02 februari 2009

Köp en ny bil!

Just som man tror att man har hört allt, kommer våra trollkarlar från "Oz vid Potomac -floden" och överträffar alla fantasier som någonsin porträtteras av Lewis Carroll i "Alice i Underlandet".

Det skulle vara lustigt om det inte vore för att tokstollarna menar allvar. Det finns exempelvis två program som på allvar betraktas som "lindring" för att förhindra, inte bara själva förstörelsen av den amerikanska bilindustrin och dess ekonomi, utan också kommer att rädda planeten från förödelse till följd av den globala uppvärmningen.

"Flera idéer har presenterats men två av dem har verkligen tilldragit sig [AUTO] branschens uppmärksamma. En plan är att göra inköpet av nya bilar avdragsgillt. Den andra är att ge rabatter till amerikanerna med gamla bilar så att de kan köpa nya. Ett program som kallas " cash for clunkers" (kontanter för skramlet.)
Helt otroligt!

Med andra ord: "Om du har skulder, lider av den dåliga ekonomin eller om du har förlorat jobbet. Bra, köpa en ny bil och skrota din gamla."
Vi skulle kunna skratta åt detta och rycka på axlarna om det inte vore för att liknande snurriga program ansågs ha bidragit till att ta oss ur den Stora Depressionen 1930 -1941:
"Under 1930-talets depression motiverade programmet för "Jordbrukens prisstödsgarantier" att stora mängder mat avsiktligt förstördes vid en tidpunkt då undernäring var ett allvarligt problem i USA och hungerdemonstrationer ägde rum i städer över hela landet.
Exempelvis köpte den federala regeringen 6 miljoner gödsvin enbart under 1933 och dödade dem utan att de användes till föda. Enorma mängder jordbruksprodukter plöjdes ner för att hållas borta från marknaden så att priserna kunde bibehållas på en officiellt fastställd nivå. Stora mängder mjölk hälldes ut i avloppen av samma skäl samtidigt som många amerikanska barn led av sjukdomar orsakade av undernäring. "
Thomas Sowell, Basic Economics (3rd Edition, Basic Books, 2007), s. 56.
Politiker kommer fram med kortsiktiga idéer vars enda syfte är att vinna ett omval
och denna idé kan inte ens jämföras med den klassiska ekonomisk planen som går ut på att, för att generera välstånd måste vi alla ta hand om vår grannes tvätt.

Bild från Ol'Remus

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Köp ingen bil, köp en f1 resa. =D
Bra skrivet min vän!!!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.