05 mars 2009

En annan måttstockI tidningar och TV är det nästan tyst om folkmordet i Darfur. Uppemot 300 000 människor har mist livet. Däremot är man fullt upptagna med att tysta kritik av islam och diskutera de palestinska arabernas konflikt med Israel.

Nu ska emellertid Sudans president Omar al-Bashir gripas. Internationella brottmålsdomstolen har utfärdat en (symbolisk?) arresteringsorder mot honom.
– Det kommer inte att vara värt bläcket det är skrivet med, sade presidenten.

Bashir kom till makten genom en islamistisk kupp år 1989. Han utbildades på en militärakademi i Kairo och var fallskärmsjägare i den egyptiska armén när den gick i krig med Israel år 1973.

Världsopinionens uppmärksamhet på Hamas konflikt med Israel ligger i den arabiske diktatorns intresse eftersom han då relativt obemärkt kan fortsätta sitt folkmord på de svarta i Darfur. Bra att domstolen gjorde sitt jobb även om det inte finns någon som kan sätta makt bakom orden.

3 Kommentarer:

Anonym sa...

Olika måttstockar ja, när kommer det en arresteringsorder på Bush, Blair och Olmert?

Anonym sa...

Håller med kommentar 1, När tar de Bush t.ex.
Startade krig och död utan FN:s godkännande.
Måste vara ett brott.

Anonym sa...

Viket land startar krig med FN:s godkännande? Sovjet/Ryssland i Afghanistan, Tjetjenien, Georgien? USA i Vietnam? Frankrike i Indokina? Irak mot Iran? Arabstaternas anfall mot Israel 1973?
Nej, det är tyvärr tunnsått med FN-godkännanden för krig.
De enda undantagen är väl Kuwaitkriget 1991 när USA körde ut Saddam och den svenska vänstern skrek i högan sky om USA-imperialism och Koreakriget när kommunisterna anföll Sydkorea och USA, med FN:s mandat, till det svenska kommunistpartiets fasa lyckades tränga tillbaka angriparen till den kinesiska gränsen.

Nej, det där med att ställa andra politiska ledare inför rätta är inget som något lands ledare önskar. Men som retorik är det förstås smakligt. Men tanketomt, eftersom det bara tycks vara västliga ledare som förtjänar att släpas inför rätta. Inga andra.
/Lasse

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.