17 mars 2009

Ett liv att vara nöjd med

USA:s nuvarande ledare har bestämt sig för att göra om landet till en europeisk socialdemokrati.
De delar åsikter med intellektuellt respektabla lagstiftare i EU, som anser att Europas regler för ett socialt välfärdssystem är bättre än USA:s och förespråkar reformer som skulle göra det amerikanska systemet mer som det europeiska .

Jag har ju bara erfarenhet från den årliga resa jag gör till Sverige där jag ser att människor är välmående och lever trevliga liv, men jag frågar mig ofta, är det ett tillfredsställande sätt att leva?
Är svenskar lyckliga?
För några år sedan var "utbrändhet" närmast en epidemi i landet.
Sverige är så prydligt och välstädat. Alla byar har små vita, vackra kyrkor, som alla står tomma även på söndagarna.

Europa och Sverige har katastrofalt låga födelsetal och det försöker man nu kompensera med en snabbt växande invandring från kulturer med helt andra värderingar än de man kallar svenska.
Man hävdar att man har en mycket generös, barnvänlig familjepolitik där Sverige ligger bland de högsta när det gäller betald ledighet vid barnafödande.
Estland, Bulgarien och Norge är också "familjevänliga". I Sverige kan man stanna hemma med sjukt barn, man får barnbidrag och subventionerad barnpassning.
Trots detta vill man inte ha barn i dessa "familjevänliga" länder. Födelsetalen är : Sverige 1,67. Norge 1,8. Estland 1,8. Bulgarien 1,26.

Äktenskapen faller samman och att inte vilja ha barn står helt i strid med vår instinkt.
Trots att jobben skyddas av en massa lagar ses arbetet som ett nödvändigt ont. Få människor säger att de tycker om att gå till jobbet.
Någonstans blev det fel, det blev medelmåttigt och tråkigt.

Det är enkelt att hitta ekonomiska anledningar till att socialism inte fungerar, men jag vill påstå att det är nästan viktigare att bekämpa socialismen därför att den arbetar emot människans natur. Den gör inte människan lycklig och tillfredsställd.

Jag tror att livet måste utmana oss och det vi gör måste kännas viktigt. Man måste kunna se tillbaka på sitt liv med tillfredsställelse och säga: "Jag hade möjlighet att göra mitt allra bästa, det var inte lätt men jag lyckades". "Jag gavs också möjlighet att själv reda upp det jag klantade till."

Socialismen bestraffar ambition och fråntar individen ansvar både för sig själv, sina barn och åldrande föräldrar och det ger oss inte den djupa tillfredsställelse som är nödvändig för att vi på ålderns höst ska kunna säga, "Jag är nöjd med mitt liv".

9 Kommentarer:

Anonym sa...

De lyckligaste människorna i världen håller till i norra europa. Det har lyckoforskare kommit fram till gång efter gång.

/Babak

Anonym sa...

Ur Realtid 2006-07-28:
"Psykologen Adrian White på unversitetet i Leicester presenterade under fredagen vad han kallar den första världskartan över lycka.
I Whites studie kommer såväl Danmark (1) som Finland (6) före Sverige som landar på en sjundeplats. Norrmännen kommer först på plats 19.
– Hälsa, välstånd och möjlighet till utbildning är de främsta faktorerna som påverkar lycka, säger White till Reuters."

Men danskar är ju enligt uppgift både främlingsfientliga och rasistiska så det här kan väl inte stämma?
/Lasse

Anonym sa...

"I internationella undersökningar ligger Sverige i topp, när det gäller skolk, vandalisering och oro i skolan - nå ja, vi är också bäst, när det handlar om att eleverna ska komma för sent. Den styrande målsättningen är inte längre att vi ska bli duktiga medborgare och skapa saker till vårt eget och samhällets bästa."

»I dagens Sverige betyder kreativitet, att vi alla helst ska bli filmregissörer eller diktare och delta i Big Brother.«

http://www.uriasposten.net/?p=6656

Knute sa...

På tal om Danmark har den hemska tidningen Gringo utkorat Pia Kjärsgaard till Europas värsta racist. En fruktansvärd brist på proportioner. Vad med romernas situation på Balkan till exempel?

Konstig inställning till Danmark. Enligt World Database of Happiness är danskarna det nöjdaste och lyckligaste folket i världen. Danmark har mer frihet, jämlikhet och broderskap än alla andra länder. Mycket tack vare sådana som Pia Kjärsgaard som just hävdar dessa värden.

Gringo är inte ute efter att bekämpa någon verklig rasism. Anfall är bästa försvar tycker de, nämligen försvar av den islamiska rasismen, där varken kvinnor eller icke-muslimer har något människovärde jämfört med muslimska män.

Silvermedaljen går til Geert Wilders (Holland), medan Siv Jensen (Norge) tar bronsen. När blev kritik av islam rasism? Eller är beslöjandet av kvinnorna något genetiskt medfött?

http://bohemianrhapsody.dk/2009/03/16/europas-værste-racist/

Anonym sa...

Berit har så rätt, så rätt !

På mina barnbarn ser jag hur deras naturliga instinkter är att göra det som är svårt. Att försöka gå innan man kan det, att gå uppför varje trappa man ser, att hoppa från stolen, att hålla pennan rätt, att säga svåra ord. När man lyckats lyser ansiktet av tillfredsställelse.

I skolan gäller sedan att inget är viktigt. I livet talar politikerna ständigt om att allt är Nån Annans fel.

Socialismen uppammar de mindervärdighetskänslor folk har. Den lever på att folk känner sig missnöjda. "Systemet" gör att det inte räknas vad de själva gör. De har blivit en del av det ansiktslösa kollektivet, som bara "de förtroendevalda" kan tala för. Och dessa måste inbilla väljarna att de behövs för att bli omvalda.

Socialismen lever på den förljugenhet, som inbillningsindustrin ständigt producerar.

Och när allt är gratis, är det alltid Nån Annan som bestämmer över mig enligt benhårda, ofta omänskliga regler. Samhällsklimatet blir hårt och kallt utan mänsklig värme.

Socialismen kan bara skapa olycka.


Erik i Lund

Berit sa...

Tack Erik för att du förstår vad jag menar.

Anonym sa...

Tänk vilket fantastiskt land Sverige skulle kunna vara om det inte var för 50 års socialistiskt vanstyre och dom senaste årens massberikning. Då skulle Sveriges namn ännu en gång flyga ärat över Jorden. Jag älskar Sverige men det går inte längre att blunda för att vårt en gång så stolta land har förvandlats till en soptipp och socialbyrå för allsköns patrask av fega och ryggradslösa politiker. Skamligt.

Anonym sa...

Men alla svennar är väl överens om att någon Gud finns det inte? Någon "högre mening" med livet finns inte! Nej, "ät, drick och var glad" är vad som gäller.

Sossarna på den gamla tiden menade att det finaste var att arbeta för det allmänna bästa. När man dog visste man då att man varit till gagn för oss alla. "Jag vill tacka livet", som Arja Saijonmaa sjöng för Palme.

Men idag... Idag ska man väl bara arbeta för att bli rik? Så att man kan äta och dricka på lite finare restauranger än förr. -- Rösta kan man på antingen det gamla arbetarpartiet eller det nya; skillnaden blir inte så stor. (Det är ju trots allt ute på företagen som all rikedom skapas, den som sedan våra rara politiker vill dela ut.)

Men någon mening med alltihop, det finns det väl inte? Det är ju bara de "religiösa" som kan tro något sådant... Gud -- han avskaffades väl redan av Darwin...?

Vart fjärde litet påbörjat barn tas numera avdaga i vårt land. 25,1% år 2006. (Om mamman är under 20 tas åtta av tio bort.) Ni har problem, ni gudlösa svennar.

Anonym sa...

National Review's gruppblogg The Corner har idag ett litet stycke "Muslim Immigrants in Sweden". Den första länken där gäller tennis-upploppen i Malmö, och ger väl inte så mycket för oss som bor här. Men sedan -- dels en länk till Weekly Standard 2005, dels en till New York Times 2006, båda texterna av Chris Caldwell. Han har helt tydligt vistats en hel del i Sverige, och hittat intressanta människor att tala med, som gett honom mer än vanliga standard-resonemang. Texterna är långa -- 3400 resp 5000 ord (enligt Word) men har åtskilligt att ge!

The Corner här:
http://corner.nationalreview.com/post/?q=ZmU5MWNmNThjOGQwYTVjMmFlZmFjY2ZiZjlhNmNiZGE=

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.