31 mars 2009

Det är dyrt


Obama hävdar att han ska skapa "grön energi" i landet och göra oss oberoende av utländsk olja och påstår dessutom att det kommer att ge fler arbetstillfällen.
Om man får tro på och jämföra med undersökningar gjorda i Spanien, kommer Obamas plan i stället att förstöra två jobb för varje nytt som skapas genom övergång till vindkraft-och-solpanelselektricitet.
För varje form av arbete som är beroende av energikostnader kommer minst 2,2 arbetstillfällen inom andra branscher att försvinna enl. en undersökning från King Juan Carlos Universitetet. Då har man ändå inte tagit med det antal som försvinner ur landet därför att energikrävande företag flyttar.

Grön energi kostar mera och trots att många människor menar att det uppvägs av bättre miljö måste företag se till den direkta lönsamheten om de ska kunna driva sin verksamhet och betala löner till anställda.
Spanien har en arbetslöshet på ca. 14%. USA närmar sig dessa siffror med stormsteg.

Obamas budgetförslag för 2010 innehåller skattelättnader på 20 miljarder dollar för gröna energiprogram.
I Spanien bidrar vindkraftverken med 11% av energin men det kostar 11 gånger så mycket som den som alstras av fossila bränslen.
Dessa kostnader för sol, vind, vågor och biomassa betalas av konsumenterna och uppgår till 774.000 dollar för varje grönt jobb som skapats sedan år 2000.

Spanska Acerinox SA, landets största producent av rostfritt stål, skyllde på inhemska energikostnader när de expanderade och flyttade till Sydafrika och USA.
Microsoft och Google flyttade sina servers till den kanadensiska gränsen, eftersom de har tillgång till billigare energi där.

Att göra alternativ energi konkurrenskraftig med konventionellt framställd energi kommer att ta åratal, kanske decennier.
Att göra oss oberoende av utländsk olja under utvecklingstiden är betydligt enklare.
American Petroleum Institute säger att inom våra gränser och vid våra kuster finns tillräckligt med olja för att hålla igång 60 miljoner bilar i 60 år och värma 60 miljoner hem under 160 år. Det borde ge oss tid att jobba på andra alternativ...men icke.
I stället talar Obama nu om att beskatta oljeindustrin med ytterligare 400 miljoners miljoner dollar, "de har ju alltför höga vinster".

Det är rena vanvettet att höja skatterna på den industri som vi är mest beroende av för framställning av energi, och för att nedbringa vårt beroende av utländsk olja.
Dessutom är det olje-och-gasindustrin som gör det mesta av arbetet när det gäller utvecklingen av nya tekniker.

2 Kommentarer:

Karoline sa...

Pengarna får väl läggas ut på nya sätt. Bättre prioritering helt enkelt.
Dessutom så är det inte pengar som är det viktiga, det är klimatet.

Berit sa...

och hur kommer klimatet in i bilden?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.