05 februari 2009

Malmö och Mellanöstern

Malmö. Förra söndagen avbröts manifestationen för Israel när personer i motdemonstrationen kastade ägg, minst en flaska och en fyrverkeripjäs. På söndag ställer samma manifestation upp sig på samma plats, berättar Sydsvenskan.

Poeten och översättaren Lasse Söderberg skriver: "Demonstrationen på Stortorget 'för Israels rätt att existera' uppfattades också mycket riktigt av motdemonstranter och omkringstående på det viset: som en provokation. Är det något att förvåna sig över i en stad där det bor många palestinier av vilka inte så få har släktingar och vänner som har dött under bombregnet i Gaza?"

Det är att ta i. Antalet döda varierar mellan 600 och 1300, beroende på källor. De flesta civila som dog hade placerats ut som mänskliga sköldar av Hamas.

Söderberg gör sig till megafon för palestiniernas propagandakrig och hjälper till att piska upp deras hat mot Israel och judar. Han resonerar väl som så att det är bäst att hålla sig väl med muslimerna eftersom de en dag kommer att bli en majoritet i Malmö.

Många muslimska invandrare i Sverige tenderar att inte göra någon skillnad mellan antisionism och antisemitism, det vill säga judar boende i Sverige får oförskyllt skulden för gazanernas lidanden. Någon självrannsakan är inte att vänta eftersom Koranen uppmanar till folkmord på judar.

Det är egendomligt att vänstern och mediaetablissemanget deltar i demonstrationer där det viftas med hakkors och och ropas Heil. Framstående sossar låter sig fotograferas under Hamas- och Hizbollahflaggor. Det är inte längre politiskt korrekt att tycka att den enda demokratin i Mellanöstern ska få försvara sig. Tidningars och TV:s historieskrivning om staten Israels uppkomst är reviderad så den ska rättfärdiga jihad. Akademiker som borde veta bättre ljuger skamlöst. Allt fler kvinnor kapslas in i tyg och förtrycks i Sverige, judar förföljs. Även kristna råkar illa ut. Vandalisering och misshandel. Lögner och skönmålningar.  

Söderberg som citerades ovan är inte den värste quislingen, hela mediavärlden är infiltrerad och applåderar brutala motdemonstranter och sådana som kastar skor på Israels ambassadör.

Enligt föregivet objektiva men ganska vänsterextrema TT, Tidningarnas Telegrambyrå, ska utrikesminister Carl Bildt sagt att Israel medvetet har förstört fabriker i Gaza. Det där tål att undersökas närmare. Eftersom målet för Israel var att komma åt Hamas avskjutningsramper för raketer och dessa var placerade vid fabriker (och bostadsområden, skolor, sjukhus), ja då stämmer det förstås att det var en medveten förstörelse.

Israel lämnade Gaza åt palestina-araberna 2005 och se vad som hände. Hamas slog genast sönder växthus och fabriker. Efter denna läxa borde inte Israel upphäva ockupationen av Västbanken, som i så fall skulle riskera att förvandlas till en enda stor raketramp riktad mot Israel.

Bland de 8000 bosättare som var tvungna att lämna Gaza fanns många som bott där sedan långt innan staten Israel bildades. Och på Västbanken bor 267 000 judar. Efter 40 år, är det någon mening med att fortfarande kalla dem bosättare?

15 Kommentarer:

Knute sa...

Den moderna antisemiten visar respekt för judar som varit döda i 60 år, men känner motvilja mot levande judar som vidtar försiktighetsåtgärder för att skydda sig.

Det går inte att skilja antisemitism och anti-sionism åt av den enkla anledningen att islamisterna själva inte gör det. Ena stunden kan de rättfärdiga sitt judehat med Israels existens, i nästa med Koranen.

Knute sa...

Babak, din kommentar kom bort. Kan du inte skicka den igen?

Anonym sa...

Bra blogg!
Börjar läsa även i framtiden. Värt att läsa, fortsätt så, öppna en egen tidning!
Growing

Anonym sa...

"De flesta civila som dog hade placerats ut som mänskliga sköldar av Hamas."

Det har du ingen grund för. Inte ens Israel hävdar det.

Sen säger Calle Bult att de har sprängt industrier i efterhand, inte med bomber utan med sprängmedel. Det är ren och skär förstörelse och en vilja att kuva ett folk.

För guds skull så sluta dra paralellen mellan att kritisera Israel och antisemitism. Det är det smutsigaste kortet.

/Babak

Knute sa...

Hamas avfyrade flera omgångar raketer inifrån och runt om FN:s kontor i Gaza. Israels armé, IDF, svarade med artillerield som dödade flera Hamasterrorister och skadade flera civila som dessa gömde sig bakom.
FN-byggnaden och en närliggande lagerlokal sattes i brand.
Hamas har skjutit raketer mot Israel från skolgårdar.
Hamas huvudkvarter ligger i källaren under ett sjukhus.
Hamas själv erkänner att de använder civila som mänskliga sköldar.

http://europenews.dk/en/node/18443

http://www.youtube.com/watch?v=g0wJXf2nt4Y&eurl=http://mypetjawa.mu.nu/archives/195640.php

http://www.youtube.com/watch?v=kBYtij4Q7sE

Knute sa...

Growing, tack för berömmet!

Anonym sa...

Du får faktiskt ta och skilja på att vara kritisk mot Israels agerande i vissa frågor och att vara antisemitisk. Jag är starkt kritisk till Israels agerande. Är det någon slags deal bland svenska israeler att "hålla ihop" bara för sakens skull, oavsett hur korkat Israel beter sig? Skulle Sverige göra så här skulle jag vara exakt lika kritisk.

Att det finns rasister, nazister och antisemitister i vårt samhälle är faktiskt ingen nyhet. Det gör det inte okej. Men, att det finns idioter även i Sverige är nog ganska lönlöst att bli upprörd över. Det gör inte i sig att kritiken mot Israel är obefogad, bara för att några puckon ser sina chanser att framföra skrämmande åsikter.

Alla försöker liksom snedvrida debatten. Bara för att man tycker att det Israel gör är fel betyder det inte att man accepterar vad Hamas håller på med, tvärtom. Det är naturligtvis värre, men det ger inte Israel rätten att sänka sig till deras nivå, sätta likhetstecken mellan Hamas och Palestina, och att faktiskt eskalera konflikten ytterligare.

Konstaterandet att de flesta som dog var mänskliga sköldar utplacerade av Hamas... jaha? Och det legitimerar Israels dödande hurdå?

Vad säger du om den sydkoreanska videon som florerar där israeliska soldater gång på gång öppnar eld mot stenkastande palestinska BARN?

Knute sa...

I Svenska kyrkan har kritiker av Israels agerande nyligen betett sig som antisemiter genom genom att ställa in gudstjänster till minne av Förintelsen. Det är inte bara kyrkan som blandar ihop begreppen, islamister förföljer judar i Sverige och Europa.

Det är däremot inte att blanda ihop begreppen att påpeka att israelerna också är drabbade av antisemitism. Hamas är ett islamistiskt parti som följer Koranens bud om att döda judar, även oskyldiga civila. Om det inte varit för skyddsrummen skulle många fler israeler dött i raketattackerna.

Ska det vara så svårt att förstå att staten Israel måste ha lov att försvara sig? De borde ha gjort färdigt jobbet och tagit ifrån Hamas vapnen och förstört tunnlarna från Egypten genom vilka vapnen smugglas. Först när det skett kan det möjligen bli fred.

Anonym sa...

Varför kan vi inte istället för att frottera oss med siffror hit och dit om vidrigheternas förträffligheter som invektiv skapa en diskussion om fred och möjligheter? Att kasta skit på varandra är en så tarvlig nivå som bara leder till intellektuell kramp. Den är definitivt inte konstruktiv. Det blir lätt sandlåda av det hela. För vem har eg patent på den ultimata sanningen i form av korrekt information? Existerar det alls någon media idag som inte är korrupt?
Jag tycker det är sorgligt att de intellektuella i det demokratiska Sverige enögt tycks hylla en enda form av politisk korrekthet. Det är politiskt ¨korrekt¨ att avsky allt som Israel (läs USA) står för. Men det är däremot inte så himla modernt eller ens intressant att tala om massakrer på Kurder i norra Irak, islamistisk framfart i hela östra Asien: Syrien, Iran, Kaschmir,Pakistan, Sri Lanka, Afghanistan.....Och vem har idag något politiskt intresse alls av att diskutera vidrigheterna som dagligen pågår i Afrika? Det som idag sker i Kongo kallas Afrikas första världskrig och Europas tredje. Men det hade vi ingen aaaaaning om.
Jag efterlyser en nyans och en gemensam önskan om global demokrati.
Margareta Samuelsson i Malmö

Anonym sa...

Att kalla dem bosättare är ungefär lika meningsfullt som att kalla palestinierna för flyktningar.

Anonym sa...

Det har fastställts, med åtminstone en vetenskaplig undersökning, att det finns ett starkt samband mellan antisemitism och antiIsraeltism. Det är det som vi ser klart uttryckt nu.

Israel bedöms efter en annan standard än andra nationer. Kritiken är starkare och mera omfattande för Israels aktioner än den är för andra nationer. Världen har en standard för diktaturer, en standard för demokratier och en speciell standard för Israel.
Varför har världen en speciell mall för Israel? Varför är så många ute och engagerar sig när det gäller Israel? Varför spys det så mycket hat över Israel?Varför har förenade Palestinagrupperna så stark uppslutning i Sverige? Media i Sverige har i åratal ensidigt behandlat konflikten och styrt informationen. FN har behandlat Israel styvmoderligt medan de omhuldat palestinierna och öst pengar över dem.

Svenska media var fulla av antisemitism när nazisismen var i farten. Sedan var det tabu för några årtonden. Det är fortfarande inte pk att vara antisemit och svenska media är noga med att kritisera antisemitismen från den eran. Att starkt kritisera Israel är lätt och kostar inget. Med 300 miljoner araber och handfull judar, liksom de Gaulle en gång uttryckte det, Det är ingen tvekan vilken sida det är bäst att stå på.

Anonym sa...

I det palestinska mandatet bodde både judar och araber.Araberna i området identifierade sig inte som palestinier utan efter de arabiska land som de härstammade från. Den palestinska brigaden under andra världskriget var synonymt med den judiska brigaden. Palestina var det namn som romarna kallade Judea, den judiska staten i Judea och Samaria.

En stor del av de araber som tidigare bodde i det geografiska området Palestina flyttade västerut till väster om floden Jordan under Ottomanska riket. Jordan skapades på 80% av Palestina Mandatet. Dessa utgör en majoritet av Jordans befolkning. De styrs av ett kungadöme som härstammar från det område där Irak bildades.

FN delade resten av området, 20%, mellan judarna och araberna i ungefär hälften. Judarna accepterade delningen. Araberna accepterade inte delningen. 5 arabstater anföll Israel och skapade Palestina.
Oj, nu blev det fel. De anföll Judarna och delade upp delarna och införlivade olika bitar med sina egna nationer. Flyktingproblemt skapades när de inte absorberade, införlivade araberna som de uppmanat att fly i dessa nationer. Mellan 1948 och 1967 gjorde de inga som helst försök att skapa en stat för de araber som flytt. Endast Jordan accepterade flyktingarna och gav dem medborgarskap. Ingen talade om occupation av en sk. Palestinsk stat. Sedan 1948 fick inga judar bo i Jordan. De som bodde på Västbanken avvisades eller dödades. Jordan skövlade den judiska delen av gamla Jerusalem. En del av de sk bosättarna fanns redan på Västbanken innan Israel skapades.

Judarna kallade sin nya stat 1948 Israel.Israel absorberade fler judar från olika arabstater än araber som flytt från området under Israel.

Palestinierna kallas nu palestinier för att Arafat kallade sin organisation PLO, Palestian Liberation Oraganisation.

Enda orsaken att palestinierna kallas flyktingar är att de arabiska länderna skapade flyktingläger i stället för att absorbera dem in i sina länder eller skapa en nation för dem på de områden som de erövrat. Viktigare var att bli av med judarna en icke muslimisk eller arabisk stat. Efter andra världskriget hjälpte FN till att återanpassa alla flyktingar, men i fallet Palestina skapades UNRWA. Arabstaternas bästa vapen för att bli av med den judiska staten. Gaza var i stort sätt tomt när Egypten skapade flyktingläger där 1948. Det fanns ett dussin judiska sk bosättarområden.

Anonym sa...

Anonym: Din historieskrivning är intressant. Jag rekommenderar Göran Rosenbergs bok "Det förlorade landet".

Det var inte bara i tyskland som det fanns rasism på 30-40 talen. Alla som tittat i äldre släktingars skolböcker vet hur det såg ut. Fakta kvarstår att de judiska bosättningarna i Palestina växte lugnt och mestadels fridfullt. Ledande sionister såg att talet om ett "land utan folk till ett folk utan land" inte stämde. Att det mesta av all odlingsbar mark var upptagen. Alltså valde man bort förhandlingen med araberna och gick till de brittiska imperialisterna i stället. Att dessa vacklade och hade svårt att bestämma sig, borde väl inte förvåna någon. Efter andra världskriget enades väst (och öst) om en lösning på "problemet" över huvudet på araberna. Ett fruktansvärt övergrepp. Någon som tror att något "utvecklat" europeiskt folk skulle behandlats på det viset? Man borde gett judarna Bayern eller något! Dessutom att efter andra världskrigets vidrigheter välja att stödja ett projekt för skapandet av två etniskt präglade länder i stället för ett stort pluralistiskt land är enligt mig svårförståeligt. Dessutom blir det inte bättre av att förslaget var i sig inte rättvist. Den judiska delen blev större än vad deras invånarantal berättigade. Tragiskt att det idag automatiskt ses som anti-semitism att säga att man inte respekterar beslutet 1948. Inte ens teoretiskt verkar det okej att säga att det var ett orättfärdigt beslut. Jag ser ingen rimlig grund för staten israel. Sedan kanske det är den enda möjligheten i dag, rent praktiskt beroende på stämningarna bland både israeler och palestiner. Tyvärr så är det ju Hamas och inte t.ex. PFLP som fyllt det korrupta tomrummet som Fatah lämnat. Att stödja PFLP:s antirasistiska linje gällande ett sekulärt palestina blir på något sätt antisemitiskt. Det är intressant.

I Israel å sin sida så har extremhögern gått fram drastiskt. I opinionsmätningarna så är ett rasistiskt parti som vill fördriva alla araber från Palestina(stor-Israel) större än arbetarpartiet. Tämligen otrevligt.

Både Hamas framgångar och motsvarande tendenser i Israel är naturliga följder av ökade motsättningar. Den enda möjligheten är ett rejält ingripande av utomstående parter och då måste USA balansera sin syn.

Berit sa...

De gränser som gjordes upp under 1946 och 47 accepterades aldrig av araberna. När Israel proklamerade sin stat blev det omedelbart krig. Israel vann kriget och därmed sina gränser. Om du påstår att gränser vunna i krig inte ska räknas finns det nog inget land på denna planet som du skulle godkänna.

Att den politiska högern går framåt är inte förvånande. De vänsterpartier som styrt under de senaste åren har varit sådana velpottor

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.