01 februari 2009

Frihet är det bästa ting...

Det hävdas alltid att amerikanen älskar sin Frihet, att det är vad man omhuldar och sätter högst.
Det är en klyscha så inpräntad i allas ordförråd, att få stannar upp och verkligen ifrågasätter det.

Det kan emellertid inte bli någon frihet om man som individ inte samtidigt är villig att ta ansvar. Frihet är en rättighet som man sakteliga har ifrånsagt sig och alltför många bryr sig inte, det framgick tydligt i det senaste presidentvalet.

En stor och viktig hörnsten vad gäller frihet är att privat ägande respekteras. Alltför ofta ser vi nu att miljöaktivister stoppar byggnadsplaner därför att någon sandfluga eller mus lever på området och de anses viktigare än familjen som köpt marken för att bo där. Likaså exproprierar man privata tomter i städerna för att överlåta dem på företag som kommer att inbringa mer skatt.

Man tvingar människor att vara med i pensions-och-sjukvårds-svindeln kallad "Social Security and Medicare" och till skillnad från en privat pensions-eller-sjukvårdsförsäkring kan man inte avstå utan att hamna i fängelse.
Om man flyttar mer än $5000 av egna pengar från en bank till en annan rapporteras det; vi behandlas som kriminella om vi vill flyga; barnen undervisas i statliga skolor och lär sig vad regeringen anser nödvändigt. Det finns oändligt många fler exempel och även om vi än så länge inte upplever samma överträdelser som vi kan se i andra länder ser vi tydligt att vi går mot mer och mer statlig kontroll av våra liv.

Det verkar inte bekymra alltför många. Man är nöjd med att inte ta ansvar.

I dag är det Super Bowl Sunday och jag kan slå vad om att fler människor kan namnen på tränarna för de båda lagen än namnen på de två senatorer som representerar dem.
De vet också allt om Britney Spears senaste avgiftningskur och Jennifer Lopez graviditeter.

Att fotbollstränarna eller kändisar inte har makt att påverka vare sig skatter eller förändringarna av SocialSecurity-reglerna bekymrar föga.

3 Kommentarer:

Anonym sa...

Missförstå mej rätt, Berit, men den totalitära statens godkännande, i USA England och Sverige kröp fram i och med rökförbudet. Det kan verka som helt oväsentligt men om man förstår händelsekedjor är det ofta lättare att förstå samband.

Klickar du mitt namn så leder det till en sida med rubriken:
March of the Zealots
Lite helgläsning, även om helgen är på väg att ta slut.
Jag snappade upp den hos, Moderna Myter för säkert två år sedan.
Jag skulle tro att det är det du är inne på..
Medans media hamrar på mot den totalitära staten, goda kommunister som dom nu är.
Det krävs inte en majoritet för att införa den totalitära staten.
Det krävs bara att en majoritet tror att, det gäller inte mej.

Berit sa...

Läs artikeln på Leifs blog!

Så sant, så sant, önskar jag kunde säga det bara hälften så bra.

Anonym sa...

Rodnar.. I alla fall lite…

Berit, det är inte min blogg, jag bara länkar till skriften, som faktiskt är gammal, men o så aktuell.

Har ingen blogg, för att jag är för upptagen med att läsa eminenta bloggar som everykindapeople å så skrifter som den jag länkar till.
Trevlig helg
// Leif

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.