08 mars 2009

Den evige nationalisten

Rakel Chukri gör ett tappert försök att tala klarspråk om feminismens blinda fläck i Sydsvenskan 2009-03-08 under rubriken
"Var är resten av kvinnorna?"

"Samtidigt som unga feminister kämpar för att få visa brösten på badet finns det kvinnor som inte anses ha någon sexualitet. Men få vågar prata om dem, skriver Rakel Chukri.

Vad får man då höra om detta i den feministiska berättelsen i Sverige? Hur mycket syns assyriska, kurdiska, somaliska eller spanska kvinnor i kvinnohistorien? Inte mycket. Intresset för att driva en feminism som inte är kritvit är pinsamt litet.

I de fall andra etniska grupper hörs i diskussionen handlar det ofta om hedersvåld. Ett kulturellt förtryck som vissa feminister tonar ner eftersom anklagelserna låter fördomsfulla. I senaste numret av Bang – ett fantastiskt temanummer om den antirasistiska feminismen – citeras en artikel som publicerades i tidskriften för tio år sedan. Susan Behnam, aktivist, menade då att feminister i väst inte kritiserade orättvisor i fattigare länder eftersom man ville komma ifrån sitt dåliga samvete. ”Därför är det ganska tyst från feministiskt håll i den svenska debatten om våld mot invandrarkvinnor och hedersmord.

I Sydsvenskan sa en kvinna bosatt i Rosengård att ”De allra flesta [muslimer] kan välja mellan att gå till ett disko eller till moskén”. Och i Gringos nystartade Rosengårdsblogg har de svåra frågorna om jämställdhet ännu inte behandlats. En skribent beskriver Rosengård som ett hem ”där man kan vara sig själv, tycka och tänka precis hur man vill”.

Vore det sant hade projekt som Sharafs hjältar inte behövts. Och kunde de allra flesta muslimska flickor välja mellan diskot och moskén hade utelivet i Malmö sett radikalt annorlunda ut. När jag växte upp hade jag flera väninnor som inte fick röra sig ute på kvällarna eftersom det skulle skada deras rykte.”


En i stort sett ovanligt frispråkig analys av den sjukdom som svensk feminism till stora delar lider av.
Men varför titeln "Den evige nationalisten" på min bloggartikel? Jo Chukris sista mening visar att även hon lider av denna sjukdom:

"Att prata om det är inte att spela rädda nationalister i händerna. Det är att visa på systerlig solidaritet."

Ständigt detta garderande då man diskuterar det som egentligen borde vara självklart, nämligen att man skall stå upp för de värderingar och det system vi med stor möda skapat i Sverige. Detta skall vi göra även om systemet ifrågasätts och utmanas av andra kulturer, och även om vi inser att det ännu inte är perfekt. Man bör våga säga att svensk kultur/lag i det avseendet faktist generellt sett är bättre än tex pakistansk eller för den delen muslimsk. Inte för att den är svensk utan för att den är bättre. Bättre för kvinnor men också för män som har förmågan att se bortom den eventuella bekvämlighet det kan innebära att ha kvinnan som undersåte och boskap.
Chukri har nog en bit till att gå innan hon kan kallas hederlig i sitt resonemang. Ännu verkar hon hämmas av den självpåtagna oikofobin och underströmmande kulturrelativismen.


Bilden visar Saira Liaqat från Pakistan som brännskadats av sin man efter att hon vägrat att bo med honom innan hon avslutat sina studier. Fotografens namn är Emilio Morenatti, och han har porträtterat flera brännoffer.
Saira har fått hjälp av Depilex-Smileagain Foundation i Lahore Pakistan, en organisation som hjälper brännoffer av samma slag som Saira. Saira är ett av Smileagain's 240 registrerade offer.
Källa

Smileagains hemsidor:
Huvudsida
USA-baserad sida

Flera offer:
Najaf Sultana
Urooj Akbar
Sabira Sultana

2 Kommentarer:

Anonym sa...

Har hört insideinformation om hur det går till när muslimska mäns fruar blir dåliga eller behöver gå till gynekologen. Det är mannen som bestämmer allt. Enligt en gynekolog så har dessa muslimska kvinnor misshandlade organ och analöppiningar.

/David

bloggare på icedaniel.se sa...

Tyvärr vågar ingen myndighet i Sverige ta upp dessa frågor, då de är rädda för att spela nationalister i händerna ! Men i samma andetag visra de bristande solidaritet mot de utsatta kvinnorna !

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.