13 februari 2009

Islamsk kolonialism finare än kristen?

I dagens Sydsvenska finns en artikel av Kenneth Hermele (ekonom och doktorand i humanekologi, Lunds universitet) som gör mig förbryllad. Artikeln heter "Ett ljus i det koloniala museimörkret" och recenserar huvudsakligen Museum of Islamic Art i Qatar. Hermele inleder dock artikeln med att totalsåga en utställning på etnografiska museet i Paris Musée du quai Branly och Lissabons kolonialmuseum Museu do Oriente. Han skriver:

"
Det koloniala som etno­chic. De andra, de koloniserade, blev något att förundras över, orientalismen levde.
---
Jag ilsknar till över anspråken, det senfärdiga rättfärdigandet av ekonomiska, kulturella och religiösa övergrepp. Inte blir det bättre av att museet är fullt med skolbarn som av sina lärare förevisas allt fint Portugal förde ut till infödingarna."

När det så blir dags att recensera
Museum of Islamic Art, blir Hermeles tonläge ett annat:

"Men minnet av expansion och kolonisering kan visas så att man blir glad av att se det.
---
Det ligger nära till hands att tänka att detta museum, liksom det i Lissabon, är uttryck för orientalism, fast här med omvända förtecken, en occidentalism. Det var araberna som förde konst, kultur och kunskap till de okunniga västerlänningarna. För mig är museet snarare en befrielsehandling: ett arabiskt museum som stolt visar upp det egna folkets historia."

Jag har inte besökt de museer/utställningar han refererar till, och Hermeles recension måste förstås ses som hans högst subjektiva upplevelse. Men vilka preferenser är han laddad med när han upplever dessa tre utställningar? Hur kan han bortse från mörkret i just denna kolonialism och istället kalla den:

"...ett arabiskt museum som stolt visar upp det egna folkets historia"?

Varför raljerar han över, ljuger om och förenklar han historien så till den milda grad som han gör då han skriver:

"
Det var araberna som förde konst, kultur och kunskap till de okunniga västerlänningarna."?

Sådana populistiska dumheter brukar man läsa när unga trosvissa konvertiter och hjärntvättade muslimer försöker övertyga om den islamska kulturens överlägsenhet på diverse internetforum. Halvsanningar och lögner blandas med myter och sägner där man till slut kan komma fram till att islam är all kunskaps moder och ve den som säger emot.
Var kom arabernas impulser från, islam? Knappast. Till Hermeles försvar skall dock nämnas att han lite i förbifarten skriver:

"
Förvånande nog gillar jag det, trots att jag inte riktigt förstår vad ”islamisk” konst är när den är icke-religiös..."

Annars ser jag tyvärr alltför mycket oikofobi, romatisering, relativism och alltför lite reflektion i Hermeles artikel. Detta förhållningssätt har tyvärr förpestat den akademiska västvärlden under lång tid. Jag väntar mig mer av en doktorand i humanekologi som får ett mittuppslag i en av Sveriges största dagstidningar.

3 Kommentarer:

Anonym sa...

Det är kanske lätt att glömma att både Rom och Grekland tillhör vad man skulle kalla för västerlandetshistoria. Dessa 2 kulturer, riken fanns långt innan araberna ens lämnat den arabiska halvön. Egypterna var inga araber och den främre orienten befolkades av Persier.

Anonym sa...

Inte är det grottmongosar från det kalla norr som har kommit på något vettigt innan 1800-tal...

/Babak

LP sa...

Babak

Jag noterar att du uttrycker dig nedsättande om människor som härstammar från den norra delen av jorden och i samma mening använder ett uttryck som dessutom hånar personer med Downs Syndrom (de med DS kan även vara muslimer).

Den mänskliga kulturens vagga stod högst sannolikt inte i "det kalla norr". Senaste teorin jag tog del av talade om Mesopotamien (nuv Irak) långt, långt, långt, långt, långt innan den gamle kamelfösaren började hallucinera om allah och for ut för att döda och lemlästa de som inte var med på hans knarkfantasier.

Sen tar vi ett skutt fram till nutid, som ju är det enda som egentligen är intressant om vi talar om verkligheten som angår och påverkar oss. Men vi kan stanna till hastigt vid "innan 1800-tal" som du nämner. Vad hände då?

"Mycket" skulle man kunna svara. Fast det viktigaste var nog det som man in efterhand har valt att klumpa ihop och kalla "upplysningen". Då började den vidskepliga trolldomen brytas, och religionerna fick mothugg. Den falska enögdhet och enkelhet man tidigare betraktat och förklarat världen med, fick en rak käftsmäll. Detta skedde såklart inte tack vare någon religion, allra minst islam som då i stort sett körde vidare i sin gamla stinkande och förorenande Trabant som om inget hade hänt.

Nutiden - revanschistiska islamister vill att vi backar bandet och tar det en gång till. De var inte med och vi riskerar att tvingas göra samma resa som vi gjorde från 1700-talet än en gång. Skäggtomtar med komplex och hybris (en explosiv kombination) hetsar människor som inte lärt sig, orkar eller har möjlighet att tänka själv, eller som inte förstått att utnyttja sin frihet och sina intellektuella förmågor på ett kreativt sätt. Friheten skall tuktas och koranen (eller någon annan gammal bok) används för detta.

Det obegripliga är att människor som Babak gärna kräks över oss "grottmongosar" i norr, men samtidigt reser de gärna hit för att få pengar, mat, kläder, beskydd, tak över huvudet, utbildning som vi kan tillhandahålla tack vare vårt underlägsna och värdelösa kultur som enligt en sinnessjuk logik endast skulle bygga på att vi utsugit och förstört de fina islamska kulturerna. Sen blir de förvånade när vi är stolta över vår kultur, vårt land, vårt system och inte alls tycker att det är en bra idé att återinföra ett system som vi började göra oss kvitt för några hundra år sedan!

Wake upp Babak. Kamma dig, sopa framför din dörrmatta, skaffa ett jobb och börja bidra till kulturens utveckling och inte till dess tillbakagång.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.