14 mars 2009

Stridsvagnar, atombomber och robotsköldarVar är hoten? undrar miljöpartister, vänsterpartister och socialdemokrater när regeringen meddelar att den tänker ställa 14 stridsvagnar på Gotland. En rätt fantasilös fråga. Rysslands gasledning ska ju gå nära intill Gotland. Dumt att överlåta försvaret av Gotland till ryssarna. Och om man lyfter blicken över horisonten, finns ju Iran där bakom.

Problemet med Irans kärnvapen är att de kan användas till att öva utpressning. Först i Mellanöstern där terrororganisationerna Hizbollah, Hamas, Muslimska brödraskapet och al-Qaida kommer att kunna agera mer aggressivt. Risken finns att Ahmadinejad och ayatollorna inte är rationella utan fanatiker och menar allvar med sina atombomber.

Nästa steg kan bli att Iran hotar med vedergällning även i Europa om inte europeiska islamister får sin vilja fram. Så nog kommer det att behövas ett svenskt försvar, inte minst för att kunna sättas in om inte polisen räcker till. Ekonomisk kris, arbetslöshet och massinvandring skapar revolutionära stämningar runtom i Europa. Upploppen i Aten som började i december manar till eftertanke.

Mot iranska atombomber hjälper inte några stridsvagnar. Men missilskölden i Polen och Tjeckien kan behövas, vilket ryssarna säkert begriper förr eller senare. Eller för sent. Frågan är om Obama fattar hur allvarligt det är. Snart kommer Israel att invecklas i nya militära konfrontationer med Hamas och Hizbollah - och Iran.

4 Kommentarer:

Anonym sa...

Det behöver inte hända i morgon. Om det är till någon tröst varade den förra långa fredsperioden i nästan hundra år, från Napoleonkrigens slut till första världskriget. Världen kanske har ett par årtionden på sig att komma till förnuft, om människor låter bli att infångas av islam och andra religioner, till exempel klimathysterin.

Anonym sa...

Bara undrar: Varför skulle Irans eventuellt framtida kärnvapen vara mer farliga än de kärnvapen som vi vet att Israel redan har idag? Om vi ska se det krasst så är det ju faktiskt inte Iran, utan just Israel tillsammans med USA och Frankrike som de senaste åren hotat med att ta till kärnvapen för att försvara sina intressen. Rimligtvis borde ju dessa länder vara ett större hot mot Sverige än Iran, som ännu inte har några kärnvapen.

Knute sa...

Det dröjer inte länge förrän Iran har kärnvapen:

En række vestlige og russiske iagttagere hævder, at Iran synes at være i gang med et atomprogram under navnet ”Projekt KoussaR” med henblik på at udvikle en helt ny type missil med en rækkevidde på op til mellem 4.000 og 5.000 kilometer.

"Den virkelige trussel er, at Iran vil være praktisk taget urørlig, hvis landet opnår status som atommagt og dermed vil blive i stand til at udvide sin støtte til terrororganisationer som Hamas og Hizbollah,” mener den russiske general.

http://jp.dk/udland/asien/article1631375.ece

LP sa...

@Avlo

Jag vet inte om du driver med oss? Tror du att Sverige är neutralt? Självklart ligger det i vårt intresse att så få fientliga stater som möjligt lyckas komma över kärnvapen.

Sedan kan man ju även fundera över vad ett iransk kärnvapeninnehav kan betyda för de "frilansande". De som agerar som enskilda terrorister och ibland har och ibland inte har stöd från stater.

Fast just nu borde vi kanske orora oss mera för Pakistan. De har redan kärnvapen och verkar utvecklas mot en alltmer konsekvent islamsk stat.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.