04 februari 2009

EU-parlamentet diskuterar Guantanamo-fångarna.

Under 2006 röstade EUs ledamöter med stor majoritet om att begära stängning av Guantanamo Bay anläggningen, där misstänkta terrorister har hållits fängslade av USA sedan 2001.
På EU-Parlamemtets websida vill man nu höra vanligt folks åsikter.
Gör din röst hörd!

JA - vi ska hjälpa America
Tyska liberala Alexander Alvaro sa: "Under åratal har vi européer låtsats vara Bushadministrationens moraliska samvete och krävt en omedelbar stängning av Guantanamo. Nu finns det en amerikansk president som av övertygelse, vill göra just detta, men som behöver vår hjälp. Och vad gör vi? Vi sviker honom. Jag förväntar oss att vi tar vårt mänskliga ansvar och göra vad vi kan för att ta emot fångar från Guantanamo."

NEJ - det är ett amerikanskt problem och internerna är farliga
Tyske kristdemokraten Manfred Weber sitter i parlamentets Civil Liberties Committee. Han välkomnar att Obama administration vill stänga Guantanamo inom ett år men är bestämd om vad EU bör göra: "USA är ensam ansvarig för fångar. Det är deras läger. Varför ska Europa ta emot personer som kan utgöra en fara? Obama bör lösa sina problem själv."

Varför ska Europa ta emot personer som kan utgöra en fara?
Danska UEN MEP Mogens Camre intar en kraftfull linje: "Fångarna i Guantanamo är inte EU: s problem. Att ta in av dem i EU-länderna är en sjuk idé. Vi får inte ta emot mer terrorister i Europa. EU har nog med terrorister. Dessa människor är farliga, de måste skickas hem. Om de var oskyldiga skulle de inte vara i Guananamo. Det vore vansinnigt att ta hit dem, de skulle kunna döda de europeiska medborgarna."
-------------------------------
Guantanamo har använts för att fylla ett tomrum i ett nytt sorts krig som inte är omnämnt i Genèvekonventionen. Ett krig där soldaterna inte representerar ett specifikt land och inte bär uniformer som gör att de går att skilja från civila.

Om USA skicka fångar tillbaka till sina hemländer, skulle några av dem friges och behandlas som hjältar - och sedan fortsätta att delta i den globala jihaden. Övriga frigivna terrorister, skulle kanske bli avrättade av vissa regeringar i Mellanöstern. Åtminstone är det vad man gnällt om i Europa.

Det egentliga problemet är att Guantanamo har blivit en symbol. Det är en enkel syndabock som européer kan använda som ventil när de är frustrerade över sin beskyddare och rival, stormakten Amerika.
Genom att skälla på America om Guantanamo, framstår européerna som goda och moraliska och bortser från de verkliga farorna för vilka de inte har några lösningar.
Faror som utgörs av icke-anpassade, arga invandrare. Den stora faran att nederländare och danskars yttrandefrihet är under attack av radikal islamisk censur och faran att ett försvarslöst Europa snart ligger inom räckhåll för iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejads kärnvapenmissiler.

Det finns ett bra amerikanskt uttryck: "Put your money where your mouth is!"

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Mycket klargörande! Sveriges Television och svenska tidningar ligger hästlängder efter.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.