28 februari 2009

Oh yeah

Vetenskapsrådet har beviljat över en halv miljon kronor för ett treårigt projekt inom musikvetenskap med titeln ”Trumpeten som genussymbol”, där man bland annat ska ”problematisera begreppen manligt och kvinnligt och undersöka närmare de föreställningar som är verksamma och skapar trumpeten som markör för manlighet.”

Tja, det borde inte vara så svårt att svara på. Ljudet frambringar man(nen) genom att atletiskt spänna överläppen så att ett pruttande ljud frambringas, som sedan passerar genom trumpetens ädla metall och kommer ut som skön klang.

Stiff upper lip, you know. En som har en stel överläpp ger inte uttryck för sina känslor. Typiskt manlig könsroll. Å andra sidan sublimeras känslorna till toner.

Det krävs en hel del läpp-psykologi för att utreda detta. Överläppen uttrycker andlighet, underläppen sinnlighet. Det vanligaste är att man placerar 2 / 3 överläpp och 1 / 3 underläpp i trumpetmunstycket. Underläppen är potentiellt starkare och vibrerar mera men med mer överläpp är det lättare att komma upp i det höga registret.

Trumpetens gälla ton leder orkestern, fast numera är det mest gitarrhjältar som tar den rollen. Därmed är vi inne på frågan varför en man vill framställa ljusa toner som liknar den kvinnliga rösten.

Inte så lätt att utreda som jag trodde. En halv miljon kan det väl vara värt.

5 Kommentarer:

Anonym sa...

Vissa forskare har alldeles för mycket fritid. Tragiskt. Bara i Sverige.

Anonym sa...

Ge mig en kvarts miljon så kan jag tala om för dig att det krävs stor lungkapacitet och kraftiga diafragmamuskler för att spela trumpet.
Trumpet, i kristen symbolik blåses av en ängel och representerar Guds röst som kallar oss samman till domens dag.

När kan vi vänta oss en utredning om varför harpa oftast spelas av kvinnor?
Lisa/

Anonym sa...

Man undrar ju om det hela inte är en drift med Vetenskapsrådet, av samma slag som Lars Gyllenstens och Torgny Greitz diktsamling Camera Obscura (under pseudonymen Jan Victor). Den fick ju fin kritik av recensenterna till det uppdagades att den var ren satir.

Rolle sa...

Ja, jag tor också att det var meningen att driva med vetenskapsrådet. På dett pekar det faktum att ordet genus nämns tio gånger i den korta sammanfattningen. Kom gärna till min blogg och diskutera vidare (fast jag skriver om en massa olika saker).

Ch. sa...

Gick det förra inlägget fram?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.