25 mars 2009

Obamas budget

Congressional Budget Office, CBO, är inte glada över Obamas politik. Hans budget innebär att "Washington" drar på sig ett fullständigt ohållbart underskott och ökar upplåningen med över 9 miljarders miljarder dollar under nästa årtionde. Det är mer än fyra gånger det underskott som George Bush drog på oss.

"Men vänta, det blir mer", som man säger i nästan all TV-reklam här. Congressional Budget Office förutspår att "Obama politik kommer att orsaka att offentliga utgifter sväller över historiska nivåer, även efter att det ofantliga "stimuleringsprogrammen" har upphört. Ursäkten för dessa var ju att mildra lågkonjunkturen och få det finansiella systemet på fötter. Resultatet blir, säger man, att år 2019 kommer USA: s nationella skuld att bli omkring 82 % av BNP - ungefär dubbelt så mycket som idag.

Den största anledningen till att Obama vann valet är att han är svart. Han fick 97% av alla svarta röster, det från en grupp som utgör 13% av befolkningen.
Många människor av alla hudfärger drogs med av retoriken om "Förändring" och "Hopp" utan att sätta sig in i vad det innebar. Det kändes säkert fördomsfritt och nytt att rösta på en kandidat som är halv-svart.
Man ignorerade att han under sin skoltid drogs till marxistiska grupper, att han arbetat för terroristen Ayers och ACORN , att hans pastor och mentor hatar Amerika, att hans fru aldrig varit stolt över detta land. Jag vägrar emellertid att tro, att det vi upplever nu är vad väljarkåren verkligen ville ha.

Naturligtvis säger Obama att CBO har fel. Baserat på hans "enorma erfarenhet" vad gäller beslutsfattning, påstår han att han ska nedbringa underskottet till hälften vid slutet av den första regeringsperioden.
Det kanske skulle kunna ske om hela ansvaret omedelbart läggs över på en grupp som är renodlade republikaner, men det kommer inte att hända. Hela det republikanska partiet kippar just nu efter andan och letar efter en livboj, en ledare och ett program att samla sig omkring.

Under kampanjperioden lovade Obama att minska alla utgifter, men i stället har han skrivit under en budget som kommer att öka utgifterna med ett tusen miljarder under de närmaste tio åren.
Heritage Foundation har en utmärkt analys av Obama budget här.

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Bloggaren "Gateway Pundit" (St. Louis, Missouri) hör inte till Barack Hussein Obama's större vänner. Igår 24/3 visade han hur underskottet i den federala budgeten kommer att bli nu 2009, och jämför med åren 1980 - 2008.

Sedan tycks han idag 25/3 kunna visa att Mr. Obama inte förstår vad som sker. Det federala budgetunderskottet 2008 var drygt "$400 billion" (400 miljarder dollar, på svenska). För 2009 blir det mer än fyra gånger större: "$1.75 trillion" enligt Vita Huset. ($1.85 trillion enligt kongressens CBO.)

Men på en fråga om budgetutvecklingen svarade Mr. Obama att såvitt han mindes tog han över ett årligt underskott på "$1.3 trillion" från Bush-tiden. "As I recall, I'm inheriting a $1.3 trillion deficit, annual deficit, from (the Republicans)."

Självklart kan alla minnas fel i detaljer, och tillfälligt bli lite förvirrade. Men det här är verkligen ingen detalj.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.