18 mars 2009

Populistisk ilska.


Det som skiljer ett civiliserat samhälle från en bananrepublik, är i huvudsak att man i det civiliserade landet respekterar affärskontrakt och har lagar som skyddar privat ägande och transaktioner.

American International Group, AIG, har fått tre "räddningspaket" från regeringen, totalt 180 miljarder dollar. Politikerna visste redan när pengarna skänktes att AIG var bundna av bonuskontrakt till sina anställda, man gjorde till och med ett speciellt skriftligt godkännande av det. Men nu när företaget betalat ut 165 miljoner i bonus till de anställda drar man fördel av avundsjukan på de förmögna och skriker om hur fruktansvärt det är. Noteras kan att bonussumman är en tiondel av en procent av räddningspaketet.
President Obamas teleprompter uppmanar honom att säga att det är skandalöst och girigt, så då säger han det:
"Detta är ett företag som befinner sig i ekonomisk nöd på grund av hänsynslöshet och girighet ... Det är inte bara en fråga om dollar och cent. Det handlar om våra grundläggande värderingar ... I hela landet, finns det människor som arbetar hårt och tar sitt ansvar varje dag, utan att dra fördel av regeringens bailouts eller flera miljoner dollar i bonus. Och allt de begär är att alla, från Main Street till Wall Street i Washington, spela enligt samma regler."

Här har vi en Obama som oroar sig för grundläggande värderingar. Var var dessa värderingar när han utsåg en skattefuskare till statsminister och chef för skattemyndigheten?

Nu kräver Obamas teleprompter en namnlista på alla som fått pengar och man hotar att de måste betala tillbaka allt. Regeringen ska undersöka personer som tar emot betalningar i enlighet med ett kontrakt?
Dessa bonusar ingick i ett juridisk , bindande avtal. Om AIG inte kan hedra sitt kontrakt och beviljande av sina bonus, kommer man att misslyckas att rekrytera och behålla de bästa hjärnorna i näringslivet, det är därför som dessa företag måste betala bonus.

Detta är ett utmärkt tillfälle att styra allmänhetens uppmärksamhet och ilska bort från det "uppror" som startade förra veckan över den sovjetliknande sociala ingenjörskonst som Obamas oerfarenhet har ställt oss inför.
Vi såg demonstrationer som skulle påminna politiker om Boston Tea Party när människor demonstrerade och strödde ut teblad i floderna. Man skickade också tepåsar till politiker, vilket jag ju tycker är tämligen bortkastat och har lika liten effekt som sopsortering, men det får ju folk att känna sig duktiga.
Gå i stället runt på arbetsplatserna, samla in namnunderskrifter och skicka dessa till politiska representanter med ett brev om att "Detta är anledningen till att vi inte kommer att rösta på dig i nästa val!"

Barack Obama, liksom alla välståndsutjämnare, misslyckas med att förstå hur välstånd skapas i första hand. Det kommer från hårt arbete och uppfinningsrikedom.
Om man bestraffar hårt arbete och hindrar uppfinningsrikedom kommer det inte att dröja länge förrän hela vårt finansiella system ligger i ruiner.
En ekonomisk plan består inte av "Hopp", verkliga belöningar kommer endast till de som arbetar för dem.

PS: Senator Barack Obama erhöll 101,332 dollar från American International Group i form av politiska kampanjbidrag enl. Opensecrets.org. De två som erhöll mest pengar från AIG var Senator Chris Dodd och Senator Barack Obama.
Kanska dags att betala tillbaka?

demonstrationsbilder från Babytrollblog

10 Kommentarer:

Anonym sa...

Bra inlägg förutom att det låter som ett översättningsarbete (från engelska). Lite bättre svenska, om man får be.

Berit sa...

Anser du Mattias att jag ska be om ursäkt för att jag under de senaste 30 åren mest talar, skriver och tänker på engelska?

Anonym sa...

Ja ett bra inlägg,det visste man ju inte att AIG var sponsor till Obama innan valet.Då förstår man ju gnället om bonusarna bara är ett spel för galleriet.För övrigt finns det vissa besservissrar som gnäller över helt onödiga bagateller som påståenden om bättre svenska

Anonym sa...

Mattias anmärker i onödan. Berit skriver ju hygglig svenska även om hon inte är någon Stig Dagerman. Men det är ju ingen som begär heller.
Det viktiga är ju att hon skriver ren svenska utan att blanda in sjok och fraser av den där löjeväckande direktörsengelskan som har blivit så vanlig under senare år.

Anonym sa...

Jag tycker Berit är bäst! Dessutom kan hon uttrycka sig utan att använda sig av de mest använda orden liksom, alltstå, typ, skit.

Liksom många Sverigeboende människor som typ använder ord som de liksom tycker är skitbra alltså.

Anonym sa...

Det hade jag ingen aning om, Berit. Jag är bara extremt trött på att utvecklingen av svenskan negligeras mer och mer för varje år som går. Snart kommer vårt språk att totalt förstöras på grund av likgiltighet inför osmakliga förändringar.

Men som sagt, jag visste inte att du bor utomlands (som jag nu får antaga). Det ställer det hela i ett annat ljus.

Berit sa...

Schyst Mattias!
Fast jag är fortfarande nyfiken på vad du egentligen hakade upp dig på?
Kan det vara så att min svenska är gammalmodig eftersom jag inte bott i Sverige under så många år. Språket förändras ju fast jag inte hängt med och lärt mig.

Anonym sa...

Nu när jag läser det igen så ser jag att åtminstone ett ord har ändrats (ett "and" till ett "och" i slutet av inlägget). Jag hänger dock inte upp mig på något annat i inlägget, så antingen har du ändrat ytterligare, eller så var jag irriterad innan jag läste ditt inlägg första gången och överdrev. Jag gissar på det sistnämnda och ber om ursäkt för det.

Berit sa...

Jo, jag ändrade på "and" till "och"; "and" flöt förmodligen bra i mitt sätt att tänka, men det är det enda direkta fel som jag såg och ändrade.
Jag är öppen för konstruktiv kritik men blir lite ledsen när jag upplever att man bara kängar till mig av elakhet. Jag godtar naturligtvis din ursäkt och ser fram emot dina fortsatta synpunkter.

Anonym sa...

Det är af ondo att dagens slynglar inte gifvas ordentlig skolning i det swenska språket.

Eller är det så Mattias att språket förändras, inte försämras?

/Babak

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.