16 mars 2010

Somalier, Sverige och Minnesota

"Varannan somalier i Minnesota har arbete, knappt var fjärde i Sverige. Hur vore det om vi försökte förklara denna skillnad – inte med den somaliska – utan med den svenska kulturen?" skriver Maciej Zaremba i DN.

Zarembas förklaring ligger nära följande uttalande av en arbetsgrupp i det svenska regeringspartiet moderaterna: "Missriktad välvilja leder till kravlöshet när arbetsföra människor, oavsett etnicitet, under långa tider lever på bidrag i stället för att ta ansvar för sin försörjning."

Men det går inte att enbart förklara den stor arbetslösheten bland somaliska invandrare med en svensk "kultur" av missriktad välvilja.

Inte heller i USA är självförsörjningsgraden bland somalierna imponerande. Beträffande Minnesota, så har det inte alls gått särskilt smidigt på grund av att somalier är muslimer, som vägrar anpassa sin klädedräkt och sina bönestunder till rådande ordning på arbetsplatser, vilket lett till en massa avskedanden och anmälningar för diskriminering. Mer här.

"Ett folk med tusenårig historia håller på att gå under. Mitt ibland oss. I Göteborg år 2007.
Högt på listan över skyldiga står somaliska pappor som överger sina familjer. Det svenska bidragssamhället och den stängda arbetsmarknaden bidrar till katastrofen, som kan avläsas i grov kriminalitet, utbrett missbruk, bidragsfusk, usla skolbetyg, splittrade familjer och skyhög arbetslöshet." GP

Läs eventuellt den skönmålande beskrivningen "Minnesota förenade mina världar", artikel i SvD av somaliska Rahma Dirie, moderatpolitiker i Stockholm.

Ironiskt nog blev Minnesota - och Minneapolis - befolkat med norrmän och svenskar. Liksom hemma i de gamla länderna har de problem med multikulturen, dvs islam. Skillnaden är att Norge och Sverige inte vill erkänna problemen. GoV:

"I en grotesk parallell har Sverige och Norge fastnat i bärnstenen av samma förlamande världsbild som de ättlingar till de svenska och norska invandrare som reste till detta land för att börja ett nytt liv. Nu fullbordas livets cirkel för alla dem och de kommer att lära sig de hårda lärdomarna av Theo van Gogh och de danska tecknarna, och alla andra martyrer för yttrandefriheten."

I Somalia finns det numera bara muslimer.

15 Kommentarer:

Skärskådaren sa...

Tack för att ni bemöter Zarembas och Ingerös vilseledande retorik om USA.

Jag rekommenderar att de läser Samuel Huntingtons "Who are we?", som ingående redogör för varför amerikaniseringen inte fungerar längre och varför USA balkaniseras, precis som Europa.

Jean Moulin nämner situationen för somalier i Maine.

Tilläggas kan, att 2006 var 51 procent av somalierna arbetslösa jämfört med 6 procent för befolkningen i övrigt. Bland annat beroende på brist på examina, dataskunskaper och språkdito.
Se här och här.

En viktig samhällsekonomisk aspekt med all invandring: i allmänhet bidrar invandrarna (även de som har jobb) med mindre i skatt än vad de får igen i sociala transfereringar. Därför förlorar Sverige nationalekonomiskt på invandringen sedan tidigt 90-tal.

Samma sak gäller i USA: invandrarnas samlade bidrag till den gemensamma kakan motsvarar inte storleken på den del de äter.

Vår migrationsminister har emellertid försvarat sig med, att hans parti (moderaterna) aldrig förespråkat invandring utifrån samhällsekonomiska utan utifrån ideologiska skäl. Med andra ord: om kartan inte stämmer med terrängen, så gäller kartan.

Samtidigt trummas budskapet ut hur vi av just samhällsekonomiska skäl måste öka invandringen.
Detta trots en växande arbetslöshet upp på en reda gigantiska sådan (då räknar jag även med den grupp mellan 16-64 som står utanför arbetsmarknaden, vilket rör sig om över en miljon).

Det luktar skunk. Vill passa på att rekommendera en artikel som tar död på myten om arbetskraftsbrist.

Thomas! sa...

Mycket dåligt av SvD att ta in en sådan vinklad artikel utan av att ha gjort en egen research!
Somalierna fungerar inte alls i Minnesota i allmänhet och USA i synnerhet. Klaner och muslimska terrorister är ett ständigt hot i USA och somalierna är en stark bidragande orsak.
Inland security hårdbevakar dessa invandrargrupper och bara den kostnaden är extremt hög för de amerikanska skattebetalarna.
Varför inte samtidigt ta med en idiotisk artikel om, att medan nazismen inte fungerade och dessutom var en katastrof för Europa så fungerar den fortfarande efter 70 år och utan problem bland "ariska hillbilly grupperingar" i de amerikanska bergsområdena!

Anonym sa...

Bra men länken till Göteborgsposten fungerar inte här är en direktlänk:

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.115816-goteborgs-somalier-ett-folk-i-kris

Isak sa...

Skarskadaren: Har du nagon referens som stodjer pastaendet "Samma sak gäller i USA: invandrarnas samlade bidrag till den gemensamma kakan motsvarar inte storleken på den del de äter."?

Jag ar valdigt intresserad av detta, men enligt den har studien ar det fortfarande inte klarlagt huruvida (lagliga) invandrare i USA bidrar mer eller mindre till kakan an de som ar fodda dar:

http://eh.net/encyclopedia/article/cohn.immigration.us

Ett annat citat, fast det ar ganska gammalt antar jag, ar att det ar vanligare for invandrare att det gar riktigt bra, an det ar for de som ar fodda i landet:

“Legal immigrants are four times as likely to become millionaires as native-born Americans. Why? Because these immigrants don't take the freedoms of our country for granted. They come to this country seeking opportunity, and in so doing, find it.” — Zig Ziglar

Arvid Bengtsson sa...

@Skärskådaren. Huntingtons Who Are We är verkligen en mycket intressant bok, som fastän den avhandlar amerikanska förhållanden, är högst relevant också för Europa. Men hav inga illusioner. Vår mediala, kulturella och politiska s.k. elit läser inget som skulle kunna rubba deras cirklar. Jag tror inte att Who Are We, som kanske är ett av vår tids viktigaste verk över huvud taget har recenserats i svensk press. Och Huntingtons andra stora verk, The Clash of Civilizations har man nog heller inte läst.

Hjalbert sa...

Somaliska elever orkar inte gå 600 meter

https://politisktinkorrekt.info/2010/12/06/somaliska-elever-orkar-inte-ga-600-meter/

Anonym sa...

Før førsta gången hamnar jag på en sida av detta slag.Førvånad och...omtumlad.Påståenden, tagna utan sammanhang,missriktade och bevisløsa liknar føljande "jorden ær ændå platt".

Hælsning från Muhammed.

Berit sa...

Muhammed, precisera dig!
Vilka påståenden är felaktiga. Förklara!

Anonym sa...

Rahma Diries skriverier i Svd ar logn fran borjan till slut.

Somalier ar inte mer integrerade har i Minnesota an i Sverige.
De bor i slumomraden o sysslar mest med gangsterism o fanatism.
Det trevliga Mall som Rahma besokte och snackar sa mycket om ar INTE ett USA mall - det ar Karmel Mall, Somali mall i folkmun. En afrikansk bazar i slumkvarteren, somali agt, dar ingen vit satter sin fot. Sa ja man ser val nagra burqa karringar dar. Ta er in till de riktiga shoppingcentren i stan o ni ser INGA burqa karringar ELLER somali agda affarer.

I sann svensk politisk anda flodar lognerna fint ur Rahmas mun, nar man laser intervjuerna med henne i islamska tidningar har i USA undrar man varfor hon ens bor i SVerige - hon framforde sverige som helvetet pa jorden.

Ann-Marie sa...

Sverige är ju h-et på jorden om man ska tro muslimer som yttrar sig om Sverige. Ändå envisas dom med att stanna kvar!? Om jag inte giller ett ställe, då flyttar jag. Hur svårt kan det vara?!

Anonym sa...

Heson 1 har förstås rätt.

Så här.

För några år sedan hette det i propagandan att somalier var så välintegrerade i Storbritannien och USA.

Sedan föll Storbritannien bort, men USA är på betryggande långt avstånd.

Fast innerst inne trodde jag inte på det där om USA. Visst, lite bättre än Sverige, men
i allt väsentligt inte alls.

Nu måste man ta två saker i beaktande:

1) Riktiga Somalier är muslimer och hatar bantunegrer, som tvångsdeporterades till Somalia någon gång minns inte när.

2) Många "somalier" i USA är bantunegrer.

http://www.amconmag.com/article/2002/nov/18/00010/

Skärskådaren

Anonym sa...

they dont respect and be thankful to be living in a war free sweden! the swedish people are not as tuff as the yanks and therefore let them sit on there bums and collect the money every month,,, that the tax deducted from every swedish famliy has to suffer. be stronger sweden! and you somalia people get some respekt or go back where you come from! im not swedish and am very happy to be here, and paying my taxes!

Svarta Nejlikan sa...

Orsaken till att svenskarna och andra invandrare till USA kunde försörja sig var att man hade stulit urinnevånarnas land och delade ut det till invandrarna. De överlevande urinnevånarna lever nu i misär i små reservat. Vi svenskar kanske bör skaffa oss varsin tomahawk om vi vill undgå det ödet.

Ann-Marie sa...

Lite mer om våra kära somalier:
http://politisktinkorrekt.info/2010/12/20/somaliska-familjers-klagande-stoppade-tomtebesok/

Knute sa...

Minnesota förvandlas. Den gamla svenskbyggden som våra floskelsprutor talar så varmt om när det påpekas att svenskarna var invandrare i Minnesota. Men satt svenskarna häktade och i fängelse för pedofilbrott? Införde de egna sharialagar? Vägrade de ta i baconpaket i affärskassan?

http://www.swedenconfidential.info/2012/10/03/somalier-tar-over-minnesota-och-29-somalier-fangslade-for-trafficking/

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.