11 februari 2009

Hasta La Vista, Baby

Över hela USA står tiotusentals invandrare - lagliga och olagliga - inför ett dilemma: Ska de fortsätta att söka jobb i en haltande amerikansk ekonomi eller återvända hem till en ännu dystrare ekonomisk situation?

"Daglönare" har det verkligen besvärligt.
USA: s ekonomiska uppsving under 1990-talet och 2000 skapades en stor efterfrågan på tillfällig arbetskraft, allt ifrån att bygga hus till att plocka frukt eller arbeta på slakterier, eller som barnflickor. Många av dessa arbetstillfällen har sedan gått upp i rök, vilket resulterar i att fler och fler människor - invandrare och infödda amerikaner - köar för tillfälliga jobb i gathörn och utanför vissa arbetsplatser på jakt efter någon typ av arbete.

Många är fortfarande tveksamma till att lämna landet.
• En eller två dagars arbete per månad för 8 dollar i timmen är ofta bättre än vad de kan få i hemlandet;
• Skärpta gränskontroller längs USA-Mexiko gränsen har gjort det svårare för dem att återvända om de lämnar USA;
• Smugglingskostnaderna att komma in i USA från Mexiko har skjutit i höjden från omkring $ 1500 för tre år sedan till ca $ 6000 i dag.

Bättre gränskontroll och räder på arbetsplatser "låter folk veta att invandringslagstiftningen fungerar igen."
Om illegala invandrare som återvänder hem är det bra för två grupper: skattebetalare och mindre utbildade amerikaner.

Bristen på arbete i USA har också haft en effekt i invandrarnas ursprungsländer. De pengar som skickades hem av mexikanska invandrare under 2008 minskade för första gången sedan dokumenteringsskyldigheten för banker trädde i kraft för 13 år sedan
-----------
Om man är advokat utan skrupler kan man ju försöka tjäna pengar på illegala immigranter genom att stämma någon farmare längs gränsen.
Roger Barnett, 64, började gripa illegala invandrare 1998 och lämnade över dem till USA Border Patrol eftersom de gång på gång förstört hans egendom, dödat hans kalvar och brutit sig in i hans hem.
Hans "Cross Rail Ranch" nära Douglas, Ariz., är känd av brottsbekämpande myndigheter som "Den väg man väljer" för invandrare som illegalt vill ta sig in i USA .
Han har blivit stämd på 32 miljoner dollar av 16 illegala invandrare som säger att han kränkt deras mänskliga och civila rättigheter och utsatt dem för stress.

Processen bygger på en händelse den 7 mars 2004, när ranchägaren närmade sig en grupp illegala invandrare. Han bar pistol och åtföljdes av en stor hund.

Advokatbyrån för de illegala invandrarna - fem kvinnor och 11 män - har anklagat Mr Barnett för att hålla gruppen fången under pistolhot och hotat att släppa hunden på dem om de försökte fly.

Stämningar som dessa kommer aldrig till domstol om de inte accepteras av en domare. I detta fall var det väntat eftersom domaren i fråga var tillsatt av Bill Clinton.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.