20 mars 2009

1000000000000 dollar

USAs handelsunderskott till Kina har genom åren gjort att kineserna haft full sysselsättning och mer dollar i sin kassa-apparat.
Dessa dollar har kineserna lånat ut till USA som därför kunnat köpa mer kines-skräp vilket gett Kina mer dollar osv........ett pyramidspel som nu snabbt faller samman.

Om jag skriver på ett papper att jag går i god för 1000 kronor i ett lån till Knute och han skriver på ett papper att han gör detsamma för mig, så har vi tillsammans skapat 2000 kronor i ett litet nafs.
I onsdags i förra veckan uttryckte Kina att de börjar bli oroliga över att USA inte kan betala tillbaka sina stora lån och att kineserna är tveksamma till att låna ut mer dollar.

Obama tillsammans med Ben Bernacke ger nu kineserna det berömda fingret genom att tillkännage att man kommer att trycka upp och skicka ut på marknaden 1 trillion nya dollar ( tolv nollor).

Bernacke säger sig inte ha något val, det är fler länder än Kina som drar öronen åt sig. Detta efter att Bernacke så sent som förra veckan sagt att ekonomin kommer att återhämta sig i början av 2010.
Detta är inte en mardröm, det är en absolut katastrof!

Det kommer att sluta med en kollaps av hela det monetära systemet, när det inte finns någon säkerhet bakom lånen och alla kräver tillbaka sina pengar som kommer att ha samma värde som toalettpapper.
Hyperinflationen kommer att drabba alla pensionsfonder och alla sparare. Priset på mat och alla vardagsvaror kommer att skjuta i höjden.

Under tiden anser Obama att det passar sig att uppträda på Jay Lenos show!
Hans teleprompter instruerade honom att skämta om att hans urusla bowlingresultat var bra nog för "Special Olympics". Det upprörde naturligtvis handikappade idrottsmän, så nu är de inbjudna till Vita Huset som en ursäkt.
Obama saknar fullständigt klass och omdöme!

Ryssarna tar tillfället i akt och har börjat prata om en ny valuta som en reform av det globala finansiella systemet. Kremlin har ihärdigt kritiserat dollarns ställning som reservvaluta och Putin kräver att rubeln ska användas i stället.

Detta är allvarligt, gott folk. Jag skriver om det utifrån mitt perspektiv här i USA men vad vi ser är en tsunami som också kommer att nå Sveriges kuster.

3 Kommentarer:

Anonym sa...

Enorma summor och man får verkligen hoppas att dom vet vad dom gör.

"Årets underskott på 1,8 biljoner dollar motsvarar med nuvarande kurs uppemot 14 500 miljarder kronor. Det kan jämföras med Riksgäldens senaste prognos för Sveriges budgetunderskott, 135 miljarder. Sverige skulle alltså kunna ha samma underskott i 100 år utan att komma upp i 2009 års amerikanska minus."

Anonym sa...

135 miljarder? som skall finansieras hur, lån eller? Vad annars, skulle inte pensionsräddarna fixa till det. Jag förmodar att de ligger i startgroparna och bara väntar på den berömda signalen. Under tiden väller de anhöriga in över gränserna och tar plats i de kommunala lägenheterna och matas med de kommunala slevarna...

Naivtive

Faster Sven sa...

MS: Med risk för att påpeka det uppenbara, finns det drygt trettio gånger så många amerikaner som svenskar. Alltså rör det sig inte om hundra år, utan om tre!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.