17 mars 2009

Såpoperapop

Ryska ambassaden i Sverige är allt annat än nöjda med det rysk-inspirerade sång- och dansnumret i lördagens Melodifestival och fördömer nu inslaget i tv-showen, skriver SvD.

"Där möter utsända svenskar den så kallade "schlagermaffian" som gestaltas av en typisk maffialedare i pälsmössa flankerad av en snygg tjej och vakter med revolvrar.

Sketchen fortsätter senare med ett sång och dansnummer till låten "Tingeling" med matrjosjkadockor, kosackdansare, en kör med ryska officiersuniformer och lättklädda tjejer i tajta shorts med röda stjärnan på."

Även Georgiens tävlingsbidrag i schlager-EM har retat ryssarna. Det heter "We don't wanna put in", vilket kan översättas som "Vi kommer inte att deltaga" eller "Vi vill inte ha Putin."

Humor är svårt. Att reta de ryska makthavarna är kul men inte att reta svenska folket. Det gjorde programledaren med sin översittarattityd mot artisterna och plumpa skämt om deras utseende och sexuella preferenser. Jag begriper inte hur de orkade att sjunga efter att ha konfronterats med henne.

Men för att återgå till sång- och dansnumret, så träffade det en öm tå. Bara ett exempel på rysk maffiaverksamhet: tiotusentals datorer i Sverige fjärrstyrs av kriminella nätverk i Ryssland som använder dem till kapning och försäljning av kreditkorts- och bankkontouppgifter. Vid de stora överbelastningsattackerna 2007 mot Estlands IT-infrastruktur har också svenska datorer ingått.

2 Kommentarer:

Anonym sa...

Apropå programledaren. Hon sade till några killar i ett av banden. "Så söta och så tomma i huvudet". Undrar just vad som händer om jag använder samma begrepp på mina elever imorgon i skolan.

Anonym sa...

Jovisst, man kan tycka att ryska ambassadtjänstemän borde ha annat att göra än att reta sig på usla "humorinslag" i svensk television. Ponera dock att detta inslag istället hade handlat om drift med afrikansk eller muslimsk kultur, hade reaktionen blivit annorlunda då? Det kan man nog vara ganska säker på, så varför ska ryssar behöva tolerera att bli utmålade som clowner i svensk statsfinansierad TV?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.