19 februari 2009

EXPO måste granskas!


Stiftelsen EXPO presenterar sig på sin hemsida:

"Stiftelsen Expo är en privat forskningsstiftelse som grundades 1995 i syfte att studera och kartlägga antidemokratiska, högerextrema och rasistiska tendenser i samhället. Verksamheten bedrivs på ideell grund. Stiftelsens plattform värnar demokrati och yttrandefrihet mot rasistiska, högerextrema, antisemitiska och totalitära tendenser i samhället."

EXPO påstår alltså att de skall bevaka "...rasistiska, högerextrema, antisemitiska och totalitära tendenser i samhället."

Gott så, det täcker in alla vidrigheter som inte hör hemma i en demokrati. Man borde iofs lägga till "vänsterextrema" också, men det vore väl för mycket begärt av en organisation som drivs av vänstermänniskor och "antisemitiska och totalitära" täcker väl in de vänsterextrema, så det får väl duga.


Vad möts då besökaren av då han surfar in i deras hemsida en vanlig torsdagskväll?
På förstasidan 2009-02-19 handlar nio av totalt 46 nyhetspresentationer om Sverigedemokraterna. En presentation av totalt 46 handlar om islamism.

Vad handlar SD-artiklarna om? Jo följande:

- Sverigedemokrat misstänkt för rån
Kommentar: Händelsen handlar i själva verket om hur en SDU-person avslöjade en P1-Kaliberreporter som infiltrerat partiet. Reportern blev så skärrad när hon avslöjades att hon lämnade ifrån sig väskan med kameran hon spionerat med. Händelsen är polisanmäld.
Läs mera här.

- Kritik mot hur Sd använder partistöd
Kommentar: Skulle man rapporterat om saken om det var Vänsterpartiet eller Miljöpartiet de gröna som fördelade mest partistöd på ett icke avsett sätt? Om man jämför med Kristdemokraterna och Folkpartiets värde på 43%, så är SD inte extrema på något sätt med sina 54% (ju lägre värde desto korrektare fördelning av stödet).
Man anger också att "...flera partier att överföra delar av partistödet från lokal nivå till riksnivå." och "Rapportens författare Johan Lantto skriver att det är svårt att veta exakt hur stor del av Sverigedemokraternas partistöd som skickas uppåt i organisationen. På grund av att han fått inte fått in tillräckligt med svar på enkätundersökningen påpekar han att uppgiften om 54 procent bör 'tolkas med viss försiktighet'" och "Dessutom är systemet dåligt anpassat till partiernas behov."
Läs rapporten i PDF-format här. Se from sidan 63 ang den del av rapporten som EXPO tar upp.

- Sverigedemokrat misstänkt för rån
Kommentar: Dubbelpresentation av samma artikel på EXPOs förstasida. Se ovan.

- Före detta sverigedemokrat startar SPI-avdelning
Kommentar: En före detta Sverigedemokrat hade 2002 skrivit ett brev med delvis antisemitiskt innehåll. Han hotades då med uteslutning från SD men slutade självmant. Han startar nu en lokalavdelning för ett helt annat parti Sveriges pensionärers intresseparti. Varför skriver EXPO om detta?

- Sd utan lokal i Norrköping
Kommentar: Restaurang Knäppingen (lämpligt namn!) i Norrköping diskriminerar ett politisk parti. Tänk på det alla som sympatiserar med SD, bojkotta Knäppingen i Norrköping. För övrigt vet jag inte varför EXPO skriver om detta? Det är bara konstigt.
Läs om saken i Folkbladet. Det verkar inte vara riktigt så som EXPO skriver. Knäppingen skall enligt Ingvar Våxmo, SD:s Norrköpingsavdelning, ha vetat om att det var SD som skulle hyra. Kruxet var att det skulle hållas hemligt. När det kom ut fick Knäppingen en knäpp och avbokade SD.

- Sverigedemokraterna överklagar avslaget mandatstöd
Kommentar: Jaha, EXPO, vilket avslöjande! Nu kan vi sova lugnt, demokratin är räddad!

- Sverigedemokraterna ställer in demonstration
Kommentar: Ja det gör de, de vill inte demonstrera tillsammans med Folkfronten.

- Stenkastning och misshandel vid SDU-möte
Kommentar: Ja det var alltså Sverigedemokratisk ungdom som misshandlades av de terrorister som EXPO väljer att kalla "motdemonstranter"! Varför i h-e granskar inte EXPO de antidemokratiska vänsterfascisterna som stoppar lagliga demonstrationer. Varför hojtar man "stenkastning", "misshandel" och "SDU-möte" i något slags guilt by association trick, men gräver inte i det som man säger sig jobba med i sin programförklaring - nämligen att granska "totalitära tendenser i samhället" mao antidemokratiska huliganer som misshandlar och hotar anhängare av demokratiska politiska ungdomsförbund?

- Avhopp från Sverigedemokraterna i Åstorp
Kommentar: Än en gång, varför skriver man om detta? Det är helt normalt och det sker hela tiden i alla partier. Skulle man skrivit detta på sin förstasida om det gällt V?


Så till EXPOs "avslöjande" av islamismen. Det fanns alltså en nyhetspresentation av 46 på deras förstasida 2009-02-19 som handlade om islamism. EXPOS nyhetsartikel:

- Framträdande muslim hyllade Hitler
Kommentar: Nyhetsartikeln är väldigt kort, den har inga bilder, den kommenterar inte vidare muslimens tidigare uttalanden och fatwa mot homosexuella. Det enda kreativa EXPO åstadkommer är att ägna nästan halva sin lilla text till att låta ordföranden i Sveriges muslimska förbund, Mahmoud Aldebe, släta över och ta avstånd i sitt förbunds namn. Samma Aldebe som för ett tag sedan ville införa sharialagar i Sverige och som kallade Imam Abd el Haqq Kielan för jude och satan eftersom han fördömde självmordbombare! Fast Aldebes mörka sidor nämner EXPO förstås inte, trots att det ju verkligen skulle ligga i linje med deras verksamhetsbeskrivning.

Läs mera om den Hitlerhyllande muslimen här på EKP.


EXPO är inte trovärdigt. Det är tydligt att EXPO inte lever upp till de ambitioner man säger sig ha. Att man driver en politisk agenda finns egentligen inte mycket att säga om. I en vid bemärkelse är allt politik och kamp mot totalitarism är ett politiskt ställningstagande som jag ställer mig bakom.

Det som är allvarligt är att EXPO har en så stark slagsida åt ett visst håll på sin "kamp", att man börjar undra om de rent av går islamo- och vänsterfascismens ärenden. Att de skulle ha ambitioner att avslöja all slags totalitarism och rasism förefaller helt enkelt inte troligt att döma av deras arbete.

Läs bloggen Befria Media och deras artikel om EXPO och islam
Bilden är hämtad från bloggen Befria Media

9 Kommentarer:

Kritisk tänkare sa...

Det här är allt som Expo har skrivit om det otäcka mordförsöket på Vavra Suk:

"En ledande företrädare för Nationaldemokraterna misshandlades i söndags. Händelsen rubriceras som mordförsök. Enligt vittnet var angriparna AFA-aktivister, uppger SVT.

Det var i söndags som företrädaren för Nationaldemokraterna angreps i Stockholmsförorten Hagsätra av 15 till 20 personer. Mannen ådrog sig skallskador vid misshandeln. Tidigare under dagen hade Nationaldemokraterna haft en manifestation på Sergels torg i centrala Stockholm."

Till och med "fulmedia" (ett välförtjänt epitet) har skrivit mer i ärendet än Expo, men det är klart: Expo granskar inte vänsterextremismen. Oklart varför.

Undrar om man instämmer i Expressens skarpa tillrättavisning av Afa och etablissemangets (och Expos) "överslätande attityd".'

Här en rubrik man knappast skulle stöta på på Expos hemsida.
Stoppa Afa

Förmodligen av rädsla för att förlora prenumeranter.

Kritisk tänkare sa...

"Jag skrev en artikel om vänstervåldet med rubriceringen 'Den nya fascismens ansikten' i tidskriften Contra nummer 4 1997. Jag valde här att benämna extremvänsterns företrädare - vare sig de kallade sig antirasister, djurrätts- och miljöaktivister, antifascister eller något annat - för representanter för den nya fascismen. Detta med tanke på de metoder de använde sig av och det tydliga människoförakt de representerade. Detta föranledde den icke okände Stieg Larsson att i tidskriften Expo ge sig på artikelförfattaren och i en artikel tala om 'Contras falska debatt'.

Framlidne Larssons attityd är symptomatisk för vissa representanter för den etablerade vänstern; Larsson hade för övrigt själv ett förflutet som kommunist av trotskistiskt snitt och hade säkert inga problem att identifiera sig med AFA-slöddret."

Tommy Hanssons blogg

Anonym sa...

Expo granskar inte vänsterextremism, för då skulle dom ju vara tvugna att granska sig själva.

"...antisemitiska och totalitära tendenser i samhället." Låter också suspekt. Antisemitism hittar dom lätt på deras möten och i alla "demostrationståg" dom deltar i.
Vill dom hitta totalitära tendenser är det väl bara att bege sig till närmsta Moské med dold mikrofon. Det verkar ju inte vara ett hinder om det är högerextremism man vill hitta/avslöja.

Anonym sa...

- Avhopp från Sverigedemokraterna i Åstorp
Kommentar: Än en gång, varför skriver man om detta?

Ja, varför skriver man om detta? Kanske AFA har något med avhoppet att göra? Det förekommer väl ganska ofta hot mot Sverigedemokrater.

//mudder

Anonym sa...

Ta en titt på vilka som donerat pengar till EXPO. För EXPO skulle det nog vara otaktiskt att skriva nåt negativt om tex. Ung Vänster, då dom är en av alla bidragsgivare."Man biter inte den hand som föder"

http://expo.se/donationsfond.html

Det är väldigt anmärkningsvärt att detta ej diskuteras. Många riksdagspolitiker, partier,fackförbund,mm, är rädda för att SD kommer att ta sig in riksdagen och därmed konkurrera om makten. Samma personer donerar pengar till en stiftelse som ska granska och avslöja deras värsta motståndare. Sedan att förmodligen många journalister använder EXPO som referens då de ska skriva artiklar om SD. Gör ju att saken blir allt annat än opartiskt & objektivt.

Hur ska man kunna lita på att EXPO kan vara opartiska i sin "journalistik" då deras donatorer är såna som avskyr den som EXPO ska granska. Ordet "jäv" ligger nära till hands här..

Anonym sa...

För mig är det lite som att ett företag skulle "donera" pengar till en journalist som jobbar för ett Datormagasin som ska testa det senaste grafikkortet på marknaden. Denna journalist får plötsligt en nätt liten donation på 100.000 från grafikkortsföretag nummer 1. Är det nån som tror att denna recension sedan skulle vara objektiv när man skulle visa på vilket av alla de olika grafikkorten som är det bästa köpet just nu? Min gissning är att GF-kort 1 skulle vinna priset som årets bästa köp.

Cecilia Malmström har donerat pengar till Expo. Rent teoretiskt så skulle hon kunna göra en donation i syfte att få en SD-kritisk EU-artikel skriven av Expo. En artikel som skulle passa hennes syften då hon sitter som EU-parlamentariker. Hon vill säkerligen ej att det EU-skeptiska SD ska få en plats där.

Nu säger jag inte att Cecilia har/eller tänkt göra detta. Men jag tvivlar stark på de som donerat pengar gjort det i enbart godhetssyfte. De har säkerligen nåt att vinna på det själva med.

LP sa...

Det verkar vara så att EXPO parasiterar på vårt instinktiva nazisthat och våra sympatier med de judar som led under Hitlers skräckvälde.

Jag blir alltid störd när man gör judeförföljelsen i nazityskland till en slags helig och ren ikon som man sedan exploaterar. Risken för missbruk av denna ikon är alltid överhängande, och det gynnar varken oss som är emot totalitarism eller judarna. I detta fall är det EXPO som verkar försöka gömma sin politiska agenda i ett behjärtansvärt motstånd mot nazismen.

Det är bara det att det primära hotet mot det judiska folket idag, både i Israel, i andra delar av världen och inte minst i Malmö där jag bor, detta hot kommer inte främst från ariska "Hitlernazister" av klassiskt snitt.

EXPO tycker med rätta synd om de judar som led under Hitlers välde, men man ser ofta bort då samtidens islamister gör öppna utspel, hot och konkreta angrepp på dagens judar. Men inte bara judarna angrips. Historien upprepas, homosexuella, demokrater, yttrandefriheten mm utsätts för hot och förtryck av islamisterna på samma sätt som nazisterna hotade och förtryckte.

LP sa...

@Krille

Det du skriver om donationer är intressant. Jag läser att Svenska PEN-klubben är donatorer.

Muslimen, Hamas-, Iran-, Hizbollahanhängaren, den radikale och politiske muslimen Mohemad Omar är medlem av Svenska PEN-klubben. Det är möjligt att han sparkats ut efter sitt senaste utspel, men jag skulle bli förvånad om så skett.

Omars utspel
http://www.expressen.se/1.1426333)

Anonym sa...

Mycket bra inlägg!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.