08 februari 2009

”Ideologin styr våldsstatistiken”

Från SR radioprogrammet Medierna 2009-02-07:

"”Ideologin styr våldsstatistiken” Våldsamheter toppar gärna nyheterna - och även rapporter om våldsstatistik får rejält utrymme. Men just frågan om ifall våldet ökar eller inte har blivit ideologi snarare än statistik - det hävdar flera debattörer i Medierna. Vem ska medierna lita på - och hur påverkar denna strid journalistiken? Vi får höra Lasse Wierup, kriminalreporter på DN, ledarskribent på Expressen, med flera diskutera frågan."

Man presenterar bla tesen att medierna alltför slentrianmässigt konsulterar kriminologer då de skall rapportera om våldsutvecklingen. Kriminolgerna beskylls för att alltid säga att våldsbrotten inte ökat, utan att det istället är den högre anmälningsfrekvensen som gör att det ser ut så. Detta kan bero på att man på universiteten har förklaringsmodeller som inte stämmer med verkligheten.

Att det finns politiska skäl till hur forskning/undervisning ser ut är nog något som de flesta anar. Det märks bla då det gäller genusforskning men även inom sociologin i allmänhet. Om brottsligheten ökat, måste man undersöka hur och varför. Den statistik man då måste börja gräva i, kommer med största sannolikhet att visa samband som är långtifrån politiskt korrekta - massinvandringen de senaste två decennierna och den multikulturalistiska ideologin. Man skulle behöva göra jämförelser med länder där dessa två faktorer inte haft så stor påverkan som i Sverige, tex Japan. Man skulle behöva se på vilka grupper som har lägst/högst brottslighet, var de kommer från, vad de har för ideologisk övertygelse och kulturella preferenser. Jag tror det skulle bli ganska "nasty" milt uttryckt.

UPPDATERING!
Läs denna artikel ang brottsstatistik på Fria Nyheter.

Webbradiosida för Medierna där man kan lyssna strömmande.

Podradiosida för Medierna där programmen kan laddas ned.
(OBS! Programmet är inte tillgängligt som mp3 när detta skrivs. Kommer snart!)

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.