperiet under den tyska, Odoacer. Kanske framtida historiker kommer att markera slutet på vår republik som den 20 januari 2009, med "kröningen" av den kenyanska Barak Hussein Obama.
Detta är verkligen "intressanta tider".

5 Kommentarer:

Arlav sa...

"....kenyanska Baravk Hussein Obama"
Intressant att du skriver det. Det är ju ännu inte ens fastslaget var personen ifråga är född och om han verkligen är behörig att bli USA:s president.
Lär ju tom finnas en rörelse i USA för att kräva fram bevis på detta.
Antar att sådan futtigheter inte nån högra grad stör våra svenska media, han är ju ne-r det räcker nog som bevis på alla hans excellenta kvaliteter..
/WR

Knute sa...

Historien med Romarrikets nedgång och fall upprepades i Sovjetunionen. Nu står Europa och USA på tur att göra samma misstag. I gamla Sovjet med satellitstater motarbetades hantverkare och enskilda företagare. Skattmasen gjorde ständiga razzior. Ingen vågade ta betalt svart för det kunde vara en angivare. Efter att systemet föll stod alla politiska kommissarier utan jobb, de kunde ju ingenting.

Anonym sa...

Går inte alla imperier under till slut?
Så har det varit och kommer så att förbli även om alla härskare i alla tider sagt att "mitt rike kommer att bestå i tusen år", d v s för evigt.

Men inget utom döden och skatterna är eviga i vår värld.
Lasse

Anonym sa...

Den dagen då Obama svor presidenteden,
vad första dagen av tredje världskriget.
Han kladdar till det så smått redan, men
vänta får ni se när mullorna får upp farten.

MVH
L. Erikson

Erik sa...

Skrev ett liknade inlägg på min blogg i oktober.

Hotet inifrån

Försökte även posta inlägget på Sourze, men det var visst lite väl kontroversiellt för dem.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.