05 februari 2009

Sabuni om Rosengårdsrapporten

Radioprogrammet Studio Ett i SR P1, hade inbjudit Nyamko Sabuni 2009-02-03 kl 17-17:45 för att diskutera rapporten om Rosengård "Hot mot demokrati och värdegrund - en lägesbild från Malmö".

Programmet inleddes med ett bandat inslag där Agneta Furvik från Studio Ett hade gjort en "undersökning" med bandspelare på Rosengård. Hon frågade personer i stadsdelen vad de tycker om rapporten. Självklart ansåg alla att de problem som rapporten pekar på, knappast alls existerar.

Efter Studio Etts ovetenskapliga och populistiska radioundersökning, påbörjades intervjun av Sabuni i Studio Ett-studion. Programledaren Monica Saarinen verkade ganska nöjd över Furviks "avslöjande" intervjuer, och gick på Sabuni med en terriers envishet. Sabuni stod dock på sig och genom att hålla sig till sak och fakta, stillade hon långsamt ned reporterns ivriga gläfsande.

Sabunis huvudsakliga argument var:

- Man måste erkänna att det finns ett problem! Radioinslaget som inleder Studio Ett (som bara är ett exempel av flera skönmålnings- och förnekelseförsök, min anm) kan få folk att tro att det öht inte finns några problem på Rosengård och att det inte behövs några åtgärder alls - "Allting verkar vara rosenrött och trevligt" som Sabuni lite ironiskt uttryckte det.

- De radikala är alltid ett problem eftersom de kränker individens grundläggande rättigheter i Sverige. Även om det visar sig att det endast finns ett fåtal radikala i Rosengård som trakasserar en begränsad mängd människor (så som rapporten säger), är detta "ett väldigt stort problem" eftersom vi lever i ett fritt och demokratiskt land där man skall ha rätt att leva som man vill.

- De som påstår att man förstärker utanförskapskänslan med rapporter av det slag som nu är aktuell, reagerar enligt Sabuni på samma sätt som de gjorde som förnekade hedersvåldsproblematiken när den först kom på tal. Numera inser man att hedersvåldet existerar och att man måste göra något åt det.

- Rapporten säger att det finns ett fåtal som är radikala, man drar alltså inte hela Rosengård över en kam så som populistiska kritiker vill påskina.

- Hur troligt är det att 29 av 30 intervjuade i rapporten, oberoende av varandra skulle ljuga samstämmigt? Varför skulle alla de som intervjuas i radion offentligt med namn och igenkännbar röst, våga tala klarspråk på samma sätt som de anonyma i rapporten?

- Det som framkommer i rapporten är inte nytt. Sabuni referar tex till de resultat Aje Carlbom (socialantropolog och forskare som i tre år bott i Rosengård med sin familj för att undersöka Rosengård) kommit fram till. Hon nämner även den undersökningsserie som journalister från Sydsvenskan gjort.

- Det ligger en "filt" (av politisk korrekthet, min anm.) över Rosengård som hindrar oss från att tala om problemen, och det hindrar en lösning. Så fort det kommer en rapport av detta slag, som berör problemområden med invandrare, läggs denna filt på. Sabuni frågar retoriskt hur en rapport som visar att gamla eller kvinnor på Östermalm, trakasseras och utsätts för våld, skulle bemötas. Hon svarar på sin egen fråga att vi då aldrig skulle föra en diskussion av det slag som förs nu, där man bla påstår att de boende på Östermalm "stigmatiseras. Då skulle vi diskutera hur vi kunde lösa problemet.


Lyssna på programmet strömmande här (scrolla ned till "Höjd pensionsålder, Turkiet och EU, Kärnkraftsdebatt, kraftiga reaktioner i Rosengård, Tisdag 03 februari 2009 kl 17-17:45")

Eller ladda ned som mp3-fil här. Välj "Studio Ett 17-timmen 2009-02-03 17:... (MP3, 30 MB)"


Ladda ned rapporten "Hot mot demokrati och värdegrund - en lägesbild från Malmö" som pdf.


Som en reservation vill jag nämna att det är tråkigt att läsa hur Sabuni i Sydsvenskan 2009-02-05, uttalar sig ang poliserna som uttalade sig klantigt (och högst mänskligt) under Rosengårdkravallerna. Självklart måste hon säga det hon säger, politiken kräver det, och självklart är hon som färgad extra känslig för allt som ens påminner om rasism från vita. Men det är ändå så förbannat kränkande med detta kryperi för det kriminella slöddret.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.