20 mars 2009

Ett elände orsakat av araberna

Av Nonie Darwish, i översättning.

Internationella givare har utlovat nästan 4,5 miljarder dollar i stöd till Gaza tidigare denna månad.
Det har varit mycket smärtsamt för mig att bevittna hur den humanitära situationen har försämrats under de senaste åren på den smala strimma av land där jag bodde som barn på 50-talet

Media tenderar att skylla Gazas nedgång enbart på israeliska militära och ekonomiska åtgärder mot Hamas. Men en sådan närsynt analys ignorerar den verkliga orsaken: 60 år av arabisk politik som syftar till att befästa det palestinska folkets status som statslösa flyktingar för att kunna använda deras lidande som ett vapen mot Israel.

Som barn i Gaza på 1950-talet har jag personligen upplevt resultaten av denna politik. Egypten, som då kontrollerade området, utförde gerilla-liknande operationer mot Israel från Gaza. Min far ledde dessa operationer, som utfördes av palestinska fedayeen, arabiska för "självuppoffring." Redan på den tiden var Gaza i frontlinjen för den arabiska jihaden mot Israel. Min far mördades av israeliska styrkor 1956.

Det var under dessa år som Arabförbundet inledde sin palestinska flyktingpolitik. Arabiska länder genomförde särskilda lagar för att göra det omöjligt att integrera de palestinska flyktingarna från de arabiska kriget mot Israel 1948. Även ättlingar till palestinska flyktingar som är födda i ett annat arabiskt land och bott där under hela sitt liv kan aldrig få det landets pass. Även om de gifter sig med en medborgare i ett arabiskt land, kan de inte bli medborgare i makens hemland. De måste förbli "palestinska" även om de kanske aldrig satt sin fot på Västbanken eller Gaza.

Denna politik påtvingar dessa människor en palestinsk identitet för evigt och dömer dem till ett eländigt liv i ett flyktingläger bara för att vidmakthålla och förvärra den palestinska flyktingskrisen.

Det är den arabiska strategin för att överbefolka Gaza. FN: s hjälporganisation, UNRWRA, vars främsta politiska stöd kommer från arabiska länderna, uppmuntrar höga födelsetal genom att belöna familjer med många barn. Yassir Arafat sade att den palestinska kvinnans livmoder var hans bästa vapen.

Arabländerna har alltid verkat för att klassificera så många palestinier som möjligt som "flyktingar". Som en följd av det lever fortfarande ungefär en tredjedel av palestinierna i Gaza i flyktingläger. Under 60 år har palestinier använts och missbrukats av arabiska regimer och palestinska terrorister i deras kamp mot Israel.

Nu är det Hamas, en islamistisk terrororganisation som stöds av Iran, som använder och missbrukar palestinierna för detta ändamål. Medan Hamas ledare gömde sig i välfyllda bunkrar och tunnlar som de förberett innan de provocerade Israel till att angripa dem, utsattes den palestinska civilbefolkningen för dödlig korseld mellan Hamas och israeliska soldater.

Som en följd av denna 60 år gamla arabiska politik, har Gaza blivit ett fångläger för 1,5 miljoner palestinier. Både Israel och Egypten är rädda för terroristinfiltration från Gaza - i all synnerhet sedan Hamas tog över - och har alltid hävdat sträng kontroll över sina gränser mot Gaza. Palestinierna fortsätter att uthärda svårigheterna eftersom Gaza fortsätter att fungera som utgångspunkt för terrorattacker mot israeliska medborgare. Dessa angrepp kommer i form av Hamas-missiler som urskillningslöst når israeliska daghem, bostäder och företag.

Och Hamas fortsatte attackerna i mer än två år efter det att Israel dragit sig tillbaka från Gaza. Israel drog sig tillbaka i hopp om att detta steg skulle inleda arbetet med att bygga en palestinsk stat som så småningom kan leda till en fredlig tvåstatslösning av den israelisk-palestinska konflikten. Det fanns ingen "kraftmätning", alltså ingen anledning till något annat än fred och välstånd. Men i stället valde Hamas islamisk jihad. Gazafolkets och israelernas förhoppningar har resulterat i elände för palestinierna och missiler för israelerna.

Hamas, en ställföreträdare för Iran, har blivit en fara inte bara för Israel utan även för palestinierna samt närliggande arabiska stater, som fruktar att spridningen av radikal islam skulle kunna destabilisera deras länder.

Araberna påstår att de älskar det palestinska folket, men de verkar mer intresserade av att offra dem. Om de verkligen älskade sina palestinska bröder, skulle de sätta press på Hamas så att de stoppar missilangreppen mot Israel. På längre sikt måste den arabiska världen få ett slut på palestiniernas flyktingstatus och därmed deras vilja att skada Israel. Det är dags för de 22 arabiska länderna att öppna sina gränser och ta till sig de palestinier i Gaza som vill börja ett nytt liv. Det är dags för den arabiska världen att verkligen hjälpa palestinierna, inte utnyttja dem.

2 Kommentarer:

Knute sa...

"After 9/11 very few Americans of Arab and Muslim origin spoke out and from my experience it took us a long time to get noticed by Western media. Western media still regards Muslim organizations such as CAIR as representative of moderate Muslims in America. This is not the case. Muslim groups in the U.S. try to silence us and intimidate American campuses who invite us to speak. I often tell Muslim students that Arab Americans who are speaking out against terrorism are not the problem, it’s the terrorists who are giving Islam a bad name. And what the West must do is ask the politically incorrect questions and we Americans of Arab and Muslim origin owe them honest answers."

http://en.wikipedia.org/wiki/Nonie_Darwish

Anonym sa...

Hej, kul blogg med många intressanta (och nya) tankar. Ska försöka börja följa.
Det du skriver om ovan är något jag har tänkt mycket på men egentligen inte tidigare fått konfirmerat. Håller helt och fullt med dig!

Mattias

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.