13 februari 2009

Kaliforniens gröna jobb går åt skogen


Kalifornien är som alltid experimentstat, nu genom den energipolitik som kallas *"Cap and Trade" och som Obama planerar att införa i hela landet.

Gov. Arnold Schwarzenegger var idel leenden när han år 2006 skrev under den tuffaste anti-globala uppvärmningslagen i någon stat.
Mr Schwarzenegger och hans gröna stödtrupp skröt om att de nya reglerna skulle föra Kalifornien in i en blomstringstid av gröna jobb, förnyelsebar energi, och tekniskt ledarskap.
Förväntan på det nya systemet har det lett till att Kalifornien, sedan 2007, är ledande vad gäller förlorade jobb.
Reglerna skapade ett *"Cap and Trade"-system för handeln liknande det som föreslås för hela landet, genom att begränsa mängden CO2 som statliga bolag, lastbilsföretag och andra företag kan avge och införde nya, höga skatter på företag som överskrider detta tak. Eftersom energi är nödvändigt i allt som produceras, kommer detta att öka produktionskostnaderna för allt inom Kaliforniens gränser.
Det är nu klart att nästan alla planens sympatisörer har underskattat dess negativa effekter och överdrivit fördelarna.

Miljöplanen bygger på idén att införa nya skatter och avgifter för hushållen och arbetsgivarna (genom högre elräkningar) på $ 23 miljarder dollar och att det inte kommer att kosta ekonomin någonting , men att det minskar växthusgaserna.

Nu lämnar företagen Kalifornien.
Staten förlorar mängder av arbetstillfällen. Kaliforniens arbetslöshet var 9,3% i december, en ökning från 4,9% i december 2006. Det finns nu 1,5 miljoner utan arbete. Staten har det fjärde högsta antalet människor som inte kan betala huslånen, har förlorat fler företag än någon annan stat under de senaste åren och står inför ett 40 miljarder dollar budgetunderskott. Med *"Cap and Trade" till fullo infört kommer den ekonomiska situationen sannolikt att bli värre.

Detta är vad Obama lovar för hela landet, massarbetslöshet för att "rädda miljön"
Hans löfte om 5 miljoner nya gröna jobb kan man bara drömma om!

Andra stater har tagit över Kaliforniens industrier och företagen flyttar ut innan lagen träder i kraft.
Guvernörer och politiker i Washington som är oroliga över arbetslöshet, budgetunderskott och kollaps av husmarknaden bör nog akta sig för att följa Kaliforniens exempel.


*Cap and Trade:
En central myndighet (vanligtvis en regering eller en internationell organisation) sätter en gräns eller ett tak för hur mycket föroreningar som får släppas ut. Företag och andra grupper tilldelas utsläppsrätter enligt ett poängsystem. Den sammanlagda mängden utsläppsrätter och krediter kan inte överstiga en bestämd nivå. Företag som behöver öka sina utsläppsrätter måste köpa krediter från dem som förorenar mindre. Systemet kallas "Cap and Trade" och CO2, vår utandningsluft , livsviktig för allt liv på jorden, behandlas som om det vore en förorening.

3 Kommentarer:

Anonym sa...

tja de som röstade på obama ville ju ha en "change", tyvärr,för de flesta,så var det ingen som specificerade vad förändringen skulle vara i valrörelsen.

skulle vara intressant och se hur mycket procentuellt sett co2-rörelsen påverkar/kostar när det gäller den ekonomiska nedgången

robban

Anonym sa...

Analysen i detta inlägg är helt korrekt såtillvida att det är fan så mycket mer ekonomiskt lönsamt för jänkarna att gratis få skita ned planeten och bränna miljontals fat av olja än att ta ansvar för framtida generationer.

Berit sa...

Harfagre, om du slänger ur dig sådana ospecificerade påståenden går de inte att bemöta. Var lite mer exakt om du kan?
Planeten är mycket renare nu än den var för bara 50 år sedan.
Att slösa dyrbara resurser på att framställa oekonomisk energi bara för att det "känns bra" gör att man inte fokuserar på åtgärder som verkligen skulle betyda något.
Ju rikare stater och länder är desto mer resurser lägger de på att hålla rent omkring sig.

PS. Arbetslösheten i Kalifornien är nu 12,4%

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.