15 mars 2009

Det finns inget alternativ till kapitalism.

Ibland hittar man en pärla av visdom så värdefull, att den verkar ha varit undangömd för oss vanliga dödliga Den numera avlidne Milton Friedman har levererat många sådana exempel.
Min favoritpärla från denne man är detta klipp från en intervju med honom av Phil Donahue, 1979.

Den är så förintande effektiv när det gäller att rasera den moderna vänsterns klyschor att den måste återupplivas i denna tid ledd av Marxismens Messias.

Om det är någon sanning i den antika kinesiska klyschan, "en bild säger mer än tusen ord" är den serie av bilder som presenteras nedan definitivt värd flera miljoner.Donahue: När du ser dig om i världen och ser orättvisor vad gäller fördelning av välstånd; den desperata situationen för miljontals människor i underutvecklade länder; när du ser så få som har, och så många som inte har; när du ser den girighet och den koncentration av makt som finns; har du någonsin för ett ögonblick tvekat på att kapitalism och girighet är bra att förespråka?

Friedman: Tja, först och främst tala om för mig om det finns något samhället som inte drivs av girighet? Tror du att Ryssland inte drivs av girighet? Tror du att Kina inte drivs av girighet? Vad är girighet? Naturligtvis är ingen av oss giriga, det är bara andra som är giriga.

Världen fungerar därför att enskilda personer hävdar sina egna intressen. De stora framgångarna i civilisationen har inte kommit från regeringsbyråkrati. Einstein konstruerade inte sin teori på order av en byråkrat. Henry Ford revolutionerade inte bilindustrin av den anledningen.
Det enda tillfällen när massorna har tagit sig ur den grymma fattigdom du talar om, de enda gånger i vår historia där det hänt, har de haft kapitalismen och frihandel att tacka för det.
Om du vill veta var massorna har det sämst ställt, är det exakt i den typ av samhällen som avviker från detta. Historien är helt klar; man har hittills inte upptäckt något alternativt sätt att förbättra livet för mängder av människor, som är bättre än den produktiva verksamhet som utlöstes av fri företagsamhet.

Donahue: Men det verkar inte belöna dygd lika mycket som det belönar förmågan att manipulera systemet.

Friedman: Och vad är det som belönar dygd? Tror du att den kommunistiska kommissarien belönar dygd? Tror du att en Hitler belönar dygd? Tror du att - ursäkta mig, hoppas ni kan förlåta mig - tror du att amerikanska presidenter belönar dygd? Väljer de sina medhjälpare på grundval av den personens rättrådighet och dygd eller på grundval av dennes politiska inflytande?
Tycker du verkligen att politiskt egen-intresse är noblare än ekonomiskt eget-intresse? Jag tycker att du tar en massa saker för givet. Tala om var i världen du hittar dessa änglar som ska organisera samhället för oss? Jag litar inte ens på att du kan göra det.

2 Kommentarer:

Knute sa...

Demokratin upphör att existera när väljarna upptäcker att de genom sina röster kan få generösa gåvor av den offentliga skattkistan. Från den tidpunkten kommer flertalet alltid att rösta på de kandidater som lovar mest, med resultat att demokratin så småningom kollapsar på grund av lösaktig finanspolitik och ersätts av en diktatur.

"Gennemsnitsalderen på verdens største civilisationer fra historiens begyndelse har været omkring 200 år. I løbet af disse 200 år har civilisationer altid gennemgået følgende udvikling:

Fra trældom til åndelig frigørelse;
Fra åndelig frigørelse til stort mod;
Fra stort mod til Frihed:
Fra Frihed til overflod;
Fra overflod til selvtilfredshed;
Fra selvtilfredshed til sløvhed;
Fra sløvhed til afhængighed;
Fra afhængighed tilbage til trældom."

Patrice Lewis

Anonym sa...

Intressant. Var på skalan befinner sig Sverige nu. Fra afhængighed tilbage til trældom!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.