17 mars 2009

Känslan av frihet

Sydeuropa är inte så exotiskt längre, folk lever ungefär likadant där som här. Men det tycker inte Richard Schwarz i SvD:

"När jag hamnade i det södra Europa trodde jag att människor där sjunger och dansar. Visst finns det sådana. Men ännu fler som allvarligt stirrar framför sig och aldrig tar ton. Att dansa kan man sällan få dem till: min ungdoms skoldanser, "skutt” eller senare i livet middagar med dans, är här okänt. Om den svenska folkparkens dansbana och dess orgie i pardans ska vi inte ens tala. Att som i Norrland åka tiotals mil för en danskväll vore kring Medelhavet ett tecken på långt framskridet vansinne."

Jag kan försäkra Schwarz att även i Sydeuropa åker folk ett antal mil för en danskväll, och att man efter en middag i goda vänners lag gärna dansar.

Den stora skillnaden är naturligtvis med Asien. Där är pardans och hålla handen och kyssas något förbjudet, ännu mer eftersom det förknippas med den europeiska kulturen. Allting hänger ihop, dansen, bruket att dricka alkohol, vilda planer att upptäcka nya kontinenter på andra sidan oceanen, till och med att Jesus förvandlade vatten till vin finns med någonstans i den västerländska mentaliteten.

Skillnaden mellan syd och nord i Europa är konstruerad. Det påminner om angreppen på katolska kyrkan i media. Nyss såg jag ett tv-program där man varvade två teman: en flicka som blivit våldtagen i Brasilien, och en som hade blivit det i Somalia. I det första fallet genomgick flickan en abort, i det senare blev hon stenad till döds.

Vinklingen av tv-programmet gick ut på att katolska kyrkans fördömande av mamman som sett till att hennes dotter genomgått en abort - att det skulle vara jämförbart med att islamisterna lät våldtäktsmännen gå fria och i stället mördade offret.

Katolska kyrkan tvingar inte kvinnor att inte göra abort. Det är en himla skillnad mot sharialagarna som inte låter kvinnan välja själv, inte ens låter henne behålla livet. Motivet för kyrkan är livets okränkbarhet, något sådant finns över huvud taget inte i islam.

Islam tillåter inte kvinnor att tala med män utanför släkten, de får inte ta av sig schalen och dricka öl och whisky och dansa pardans med männen. De lämnas aldrig ifred och nekas känslan av frihet.

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Bra!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.