14 februari 2009

"Fula ord"

En svensk polis efterlyser en misstänkt brottsling och blir kritiserad för att använda ordet neger.
Neger är en ras på samma sätt som kaukasier eller mongol. Hade det varit bättre om man sagt; "mörkhyad, krullhårig man, med bred näsa och tjocka läppar"?
Är det fult i den politiska korrekthetens tempel att tillhöra rasen neger?

Jag förstår att man är rädd att ordet låter alltför likt det hatade "nigger" men polisens arbete försvåras avsevärt om man inte får använda rastillhörighet när man letar brottslingar. Vad sägs om "arabiskt utseende... asiatiska anletsdrag... nordiskt blond...?

När ett ord associeras med någonting negativt byter man namn i tron att ryktet ska bli bättre; städerska-lokalvårdare är ett exempel.

Neger eller Negro gjordes till ett "fult" ord av Malcolm X i början av 60-talet genom Nation of Islam. Enligt deras lära ansåg Elijah Muhammad och Malcolm X att Negro var förnedrande för den svarte mannen eftersom han var "muslim".
Malcolm tillbringade sin tid i fängelse till att utbilda sig. Där lärde han sig om Nation of Islam och om svarta muslimer, som förespråkar ras- separation och predikade en anti-vit doktrin.

Den nya medvetenheten om att vara "afrikansk" bland de kulturella nationalisterna bidrog också till avståndstagandet av termen Negro. Ingen ville vara en Negro längre. Även om Negro betyder samma sak som svart (för att beskriva mängden melanin) är det att föredra att använda den europeiska versionen, "Black".

Marcus Garvey, som var en av de mest framstående ledarna som kämpade för negrers rättvisa, godtog användningen av Negro eftersom det beskrev "melanin-dominanta" människor som förtrycks vare sig de var afrikaner eller inte. Naturligtvis var Garveys förfäder, liksom många miljoner svarta i europeiska nationer, från Afrika, men vi måste komma ihåg att även om varje person född i Afrika är en afrikan är han inte en neger. Vi måste lära oss skillnaden mellan nationalitet och ras.
Många afrikaner i dag är mer vita araber än afrikanska negrer. Folk från Algeriet, Tunisien är uppblandade med negrer men det gör dem inte till vare sig negrer eller svarta, enbart afrikaner. Samma sak med en del italienare och spanjorer. Neger är förmodligen det bästa ordet att använda när det gäller att beskriva mörkhyade från Nya Zeeland, Australien, Filippinerna.

I slutet av 80-talet började Jesse Jackson uppmuntra folk att använda termen African-American i stället för ordet Svart. Han ville att världen skulle uppmärksamma det svarta Amerikas anknytning till Afrika. Uttrycket används mest numera av icke-svarta som är osäkra på vad de ska säga.
Folk som vill vara politiskt korrekta använder African-American men där jag bor, där befolkningen till 60% skulle kunna placeras i den kategorin, används det sällan av vanligt folk.
(det försvenskade afro-amerikan låter i mina öron som en ful frisyr!)

Nigger: Det är ett ord som vita studenter inte riktigt vet hur de ska hantera och som svarta studenter använder ganska fritt. Just nu har jag svårt att tänka mig en politiskt eller socialt rumsren situation där ordet skulle vara lämpligt men det blir mer och mer vanligt i den populära ungdomskulturen, grundad på hip-hop. Det är fullt möjligt att populärkultur till slut tar över och säger att det är okej att använda.

"The Adventures av Huckleberry Finn", ofta kallad "The Great American Novel" är berättelsen om en pojke som vägrar att acceptera samhällets värden och hjälper en slav fly till friheten i Illinois. Boken, skriven av Mark Twain, publicerades 1885.

Tyvärr har de flesta barn i dag aldrig läst Huckleberry Finn, eftersom många fortfarande anser att den är "skräp"
För hundra år sedan censurerades Huckleberry Finn för att den utmanade slaveri och segregation. Men i dag har kontroversen reducerats till ett enda ord; den slav som Huckleberry Finn var vän med och som han hjälpte kallas "nigger Jim. "

Man glömmer att det var så många vita talade om svarta vid den tidpunkt. Twain höll upp en spegel för artonhundratalssamhället och man gillade det inte. Man bortser fullständigt ifrån att Huck motsatte sig alla institutioner som främjar slaveri, inklusive hans kyrka men dagens lärare är alltför rädda för att ta upp boken till diskussion.

Ytterligare ett exempel på att "det beror på vem som säger det" är sången "Barack The Magic Negro" som kritiserats av de politiskt korrekta.
Det är en briljant parodi som bygger på en artikel med samma namn i LA Times och som skrevs av en svart, liberal krönikör. Den sjungs av en falsk Al Sharpton genom en megafon och anspelar både på artikeln och människor som Al Sharpton, Jesse Jackson och liknande som inte tycker att Obama är "svart nog." Han var inte ättling till forna slavar och har inte växt upp med vad som definieras i allmänhet som en traditionell afrikansk-amerikansk bakgrund men det gör att vita människor "känner sig trygga med honom."See, real black men, like Snoop Dogg, or me, or Farrakhan, have talked the talk, and walked the walk, not come in late and won.
Some say Barack’s articulate, bright, and clean…but when you vote for President watch out and don’t be fooled. Don’t vote the Magic Negro in…

Det är exempel på humorn i sången och den som inte kan se det har antingen aldrig lyssnat på låten eller är så blint förälskade i mannen att de måste försvara honom mot alla som inte målar upp honom som en superhjälte.

6 Kommentarer:

Anonym sa...

Jag har hört att Huckleberry Finn inte längre får läsas i skolor i USA. Ordet "nigger" förekommer 200 gånger i boken och det skulle blivit absurt att ersätta ordet varje gång med "African-American".
I stället har man valt att slopa hela boken!

Anonym sa...

Man får numera inte kalla en neger för neger. Förmodligen för att man anser att negrer är något dåligt.
Men man har nog målat in sig i ett hörn för hur skall man benämna ett helt land som Nigeria eller floden Niger?

LP sa...

Det Berit tydligt uppmärksammar och gräver i med sin artikel är mycket angeläget. Det handlar som makten över språket (än en gång) och i förlängningen hur normerna skall sättas.

Även om syftet säkert är gott i många fall (människan som är neger skall inte känna sig kränkt och hånad), krävs det mera än nyspråk, tabu och rättelse i det politiskt korrekta ledet för att ändra de attityder som verkligen är dåliga och orättvisa.

Alla vi andra som anstränger oss för att vara goda medmännsikor och som ställer krav på respekt om vi själva skall visa respekt, känner oss förmodligen ofta kränkta (kan man använda detta ord fortfarande, eller har det helt desarmerats pga missbruk?) av att fösas runt som får av PK-herden.

Anonym sa...

Angående benämningar neger, asiat m fl. Jag tycker att vi alla av nordiskt ursprung ska kalla oss Germaner. Vi tillhör genetiskt den germanska folkstammen. Europe och kaukasian är för vida begrepp. Vi får inte fega och förneka vårt ursprung. Var stolt över att vara german och vad ditt folk uträttat.
Alltså, german är ordet.

Anonym sa...

Jag är ju ålderman och använder gärna det äldre språket. T ex Städare inte lokalvårdare, (dom får ju för faen inte högre lön för det!). När jag var ung hette det Cigarrhandlare, tobakist låter ju bara för bedrövligt. Och så vidare med nedmonteringen av vårt rätta språkbruk. Till vad nytta, för vem? Kanske är det bara puckon som sitter och kläcker ur sig för att sedan raljera med "det var minsan jag som myntade den beteckningen. Nä, fy tusan för att läsa: "polisen söker rånaren som är tämligen Maraboufärgad" " den efterlyste våldtäktsmannen har en glassig prägel" "fler av de inblandade tycktes tala i tungor och kunde ej göra sig förstådda". Hellre då: "vi söker nu ngn som utfört dådet".
midgardsjarlen

Anonym sa...

"mörkhyad, krullhårig man, med bred näsa och tjocka läppar"

Ja, eller "facistiskt vit".
Det har jag faktiskt hört på SVR P1 en gång. Det var en kulturknutta, som tjattrade om hjältetyper förr och nu.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.