19 mars 2009

Påven om kondomer i Afrika


Påven kan ha öppnat för en förändring av katolska kyrkans inställning till kondomer. På ett flygplan på väg till Kamerun i Afrika sa han nämligen till en reporter:

"Man kan inte kan komma till rätta med det (AIDS) genom distribution av kondomer. Tvärtom förvärrar det problemet."

Med andra ord är dogmen om sexuell avhållsamhet förpassad till bakgrunden. Påven har börjat diskutera kondomers effektivitet för att hindra spridning av AIDS, vilket inte är en trosfråga. Han har gett ett lillfinger till den moderna världen, som förhoppningsvis snart får hela handen.

I teorin är trohet inom heterosexuella äktenskap och avhållsamhet de bästa sätten att stoppa AIDS. Vad kan påven göra annat än att hävda idealen, det är ju hans uppgift. Men om min tolkning stämmer och han är beredd på att diskutera bekämpningen av AIDS med hjälp av kondomer på allvar, så är denne påve listig, och med det menar jag något positivt.

En av påvens käpphästar är att religion och förnuft inte står i motsatsställning utan förstärker varandra. År 2006 höll han ett tal i Regensburg i Tyskland där han hävdade att islam är våldsam och oförnuftig. Talet ledde till protester av muslimer världen över.

Sedan dess har påven försökt släta över och vid besöket i Kamerun sa han åter att "religion och förnuft ömsesidigt förstärker varandra", i ett försök att visa att han inte tror att islam är oförnuftig.

Till vilken nytta det vara månde att tala om religion i allmänhet, när religionerna är så olika. Det är ett faktum att de kristnas vänd-den-andra-kinden-till inte hjälper mot islams aggressivitet. I november dödades hundratals kristna av muslimska gäng i staden Jos i Nigeria, efter dispyter om en valutgång.

I januari i år kastade sudanesiska myndigheter ut en hjälpgrupp ur Darfur efter att tjänstemän funnit arabiskspråkiga biblar i dess kontor.

Exemplen kan mångfaldigas. Påven är definitivt medveten om problemet, det är bara att hoppas att hans strategi lyckas. Det kristna idealet om att-vända-den-andra-kinden till måste kompletteras med en smula realism. Samma dilemma som i kondomfrågan.

Hoppas påven kommer att leva länge och att han får behålla sitt intellekt. Det är få som är så klarsynta i en värld som håller på att bli en jättelik myrstack av zombies utan individualitet och samvete. Självklart ska han slå vakt om livets okränkbarhet, men eftersom han menar att tron inte får motsäga förnuftet, så måste han se till att kyrkan inte lägger sin energi på fel saker. Mot islam predikar kyrkan förlåtelse och vända den andra kinden till, medan hon beter sig som en despot med järnnäve mot aborter och preventivmedel. Det borde vara tvärtom. Läs om bannlysningen av en brasiliansk moder för att hon godkänt att hennes nioåriga dotter kan genomgå abort, här.

Varför ska allt vara svart eller vitt i moraliska frågor? Eller snarare rött, en som definitivt tappat den moraliska kompassen är Mona Muslim:

"Abort på grund av att fostret är en flicka? Mona Sahlin (S) vill inte förbjuda, sa hon i partiledarduellen i SVT:s "Rakt på" med K-G Bergström. Hade det varit en annan partiledare och handlat om Kina eller Indien hade Socialdemokratiska Kvinnoförbundet sannolikt ryckt ut och protesterat direkt."

2 Kommentarer:

Anonym sa...

Vad fan har din kommentar för relevans till DN artikel om "Världens största Kristusstaty avtäcktes i Polen"...?!

Knute sa...

Fråga inte Fan, fråga ”Kristus – universums kung”, som statyn symboliserar. Kyrkan ska inte falla undan för muhammedanismen.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.